Har eldre eiere, som også er ledere, dårligere resultater?

Av Sverre Holen 7. september 2015

Stemmer-det-at-eldre-eiere-som-ogs-er-ledere-har-drligere-resultater-Smak litt på tittelen på dette innlegget. Er dette en møllspist myte eller har utsagnet snev av sannhet i seg? Det er selvfølgelig ingen regel uten unntak, men undersøkelser tyder faktisk på at alder og økonomiske resultater har en sammenheng. Kanskje på tide å tenke litt på hvordan er det hos deg i din bedrift?

eierskifter_i_akershus
Hva sier statistikken?

Som du kan se av figuren over er det en klar sammenheng mellom eldre ledere (som også er eiere) og fallende resultater. Vi som er eldre eiere og ledere må ta dette faktum til etterretning og sette vår egen virksomhet under lupen. Noen gode spørsmål å stille er:

 • Går bedriften min virkelig bra, eller kunne ting vært bedre?
 • Leverer vi dårligere resultater enn før?
 • Er vi gode på nytenkning, eller har vi "sovnet" litt?
 • Er vi aktive i markedet også på nye kunder/områder?
 • Når hadde vi sist noen virkelig gode diskusjoner i ledergruppen eller med nøkkelpersoner?
 • Har vi greid å følge med på den digitale utviklingen, f.eks. innen sosiale medier og web?
 • Har vi "orden og reda" på kontrakter, avtaler, ansatte og HMS?

Hvis et av disse spørsmålene gir deg usikkerhet eller tvil, er det kanskje på tide å se nærmere på hva som kan gjøres, slik at du kan overlevere stafettpinnen mens bedriften er mest mulig på topp, og du får ut de verdiene som du mener ligger der, og som du har arbeidet hardt for å skape.

Hva kan vi gjøre for å få kurven til å peke oppover?

For oss som har barn som er i stand til og som er interesserte i å lede bedriften, er det kanskje på tide å slippe dem til. Skal jeg ansette en ny daglig leder og kun jobbe som eier og i styret? Det kan være et alternativ, men krever nøye gjennomtenkning. Hvis ikke, vil det være naturlig å se på en exit-strategi, hvor du selger virksomheten. I forberedelsene til en slik salgsprosess vil ofte spørsmål som disse dukke opp:

 • Er bedriften salgbar slik den er i dag?
 • Hva får jeg betalt for bedriften?
 • Skal jeg legge ned?
 • Skal jeg selge bedriften til ansatte?

LES OGSÅ: 10 gode råd når du skal selge bedriften

Begynn å planlegge i dag!

Det tar tid og krefter - ikke minst mentalt - å begynne å tenke gjennom disse tingene. Det er ingen enkel eller lettvint beslutning å selge sin egen bedrift, så bruk god tid til å tenke gjennom dine egne ønsker og målsetninger. Men gjør det i tide!

Få gratis guide til Exit Planning Lær hvordan du selger din egen bedrift til best mulig pris. Last ned nå »

Temaer: Exit planning


Sverre Holen's photo

Av: Sverre Holen

(1944 - 2017) Sverre var Mr. Interimleder i Norge. Han hjalp mange bedrifter med å finne riktige interimledere til forskjellige bedrifters behov. Sverre var gründer av Interimleder AS og fra 2001 arbeidet han utelukkende med interimledelse. I sine bloggartikler delte Sverre sine kunnskaper og erfaringer, blant annet om interimledelsens betydning som verktøy for bedrifter og som arbeidsform for ledere. Sverre gikk bort i januar 2017.

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er det eneste selskapet i Norge som har spesialisert seg på interimledelse. Vi har leid ut ledere siden 2001 og vist en økning i antall oppdrag hvert år.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på ca. 1400 ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Det er vi alene om i Norge.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

gratis-guide-exit-planning-CTA

Siste innlegg