Hvordan få best mulig betalt når du skal selge bedriften din?

Av Sverre Holen 19. februar 2015

selge-bedriften

Vi som har vært bedriftseiere i mange år kommer etter hvert til et punkt hvor vi må se i øynene at det er tid for å la noen andre overta. Det er ingen lett avgjørelse, men en eller annen gang må den tas. Når det skjer er vi selvsagt også opptatt av å få best mulig betalt for "livsverket" vårt. Dessverre viser erfaringene at eiere i mange tilfeller får mindre betalt enn de forventet. Her er mine fem tips til hva du bør gjøre for å få en best mulig pris for bedriften din.

 Hvordan få best mulig betalt når du skal selge bedriften din?

1 - Bruk tid!
Dette går igjen i alle mine innlegg rundt eierskifte. Skal du få betalt det du mener bedriften er verdt, må du også begynne forberedelsene i god tid. Du trenger kanskje ett til to år for å gjennomføre en prosess som bringer deg dit du ønsker.

2 - Gjennomgå bedriften og den operative driften
Se på bedriften med "nye" øyne. Få gjerne med deg noen utenfra som kan hjelpe deg å se kritisk på bedriftens situasjon og utvikling. Driver vi optimalt? Er vi i en stigende trend eller er vi på nedadgående? Har vi de riktige nøkkelfolkene? Gjør vi det riktige i markedet? Her er det mange spørsmål å stille og det er viktig at vi har ærlige svar på dem. 

Det er også mulig å få profesjonell hjelp fra mennesker som både har nødvendig operativ erfaring og raskt kan finne ut hvor forbedringsområdene er.

3 - Gjør det!
Når punkt 2 er gjennomført så er det aller viktigste at du gjennomfører de forbedringstiltakene som har kommet frem. Gjør bedriften til en strømlinjeformet, moderne bedrift i en voksende utvikling. Først da er den egnet for salg.

I tillegg bør du i denne fasen ha kontakt med gode advokater/revisorer når det gjelder skatteproblematikk ved et salg – og ikke minst hva du skal selge (innmat, aksjer, eiendom, etc.).

4 - Salg til hvem?
Hvem vil kjøpe bedriften din? Vurder de alternativene som finnes, så godt du kan.

  • Er de ansatte villige til å overta ("management buy out") og hvordan kan jeg få betalt?
  • Kan det være noen leverandører, kunder, samarbeidspartnere som er interessert?
  • Finn en dyktig og seriøs bedriftsmegler som kan hjelpe deg å finne riktig kjøper

 

5 - Søk hjelp
Er du usikker i disse fasene, så søk hjelp hos en profesjonell aktør. Dette er tross alt noe du kun gjør én gang i livet (i hvert fall de fleste av oss), og godfølelsen vil du først ha når du har funnet den riktige nye eieren til å ta over virksomheten - og når du får betalt det bedriften er verdt.

 

Få gratis guide til Exit Planning Lær hvordan du selger din egen bedrift til best mulig pris.  Last ned nå »

Temaer: Selge bedrift


Sverre Holen's photo

Av: Sverre Holen

(1944 - 2017) Sverre var Mr. Interimleder i Norge. Han hjalp mange bedrifter med å finne riktige interimledere til forskjellige bedrifters behov. Sverre var gründer av Interimleder AS og fra 2001 arbeidet han utelukkende med interimledelse. I sine bloggartikler delte Sverre sine kunnskaper og erfaringer, blant annet om interimledelsens betydning som verktøy for bedrifter og som arbeidsform for ledere. Sverre gikk bort i januar 2017.

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

gratis-guide-exit-planning-CTA

Siste innlegg

Temaer

Se alle