Hvordan bli best i verden? Et glimt fra Interimdagen 2024

Av Vegard Rooth 13. februar 2024

Finne meg på

Interimdagen (1000 × 563px)Hvordan bli best i verden? Til å svare på dette bevingede spørsmålet hadde vi invitert noen av Norges fremste prestasjonsledere – og vi ble ikke skuffet. Her er min oppsummering av Interimdagen 2024 - BEST I VERDEN, som gikk av stabelen på Grand Hotel 1. februar.

→ Klikk her for gratis tilgang til foredragene fra Interimdagen 2024 - BEST I VERDEN

Årets utgave av Interimdagen er den åttende i rekken, og etter min mening den beste så langt. Slik skal det jo være når man jobber med prestasjonsutvikling. Her får du et lite glimt av hvordan det var:

 

Flaks tok oss ikke hit, og flaks vil ikke ta oss videre!

For at en bedrift skal bli best i verden er det min hypotese at man trenger en kompetansebasert, "spiss" organisasjon. Bare slik kan man fokusere. Ikke alle organisasjoner får lov til å drive spisset, men noen har fått lov til det, fordi de har bygget opp tillit over tid. Olympiatoppen og Norges Bank er eksempler på dette. De talentene og den formuen de har forvaltet har gitt stor avkastning i medaljer og penger, Ikke på grunn av flaks, men på grunn av en kombinasjon av disiplin, sunn fornuft og langdistansetenkning.

Starter forberedelsene 6 år før OL

Assisterende toppidrettssjef i Olympiatoppen, Trond Skarsem Pedersen, delte med oss hvordan Norge leder og trener best i verden, og hvorfor han tror OL og PL-året 2024 vil gå bra. Det handler om å sette mål, trene med kvalitet og gjennomføre med disiplin. Det handler om prinsipper som at "dagens trening er den viktigste i ditt liv". Og det handler om planlegging. Hele seks år før et vinter-OL, sender Olympiatoppen folk for å analysere strukturen i snøkrystallene på stedet, for å nevne ett eksempel. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når du skal bli best i verden. Klikk her for å se foredraget til Trond, hvor han også forteller mer om Olympiatoppens utviklingsmodell. 

Gode resultater skjuler dårlige prestasjoner

Anders Meland har en spennende bakgrunn innen prestasjonsutvikling. Han har arbeidet tett med toppidrettsutøvere og norske jagerflygere, og i 2021 ble han rekruttert til Norges Bank Investment Management for å løfte prestasjonene til Oljefondets analytikere til nye høyder. Nylig avsluttet han sitt 15 år lange engasjement hos Olympiatoppen. I sitt lærerike innlegg, som du kan se her, avslørte han at Oljefondets sjef, Nicolai Tangens største frykt er at man skal bli fornøyd med tingenes tilstand uten ønske om å utvikle seg. Denne selvtilfredsheten er også det som tar flest liv blant jagerflypiloter, og det som skaper det berømte hovmodet som fører til fall. Meland poengterer at det dessverre er altfor vanlig at gode resultater skjuler dårlige prestasjoner og gir en 10-punktsliste for å skape en prestasjonskultur. 

Oljefunnet ga oss velstand, men det er ikke flaks at vi har beholdt den

Norges forrige sentralbanksjef, Øystein Olsen, tok oss med på en reise gjennom norsk oljehistorie, en klassereisen ingen annen generasjon har eller vil oppleve, hvor Norge vokste fra nedre økonomiske sjikt i Europa til et av verdens rikeste land. Selv om vi kan takke det sorte gullet for denne rikdommen, er det ingen selvfølge at et land klarer å forvalte den riktig eller å unngå å øke forbruket i takt med inntektene. Vi fikk innsyn i prosessene bak milepæler som Oljefondet i 1990, det første innskuddet i 1996 (da vi var i overskuddsposisjon), handlingsregelen i 2001 til dagens fond, som i skrivende stund har en markedsverdi på 16 467 milliarder kroner.

Du må velge hva du skal være best på

Vi var stolte over å kunne ønske vår forrige statsminister Erna Solberg på scenen til en sofaprat med konferansier Knut Skeie Solberg. Denne imponerende lederen har loset Norge trygt gjennom tre kriser og er Høyres lengstsittende statsminister. Samtalen deres kan du se her, og det var interessant å høre hennes resonnementer rundt både politikk, næringsliv og akademia. Som svar på hva hun syntes om begrepet "best i verden" var hun opptatt av at det er viktig å velge hva man skal være best på. Hva er strategisk viktig? Hun tok opp undervannsteknologi og oppdrettsnæringen, hvor Norge er verdensledende, samt viktigheten av å beholde denne kompetansen i Norge. Det blir spennende å se hvordan Erna og Høyre presterer ved valget i 2025.

Seminaret ble avsluttet med en interessant paneldabatt, som du kan se her, før vi spaserte fra Speilsalen til Rokokkosalen, hvor Ken Ove Nyhus ble kåret til Årets interimleder 2023.

Ønsker du å se foredragene fra BEST I VERDEN, klikk på banneret under:

New call-to-action

Temaer: prestasjonsledelse


Vegard Rooth's photo

Av: Vegard Rooth

Vegard Rooth er Master of Management fra Handelshøyskolen BI, og har tilleggsutdanning fra Stanford University og University of Oxford. Han har hatt en rekke lederstillinger både som fast ansatt og innleid interimleder. Vegard har vært administrerende direktør i Interimleder siden januar 2015.

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

New call-to-action

Siste innlegg

Temaer

Se alle