Skip to content

HR-ildprøve på Svalbard da 3 nøkkelpersoner sluttet samtidig

24.04.2014

Som ansvarlig for at den nye Lunckefjellgruva på Svalbard står klar til drift i mars 2015, må man kunne takle mange utfordringer. Men hva gjør du når tre av de mest sentrale personene i prosjektet slutter, og det samtidig?

Kolbjørn Karlsen hadde akkurat den utfordringen. Som sjef for prosjekt og utvikling i Store Norske Spitsbergen Grubekompani, har han ansvaret for at den nye kullgruva, 6 mil fra Longyearbyen, blir ferdig i tide.

- Da tre nøkkelpersoner sluttet samtidig befant vi oss plutselig i en situasjon hvor vi måtte ha inn folk med mye kompetanse, på kort tid. Vi kontaktet flere aktører, men ingen klarte å få frem en kvalifisert kandidat så fort som InterimLeder. Etter noen få dager, på en mandag, gjorde vi intervju med to kandidater, og torsdag valgte vi vår mann. Vi jobbet sammen i helga, og fra mandagen var han i full sving, forteller Karlsen.

Running start

For en interimleder skjer ilddåpen fra aller første dag, og det forventes at man har en ”running start”. For Store Norske ble erfaringen med å leie en interimleder en svært positiv en:

- Når du kommer inn i et slikt prosjekt i commissioning-fasen, med utstyr til flere titalls millioner kroner, så må du ha vært med i gamet før. Kandidaten var fullt oppe og gikk etter kun få dager og gjorde en utrolig bra jobb. Vi har derfor brukt han videre på en av de største kontraktene på prosjektet, som gjelder innkjøp av alt gruveutstyr, forteller Karlsen fornøyd.

Mineralrikets svar på Statoil

For hjørnesteinsbedriften på Svalbard, som har blitt omtalt som ”mineralrikets svar på Statoil”, går prosjektet nå på skinner. Allerede har de slått en tunell fra gamlegruva Svea Nord og ut på Marthabreen. En vei har blitt bygget over breen, med tilførsel av vann, strøm, fiberkabler og kloakk. Og ved den nye gruva er det satt opp daganlegg, verksted, kontorrigg og alt de rundt 320 ansatte kan ønske seg.

Inne i Lunckefjell ligger det minst 8,4 tonn med kull, som for det meste vil bli solgt til det europeiske kontinentet. Gruva skal være i drift i minst 4-5 år, før virksomheten flyttes til en ny gruve. Kull utgjør faktisk verdens største fossile energireserve, og det fem meter høye laget med kull som man finner på Svalbard er resultatet av mange tusen års forstening av torv.