Er generasjonsskifte et alternativ til salg av bedriften?

Av Sverre Holen 20. april 2015

generasjonsskifte

I de fleste av våre bloggartikler har vi fokus på salg av bedriften. Denne gang har vi også valgt å se litt nærmere på et annet alternativ, nemlig generasjonsskifte.

Hva er viktig hvis neste generasjon skal overta?

Med generasjonsskifte mener vi at en eller flere fra neste generasjon i familien overtar eierskapet i familiebedriften.

Det er vår erfaring at hvert generasjonsskifte er unikt, og derfor finnes det ikke noen fasit på hvordan dette skal gjøres. Likevel går ofte de samme problemstillingene igjen fra generasjonsskifte til generasjonsskifte.

I de påfølgende avsnittene vil jeg gi noen råd basert på våre egne erfaringer.

Generasjonsskifter handler i første omgang om menneskelige relasjoner

Det er viktig at partene i et generasjonsskifte opplever prosessen som åpen og rettferdig. Partene har ulike interesser og alle bør involveres og lyttes til.

En prosess som oppleves som rettferdig, vil redusere potensielle konflikter. Oppleves den derimot som urettferdig, vil det kunne skade familierelasjonene i lang tid. Og det er nettopp partenes opplevelse av prosessen som er viktig.

Det er du som bestemmer!

Hovedregelen er at senior, så lenge han eller hun lever, kan disponere formuen sin fritt og dermed gi familiebedriften til ett eller flere av barna, på samme måte som andre eiendeler og verdier. Det er ikke krav om at alle barna må få like mye.

Revisjonsfirmaet PWC lister i en artikkel opp disse momentene:

  • Har barna dine interesse av å overta selskapet?
  • Har de kompetansen som skal til for å drive firmaet videre? Er det evt. mulig å gi dem kunnskapen og utdannelsen som trengs?
  • Er du avhengig av inntekter fra firmaet etter at dine barn har overtatt?
  • Hvordan skal selskapet prises?
  • Hvilke ønsker har du for selskapet i framtiden?
  • Hvilke skatter og avgifter er det i forbindelse med et generasjonsskifte?

Et generasjonsskifte bør, i likhet med et salg av bedriften, forberedes i god tid. Det ligger mange utfordringer her, og det er klart lettere å løse dem mens man ennå lever, enn i et testamente

Finansiering er også viktig å tenke på, selv om arveavgiften nå er fjernet. Det er kanskje nødvendig at du også får noen inntekter fra selskapet etter at det er overtatt av neste generasjon?

Det kan jo også være andre eiere som kanskje skal kjøpes ut? Husk også at de som arver enkeltpersonforetak eller part i ansvarlig selskap ofte må overta eventuell gjeld tilknyttet eierskapet. Dette må kreditor gi samtykke til.

Skjevdelingen mellom arvinger krever åpenhet

Å samle eierskapet på én hånd ved at ett av barna overtar, kan være en god løsning for noen bedrifter. Da oppstår gjerne en skjevdeling. Kan de som ikke overtar bedriften arve andre verdier, som hytte, hus eller annen eiendom?

I enkelte familier ser vi at bedriften investerer i eiendom slik at eiendomsverdier kan overføres til det eller de barna som ikke overtar bedriften. En bror eller søster kan relativt enkelt drifte en eiendom ved siden av en ordinær jobb utenfor bedriften. Hvis skjevdeling ved arv er eiernes vilje, vil dette kunne drøftes ut fra bl.a. den plikt til å drive virksomheten videre som arvingene må påta seg i forhold til den frihet som de andre kan gis.

Gradvis overtakelse

Det er vanlig at barn involveres gradvis, gjennom mer og mer ansvar i selskapet. Dette gjør at gode kunde- og leverandørforhold som du har bygget opp gjennom tid opprettholdes. Barna dine får også den kompetansen og kunnskapen som trengs for stabil drift i framtiden, samt at de får testet ut om de føler seg komfortabel i rollen som leder.

Ved en gradvis overtakelse får du selv mulighet til å ombestemme deg hvis du angrer på valgene dine. Husk at kunnskap og kompetanse ikke nødvendigvis skaper en god leder.

Alternativt kan du la barna dine overta selskapet direkte. Dette setter større krav til likviditet hos den eller de som skal overta, og du vil ikke ha samme garanti for at forretningsrelasjoner opprettholdes. Du vil heller ikke ha mulighet til å ombestemme deg.

La arven vokse med barna

Du vil kunne gjennomføre et lettere generasjonsskifte dersom ikke alle verdiene dine er knyttet direkte til selskapet, men plassert i et holdingselskap eller investeringsselskap. De verdiene som er i selskapet er kanskje en del av det du skal leve videre av når du går ut i pensjon.

Hvis du oppretter et holdingselskap på et tidlig tidspunkt og involverer barna dine i dette, ved å gi dem aksjer uten stemmerett, beholder du kontrollen over selskapet. Samtidig lar du dem være med på verdistigningen i selskapet uten å måtte betale arveavgift for annet enn verdien på aksjene du gir dem.

Alternativet er å selge selskapet til ett eller flere av barna dine, eventuelt en utenforstående, noe som gir deg penger inn på konto umiddelbart. Men det kan være ugunstig å selge som privatperson, fordi det utløser umiddelbar skatt, og kanskje formueskatt. Ved hjelp av et holdingselskap kan dette unngås, men dette må planlegges lang tid i forveien, før selskapet er så verdifullt som på salgstidspunktet.

Prising av selskapet

Hvis du skal selge til utenforstående vil du selvfølgelig selge dyrest mulig, mens prissettingen vanligvis vil være annerledes når du selger til dine egne barn.

Dette kan by på mange problemer dersom du har flere barn med forskjellig interesse for bedriften. Husk at du som eier og dine barn gjerne vil ha forskjellig oppfatning av hva som er en rettferdig fordeling og hva som er en rettferdig pris på selskapet.

Etabler et avtaleverk for generasjonsskiftet

Vi anbefaler deg å benytte spesialister som har kunnskap og erfaring innenfor fagfeltet. De vil kunne kvalitetssikre de forhold som må ivaretas i eierskifteprosessen. Selv om slike spesialister er dyre, vil arbeidet deres som regel sørge for en bedre løsning for deg som eier.

Kilder: Eierskiftealliansen, Firmanytt 22.4.2013

 

Få gratis guide til Exit Planning Lær hvordan du selger din egen bedrift til best mulig pris.  Last ned nå »

Temaer: Exit planning


Sverre Holen's photo

Av: Sverre Holen

(1944 - 2017) Sverre var Mr. Interimleder i Norge. Han hjalp mange bedrifter med å finne riktige interimledere til forskjellige bedrifters behov. Sverre var gründer av Interimleder AS og fra 2001 arbeidet han utelukkende med interimledelse. I sine bloggartikler delte Sverre sine kunnskaper og erfaringer, blant annet om interimledelsens betydning som verktøy for bedrifter og som arbeidsform for ledere. Sverre gikk bort i januar 2017.

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

gratis-guide-exit-planning-CTA

Siste innlegg

Temaer

Se alle