Skip to content

Han bygger et Barco Fredrikstad for fremtiden

28.08.2018

Etter en lang lederkarriere med oppdrag i omtrent alle regioner i verden, vurderte Lars Lemhag om han skulle pensjonere seg. Men savnet etter en hverdag fylt av mennesker og forretningsvirksomhet ble for stort. I fjor høst tok han jobben med å lede Barco Fredrikstad gjennom en krevende omstilling.

Prosjektorfabrikken i «Plankebyen»

Da Barco i 2012 kjøpte opp Projectiondesign (etablert i 2001) og etablerte Barco Fredrikstad, var det et nytt kapittel i en lokal industrihistorie som strekker seg tilbake til 1984, da man begynte å utvikle og produsere avanserte prosjektorer til proffmarkedet.

Visualiseringsproduktene som utvikles og produseres her brukes blant annet i simulator- og hjemmekinomarkedet, samt til lyssetting av konserter. Har du sett Nobelkonserten, er lyssettingen der gjort ved hjelp av teknologi fra Barco.

Barco har tilstedeværelse i over 90 land og mer enn 3 500 ansatte. Rundt 160 av disse jobber i Barco Fredrikstad, som er et Center of Excellence for visualiseringsprodukter, hvor både R&D og final assembly foregår.

Et todelt omstillingsoppdrag

Høsten 2018 kontaktet Barco Interimleder AS med behov for en leder som kunne lede den norske delen av selskapet gjennom en mulig omstillingsprosess. Valget falt på Lars Lemhag, som allerede hadde fullført to interimlederoppdrag via Interimleder. Lars var på plass i slutten av august og er i dag fast ansatt som General Manager.

- Oppdraget mitt var todelt. Jeg skulle lede og gjennomføre en endringsprosess som innebar å flytte produksjonen fra Norge til en ny og større fabrikk i Belgia, noe selskapet så på som nødvendig for å sikre fortsatt konkurransekraft. Samtidig skulle jeg bygge Barco Fredrikstad for fremtiden og styrke den delen som skulle bevares i Norge, forteller Lemhag på ekte skånsk dialekt.

En tredjedel av produksjonen allerede flyttet

I dag, ett år etter at Lars gikk inn dørene på Barco, er én tredjedel av produksjonen flyttet til Belgia. Når relokaliseringen er fullført i midten av 2019, vil det være 80 personer igjen som skal bygge fremtidens Barco i Fredrikstad.

- Det er aldri enkelt å få nyheter om nedskjæringer. Derfor har jeg fra starten av vært opptatt av å kommunisere omstillingen på en tydelig måte, så alle forstår hvorfor det må gjøres. Vi tilbyr også outplacement-tjenester for de ansatte som blir berørt, og gjør det vi kan for å hjelpe dem videre i karrieren, forteller Lemhag.

Bygger fremtidens Barco Fredrikstad

Parallelt med relokaliseringen jobber Lars og teamet hans med planene for fremtidens Barco Fredrikstad. Selskapet kommer fremdeles til å gjøre R&D i Norge, demosenteret hvor kunder kan komme og se produktene i aksjon vil bevares og bygges ut, og selskapet vil beholde sin sterke kompetanse på automasjon av produksjon, som en ressurs for hele Barco-gruppen.

- Dagene fremover vil for min del gå med til å identifisere fremtidens Barco Fredrikstad. Vi har spennende og langsiktige planer, og en av dem er å bygge opp et servicesenter for Barcos kunder i Norden. Vi skjærer altså ikke bare ned, men vi bygger også opp. Det er et arbeid jeg gleder meg til å være med på å lede videre, avslutter Lemhag.