Jøtul-CEO Nils Agnar Brunborg kåret til Årets Interimleder 2017

Av Vegard Rooth 6. februar 2018

Finne meg på

Nils Agnar Brunvold - årets interimleder 2017.jpgNærmere hundre toppledere var samlet da Interimdagen gikk av stabelen på Grand Hotel i Oslo 31. januar. Etter en spennende serie foredrag om ledelse under krevende forhold, levende illustrert med Børge Ousland, ble prisen for årets interimleder delt ut. Denne gangen gikk den til CEO i Jøtul, Nils Agnar Brunborg. 

Gjør røde tall sorte og stikker

Favorittfargen til fungerende CEO i Jøtul, Nils Agnar Brunborg, er rød. Som vaskeekte vossing tiltrekkes han av det mange vil kalle ekstremsport i ledelsessammenheng, nemlig å gå inn i konkurstruede bedrifter og gjøre dem til lønnsomme virksomheter. I sitt foredrag delte han noen fellesnevnere for hva som pleier å gå galt i bedrifter som gjør det dårlig.  

Les også: – Min visjon er å gjøre meg selv overflødig

Vi fikk også høre et gnistrende innlegg av administrerende direktør i Lemminkäinen, Ingrid Tjøsvold, som på en svært levende måte malte på veggen hvordan det føles å trå over dørstokken som nytiltrådt leder. «Er jo bare å gjøre det», tenker man, men så kommer ensomheten og usikkerheten snikende. Da er det viktig å raskt skaffe seg oversikt og handle. Tjøsvold delte mange gode råd basert på sin egen erfaring som toppleder i endringsprosesser. 

CFO-rollen blir viktigere

Tone Bjørnov ga et interessant innlegg fra styrets perspektiv. Hun er fulltidsengasjert som styreleder og -medlem i en rekke selskaper, med over 12 års styreerfaring i mer enn 20 ulike selskaper. Selv om CEO er den viktigste personen i selskapet, som skal gjennomføre strategien som styret har besluttet, så hun at CFO-rollen stadig blir viktigere. Man ser at flere selskaper ledes i et co-management mellom CEO og CFO.

Kunstig intelligens vil spille toppledere bedre 

Dagens forskeralibi var Vegard Kolbjørnsrud fra BI og Accenture, som snakket med innlevelse og innsikt om AI (Artificial Intelligens), som han definerte som: «Teknologi som kan sanse, forstå, handle og lære.» 33-50 prosent av alle jobber vil om 15 år være erstattet av roboter. Styrken deres er rutinearbeid og alt som kan løses ved hjelp av strukturerte data. Rapportering, noe ledere bruker veldig mye tid på, vil nærmest kunne automatiseres i fremtiden, og vil gi oss mer tid til andre oppgaver. Akademikeren tror mellommenneskelige egenskaper og dømmekraft vil bli mer etterspurt fremover, da dette er noe som skiller oss fra robotene. Men allerede sitter det roboter og skriver artikler i Associated Press, og til og med styrer har roboter som gir sine analyser og innspill i forkant av finansielle styrebeslutninger.

Du klarer mer enn du tror

Det fikk vi høre og se da polfarer og eventyreren Børge Ousland delte sine erfaringer fra mentalt og fysisk krevende ekspedisjoner i Antarktis og Arktis var en sterk påminnelse på dette. Videoklippene fra den gangen han og Mike Horn gikk til Nordpolen midt på vinteren, med 15 meters sikt fra lyktene sine, mens de svømte fra isflak til isflak, fremkalte gisp blant publikum: «Er det virkelig mulig?» Vi fikk også en innføring i hva man gjør når man må på toalettet i 40 minus, hvordan man forholder seg til besøk av arabiske oljesjeiker midt i antarktis og hva man gjør når man trekker pulk på ski og tre isbjørner kommer rett imot. Ousland har tilbakelagt mange imponerende ekspedisjoner, men en av de mest krevende var nok den gangen han i 1996-97 krysset det øde og langstrakte Antarktis, kyst til kyst via Sydpolen. 

Stafettløping i lederposisjon

På slutten av dagen fikk vi besøk av stafettlaget for jenter på 4x100 meter, som Interimleder støtter. Med deres instruksjoner fikk hele salen prøve seg på stafettvekslinger, en øvelse som selvsagt fikk frem engasjementet og konkurranseinnstinktet hos de fleste. At Ouslands lag vant er kanskje ikke en overraskelse.  

Årets interimleder 2017

Dagen ble avsluttet med festmiddag, hvor presidenten i Globalise, Philippe Soullier og VD i Nordic InterimBjörn Henriksson, ga hver sine taler. Kveldens høydepunkt var utdelingen av prisen til årets interimleder 2017, hvor juryleder Kaare Frydenberg overrakte prisen til Nils Agnar Brunborg, som kom inn som konsernsjef i den tradisjonelle, norske produksjons- og eksportbedriften Jøtul tidlig i 2017. Se videoklipp fra utdelingen under:

Sitatene fra referansene som var innhentet om vinneren, ble det blant annet sagt:

  • NN ser med én gang når verdikjeden ikke fungerer, setter inn tiltak og følger opp at aktivitetene gjennomføres.
  • NN er en besluttsom leder med sterk gjennomføringskraft, og er uredd i gjennomføring av forbedringer.
  • NN har gjennomført omfattende effektiviseringstiltak, som har bidratt til en betydelig forbedring av resultat og kontantstrøm i virksomheten
  • NN er en redelig og etterrettelig leder, som ikke tillater at noen går på akkord med lover og regler. 

«Dette er overraskende», var Brunborgs første kommentar da han entret podiet. Han la til at han tror at interimledelse er en tiltagende bransje, fordi han ser at denne typen ledelse, hvor man kommer inn på midlertidig basis uten for mye sosialisering, kan gjøre en forskjell på kort tid. 

Få gratis tilgang til video av foredragene her

Temaer: Interimledelse


Vegard Rooth's photo

Av: Vegard Rooth

Vegard Rooth er Master of Management fra Handelshøyskolen BI, og har tilleggsutdanning fra Stanford University og University of Oxford. Han har hatt en rekke lederstillinger både som fast ansatt og innleid interimleder. Vegard har vært administrerende direktør i Interimleder siden januar 2015.

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

Få gratis tilgang til video av foredragene her

Siste innlegg

Temaer

Se alle