10 gode råd når du skal selge bedriften

Av Sverre Holen 26. januar 2015

exit_planning_01

Å selge egen bedrift er noe de fleste kun gjør en gang i livet. Vi når skjells år og alder, vi har ikke barn eller barn som ikke vil overta. Hva gjør vi da? Her er noen tips som kan være til hjelp når du begynner å tenke i de baner.

 

Råd 1: Bruk tid!
Å selge bedriften og få betalt det du mener den er verdt krever at du bruker tid. Mange vil sikkert hjelpe deg å selge, men er det riktig tidspunkt? Får du på nåværende tidspunkt det bedriften din er verdt? Et salg bør du forberede ett til to år før du egentlig skal selge.

Råd 2: Tenk deg godt om
Dette gjelder ikke minst deg selv. Hva ønsker du? Hva vil du gjøre fremover? Er du interessert i å jobbe noen år for en ny eier? Hvis ikke, hvordan løser du det og fortsatt få den beste prisen? I det hele tatt hvordan ser du livet ditt etter et salg?

Råd 3: Finn ut hvem du kan søke råd hos
Hvem er det som kan noe om dette i din omgangskrets? Er det revisoren din? Er det advokaten? Er det en god venn? Andre? Søk en diskusjonspartner. Det vil hjelpe deg å klare tankene.

Råd 4: Se på bedriften din med kritiske øyne
Husk at ved et salg kommer det profesjonelle mennesker som vil gjennomgå bedriften din i detalj (due diligence). Er alt på stell i bedriften? Har du den riktige dokumentasjon, er avtaler på plass, etc. Er strategien og forretningsplanen kjent og følges den? Og det aller viktigste: Hvordan er utviklingen? Hvordan er driften? Er det store muligheter? Hva er forbedringsområdene operativt.

Råd 5: Få hjelp til å gå gjennom bedriften operativt
Det finnes selskaper som kan hjelpe deg å operativt vurdere bedriften din   og påpeke forbedringsområder og muligheter.  Noen tilbyr f.eks. en såkalt helsesjekk som nettopp er en slik gjennomgang.

Råd 6: Verdivurdering
Flere selskaper tilbyr å komme til deg å ta en verdivurdering av bedriften. Jeg er veldig usikker på om det har noen hensikt på nåværende tidspunkt. Ville ha ventet med det, hvis du i det hele tatt mener det er interessant.

Råd 7: Lei eventuelt inn en leder som kan få bedriften operativt der den skal være
Finner du/dere at det er store forbedringspotensialer ville jeg gått ut og funnet en midlertidig leder (interimleder) som hadde riktig bakgrunn og erfaring.  Han kan hjelpe deg å forbedre bedriften slik at verdiene er til stede ved et senere salg. Han kan også være en overgangsleder til en ny eier.

Råd 8: Når kan du begynne å tenke på å finne noen som kan selge bedriften
Hvem er det riktige selskapet til å selge akkurat din bedrift?  Det er mange selskaper som jobber innenfor dette feltet. Sjekk u t erfaringene deres, hvilke bransjer de er sterke på, snakk med tidligere kunder, etc.

Råd 9: Skatt
Vi  synes alle det er greit å betale en rettferdig skatt, men heller ikke mer enn nødvendig. Har du flere selskaper kan det være lurt på et tidlig tidspunkt og ta kontakt med personer som er spesialister på dette. Det samme gjelder for så vidt om du skal selge f.eks. aksjer eller innmat.

Råd 10: Tenk deg om og bruk tid
Dette er det aller viktigste rådet av alle!
Slag av egen bedrift er en "ukjent" utfordring for de fleste av oss. Søk derfor råd og hjelp der du kan finne det!

Få gratis guide til Exit Planning Lær hvordan du selger din egen bedrift til best mulig pris.  Last ned nå »

Temaer: Exit planning, Selge bedrift


Sverre Holen's photo

Av: Sverre Holen

(1944 - 2017) Sverre var Mr. Interimleder i Norge. Han hjalp mange bedrifter med å finne riktige interimledere til forskjellige bedrifters behov. Sverre var gründer av Interimleder AS og fra 2001 arbeidet han utelukkende med interimledelse. I sine bloggartikler delte Sverre sine kunnskaper og erfaringer, blant annet om interimledelsens betydning som verktøy for bedrifter og som arbeidsform for ledere. Sverre gikk bort i januar 2017.

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

gratis-guide-exit-planning-CTA

Siste innlegg