Mens de fleste av oss i ’94 slo ”en god gammeldags floke”, var Liv Hukset Wang (til venstre på bildet, sammen med kollegene Ida Moe og Eva Meyer) vertinne for IOC ved OL på Lillehammer. Med utdanning innen økonomi og reiseliv ble hun i ’95 avdelingssjef i Atlantis Student Exchange, før hun i 2001 tok steget inn i frivillig sektor, nærmere bestemt Kirkens Nødhjelp. Inntil i fjor høst jobbet hun her som Director of Communications and Fundraising.
- Jeg trivdes veldig godt, men følte jeg måtte komme meg videre. En av mine mentorer hadde fortalt om sin erfaring som interimleder, og jeg tenkte: ”Jess, det hadde vært noe!” Jeg synes det er kjempespennende å kunne stupe inn i utfordrende situasjoner, forteller Wang.
Hun begynte deretter å forhandle med sin overordnede om å slutte og startet forberedelsene på en tilværelse som interimleder.LinkedIn
- Jeg gikk inn på interimleder.no og lasta opp CV-en min. Jeg hadde ikke søkt en eneste jobb siden 2000, så hele dette arbeidsmarkedsreset var litt nytt for meg. Ved første forsøk klarte jeg å laste opp og sende inn noe som ble helt feil. Jeg ble så flau og tenkte at der var toget gått, forteller Førde-jenta lattermildt. Men det var det ikke. I fjor høst fikk hun finpusset mer på CV-en sin og opprettet en LinkedIn-profil.
- Jeg registrerte meg på nytt, og ikke lenge etterpå så jeg at InterimLeder hadde vært innom min LinkedIn-profil. Da var jeg klar. Jeg tror LinkedIn er viktig i dette gamet, reflekterer hun.
- Planen var å ha noe nytt å begynne med etter jul, så jeg kunne nyte juleferien og vite at alt var i boks. Torsdag før jul ringte Tor Hansen hos InterimLeder tidlig på morgenen og spurte om jeg ikke kunne komme for en prat hos ham klokken 11 samme dag. Dagen etter signet jeg mitt første interimlederoppdrag, som daglig leder for HEFs fylkeslag i Akershus, hvor jeg skulle steppe inn for en leder som var blitt syk.
En ting Liv Hukset Wang har lært som leder er å raskt gjøre et godt førsteinntrykk, for slik å skape moment og engasjement.
- 8. januar var jeg på plass, og allerede neste tirsdag holdt jeg et 2-dagers seminar for de ansatte, hvor vi planla hele året. De var litt spørrende til å få en leder pang inn, og jeg kjente ikke kodene og kulturene, så jeg var tydelig fra dag én på at jeg ønsket raske tilbakemeldinger, både på godt og vondt. Det gjorde både meg og dem tryggere.
Fra en avdeling på 40 personer i Kirkens Nødhjelp var det en stor overgang å jobbe i en liten avdeling med 5 medarbeidere.
- I store organisasjoner kan man føle seg langt unna alt, men her sitter en tettere på. Det blir en helt annen type ledelse, og ikke den ”talerstolledelsen” som du finner i større virksomheter.
Etter et par måneder i sin nye rolle har Liv Hukset Wang allerede gjort seg noen refleksjoner rundt forskjellen mellom rollen som interimleder og den man har som fast ansatt leder.
- Du tenker annerledes når du går i en lederstilling i årevis. Du gir deg selv lenger tid. Som interimleder har du ikke den tiden. Jeg følte at jeg var betalt for å være oppe å gå på dag tre. Man må ta med seg kunnskapen man har fra tidligere arbeidsgivere og bruke den intensivt for alt den er verdt i den perioden man er leid inn for. I det lyset mener jeg absolutt at arbeidsgiver får mye for pengene på kort tid, forteller hun.
Avslutningsvis spør vi Hukset Wang om hennes syn på ledelsesrollen i midlertidige oppdrag.
- Vær tydelig i din kommunikasjon på hva oppdraget går ut på, og bruk tid på å høre hva medarbeiderne mener og vet. Sorter det etterpå og gi medarbeiderne tilbakemeldinger på hva du tenker å gjøre og hvorfor. Vær bevisst på at du ikke kan være samme type leder for alle type mennesker alle steder. Så har jeg også tro på å ha en munter tone på arbeidsplassen, avslutter Hukset Wang på smilende Førde-dialekt.