Styret i mindre selskaper - en ressurs eller en belastning?

Av Sverre Holen 19. april 2016

meeting-room-10270_1280-629589-edited.jpgAlle AS'er skal ha et styre, uansett størrelse. Selskapsstrukturen i Norge består jo vesentlig av mindre og mellomstore selskaper. Hva med styrene i disse selskapene – er de til noen nytte – og hvordan kan man få styret til å bli en ressurs?

Styrets oppgaver

Styrets formelle oppgaver er godt definert i aksjeloven. Det er klart at styret har en kontrollfunksjon når det gjelder selskapets drift og resultat. Dette er viktige funksjoner, men det er også et blikk i bakspeilet som ikke uten videre bringer selskapet videre fremover. 

Jeg mener at det ofte brukes for mye tid på denne funksjonen. Den andre siden er å se fremover og være med å stikke ut kurs og strategi for selskapet. Der mener jeg at styret har den viktigste funksjonen. Det er på dette området ledelsen/eierne har størst nytte av et riktig sammensatt styre.

Vanlige feil ved sammensetning av styrer

Styret er bedriftens øverste organ, og daglig leder er styrets viktigste verktøy for å gjennomføre styrets beslutninger. Dessverre er det slik at styrene i små og mellomstore bedrifter ofte er for lite opptatt av å utvikle bedriften. Det er ikke uvanlig at styret er et "papirstyre" eller består av de samme personene som eier og leder bedriften. Dette bidrar ikke akkurat til utvikling. Har man eksterne medlemmer i styret, er det ofte selskapets advokat eller noen annen som er nær tilknyttet bedriften. Min påstand er at det heller ikke hjelper firmaet videre. 

> Les også: Er styret i din bedrift handlekraftig?

Hva kjennetegner et godt styre i et mindre selskap?

Bedriften trenger et aktivt og utviklingsorientert styre som kan bringe bedriften fremover. Et godt styre får på plass gode strategier og planer i tillegg til å være rådgiver/støtte for daglig leder. Vi opererer i en verden som er i stadig forandring, og det er noe alle bedrifter må forholde seg til – kontinuerlig. Dette krever kompetanse på mange områder. Kan man sette sammen et styre med en kompetanse som det er lite av ellers i bedriften, er det den beste løsningen. Et slikt styre øker bedriftens muligheter til å overleve og utvikle seg til en bedrift med god avkastning og sikre arbeidsplasser.

Da jeg startet InterimLeder AS i 2001, var jeg overbevist om at det var viktig å ha en ekstern styreleder. Både fordi jeg trengte en sparringspartner, men også  for å vise seriøsitet utad. Siden har det alltid vært en eller to eksterne i InterimLeders styre.

Hvordan sette sammen et godt styre i en mindre bedrift?

Det bør, i alle styrer, være én til to eksterne styremedlemmer som ikke er bedriftens advokat eller andre som er tilknyttet bedriften på lignende måte. Det skal heller ikke være noen "styregrossist".

Etter min mening er de beste styremedlemmene de som har en kompetanse som bedriften har bruk for og som virkelig interesserer seg for bedriften og det området den virker innenfor. Det kan også være en god ide å vurdere hvilken kompetanse bedriften har lite av eller mangler. Å finne et styremedlem som har nettopp denne kompetansen vil kunne styrke styret og bedriften. Etter en tid trenger bedriften kanskje en annen kompetanse, og da er det fullt mulig å skifte styremedlemmer/styreleder.

Gode råd for å lykkes med styret

  • Analyser de utfordringer du mener bedriften vil stå overfor i de nærmeste årene, og se dette i forhold til den kompetanse bedriften/styret innehar i dag.
  • Hva slags bakgrunn/erfaring bør vedkommende ha (bransje, fag, etc.)
    - Er det viktig at vedkommende har en annen bakgrunn/erfaring enn meg/oss?
  • Hva bør være vedkommendes største styrke (f.eks. god erfaring med å utarbeide strategier, internasjonal bakgrunn, markedsføringsbakgrunn fra beslektede tjenester/varer)
  • Et styremedlem som ser annerledes på verden vil kunne bidra positivt til bedriftens utvikling og skape meget fruktbare diskusjoner.
  • Hva slags personlighet bør vedkommende ha?
  • Trenger jeg en eller to eksterne? 
  • Er det viktig at vedkommende er lokal?
  • Hvor finner jeg disse personene?
  • Fokuser sterkt på utvikling av bedriften i styret.
  • Etabler oppfølgingsrutiner i styret når det gjelder disse områdene. I tillegg må styret ha en viss grad av kontrollfunksjon.

Etter min mening syndes det mye når det gjelder styret og styrets sammensetning i mindre og mellomstore bedrifter. Det kan virke som om daglig leder/eier ikke liker å ha et organ som skal se han eller henne i korta. Et styre som utfordrer daglig leder mener jeg er den beste investeringen man kan gjøre for å bringe bedriften videre. Å finne et riktig styremedlem eller styreleder må gjøres på en grundig måte hvis intensjonen er nytteverdi.

Last ned gratis guide  Slik lykkes du med interimledelse

Temaer: Ledelse


Sverre Holen's photo

Av: Sverre Holen

(1944 - 2017) Sverre var Mr. Interimleder i Norge. Han hjalp mange bedrifter med å finne riktige interimledere til forskjellige bedrifters behov. Sverre var gründer av Interimleder AS og fra 2001 arbeidet han utelukkende med interimledelse. I sine bloggartikler delte Sverre sine kunnskaper og erfaringer, blant annet om interimledelsens betydning som verktøy for bedrifter og som arbeidsform for ledere. Sverre gikk bort i januar 2017.

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

Gratis guide - slik lykkes du med interimledelse

Siste innlegg

Temaer

Se alle