Å være leder uten jobb, med mye energi

Av Ronny Nilsen 18. juli 2017

Leder uten jobb, med mye energi!
Med kun fem uker igjen av jobben som sportssjef gikk det plutselig opp for meg at jeg var alt for sent ute med å finne ny arbeidsgiver. Jeg, på lik linje med mange andre, gikk NAV og en usikker fremtid i møte. Så fikk jeg ideen som skulle bli vendepunktet.

Første oktober 2016 avsluttet jeg et åtteårig engasjement som sportssjef i det norske friidrettsforbundet. Det var åtte år på farten rundt omkring i verden, som leder for et landslag som på det meste talte femti utøvere og tredve personer i støtteapparatet. Spennende, krevende og engasjerende oppgaver og stor interesse fra egen organisasjon, det norske publikum og media.

Jobbsøking nedprioritert

Med både EM i Amsterdam og OL i Rio de Janeiro, var fokuset i 2016 å produsere gode resultater - som vanlig.

Til tross for at tidspunktet for avslutning av engasjementet nærmet seg, var ikke jobbsøking høyt prioritert. Jeg fant rett og slett liten tid til å være aktiv ut mot potensielle nye arbeidsgivere, oppdatere CV, bruke LinkedIn og alt som hører med.

Virkeligheten traff meg med full kraft etter returen fra Rio-OL: Med kun fem uker igjen av jobben som sportssjef, sto jeg uten noe nytt å gå til!

Med avrunding av oppgaver, oppspart ferie og avspasering, ble september måned brukt til jobbsøking. Det slo meg rimelig raskt at det var urealistisk å finne noe nytt fra og med oktober måned. Jeg kunne se bort fra en naturlig overgang fra fra jobben som sportssjef til en ny stilling.

Tilleggsutdanninger

Allerede høsten 2015 bestemte jeg med for å ta tilleggsstudier for å heve kompetansen og fylle på min CV i forkant av jobbskifte.

I januar 2016 kom jeg inn på studiet i konflikthåndtering ved juridisk fakultet/UiO, og avla eksamen senere i mai. Min tanke var at dette studiet kunne stå seg bra sammen med min utdannelse fra Politihøgskolen og tidligere studier fra juridisk fakultet.

I september 2016 tok jeg fatt på et spesialkurs i bedriftsøkonomi på BI. Som sportssjef hadde jeg også vært ansvarlig for utarbeidelse av budsjett og regnskapsoppfølging, men uten formell økonomiutdanning vurderte jeg at sjansen for ny jobb ville øke med studier innenfor dette viktige området.

Videre var jeg også inne i avslutningen av Elite coach-programmet, som var et toårig ledelsesprogram i regi av Olympiatoppen og Høgskolen i Sørøst-Norge.

Jeg avla bedriftsøkonomi-eksamen i desember, samtidig som jeg fullførte Elite coach-programmet, med egen sertifisering i midten av januar 2017.

Seriøst jobbsøk er heldagsjobb

Med min kone Merete i en krevende jobb, to tenåringsbarn med skole og mange kveldsaktiviteter, var det viktig for meg å holde på rutinene med å komme seg tidlig opp om morgenen. Ved siden av jobbsøkingen og studiene brukte jeg mye tid på å oppsøke frokostseminarer, treffe tidligere kolleger, pleie nettverk og se etter muligheter.

Jeg vil beskrive det som en heldagsjobb å være seriøs jobbsøker.

Mye tid går med til å gå gjennom stillingsannonser på ulike nettsider, tilpasse søknader og CV, oppdatere profilen hos ulike virksomheter og rekrutteringsselskaper.

Ikke minst tar det tid å forberede seg til intervjuer. Å sette seg inn i selskapet, oppgavene tillagt stillingen og forberede seg på spørsmål som måtte komme, er avgjørende for å gi et godt inntrykk.

Få muligheter og mange om beinet

I starten søkte jeg stillinger som jeg fant meget interessante, men jeg opplevde raskt at arbeidsmarkedet høsten 2016 hadde få muligheter for meg. Det var mange søkere til stillingene som var utlyst, og intervjuene var ikke mange i starten.

Etter hvert utvidet jeg både antall stillinger jeg søkte på og det geografiske nedslagsfeltet. Jeg var villig til å pendle, både til andre byer i Norge og utlandet, dersom den rette muligheten dukket opp.

Det gjorde den ikke.

Overkvalifisert!

Jeg søkte stillinger jeg visste jeg var overkvalifisert for. Jeg husker et intervju jeg var på, hvor representanten fra selskapet utbrøt: «Det har ikke slått deg at du er overkvalifisert for oppgavene?».

Jeg visste jo at jeg var det, men der og da var det muligheten til å komme inn i en ny jobb som veide tyngst for meg.

På den annen side forsto jeg også den potensielle arbeidsgiverens uro mot å ansette meg. De så kanskje potensialet mitt, men var usikker på å ansette en kandidat som kanskje innen kort tid ville søke nye stillinger i eller utenfor konsernet.

Det ble derfor ikke den stillingen.

Underkvalifisert?

Videre ble jeg også stadig møtt med kravet om masterutdanning. Jeg har totalt flere studiepoeng enn hva en bachelor og master gir - men altså ingen master.

Jeg var i et intervju i forbindelse med en direktørstilling i det offentlige, da headhunteren påpekte nettopp dette: «Men du har jo ingen master!». Nå fremgikk det heller ikke av utlysningsteksten at det var noe krav til master, utover høyere utdanning, men arbeidsgiveren var allikevel tydelig på at det var behov for en master. Den hadde jeg ikke.

Derfor ble det heller ikke denne jobben.

Og tiden gikk. Oktober ble til november, og julen kom like fort som den pleier.

Jeg gikk inn i 2017 uten jobb.

Trening

I denne prosessen var det viktig for meg å være fysisk aktiv. Etter at jeg avsluttet min toppidrettskarriere som spydkaster, fant jeg stadig mer glede i å løpe og å gå på ski. Jeg har nok for mange raske muskelfibre til å bli noen stor løper, men som konkurransemenneske har søken etter utvikling og forbedring alltid vært en drivkraft hos meg. Så fra jeg og Merete begynte å løpe tidlig i 2009, først med korte turer for å venne oss til belastningen, har det blitt stadig lengre turer.

På grunn av all reisevirksomhet er løpingen også en kvalitetstid jeg og Merete får sammen. Høsten 2016 var intet unntak. New York Marathon var allerede bestilt, men vi tok også med oss Oslo maraton siden vi hadde et godt grunnlag. Ved siden av å komme i grei form, har løpeturene for meg også vært en god måte å få samlet tankene på, uansett hva jeg har holdt på med.

Arbeidsledig på sosiale medier

I perioden som jobbsøker laget jeg en hjemmeside hvor jeg blogget og fikk beskrevet kompetansen min. Jeg brukte også LinkedIn og andre sosiale medier til å synliggjøre meg selv. På Facebook la jeg ut enkelte bilder og tekster som skulle gi motivasjon. Jeg opplevde å få en god del ros fra nære og bekjente fordi jeg var så åpen rundt det å være uten jobb, men i det store og hele gav det lite avkastning. Det landet i hvert fall ingen ny jobb.

Vendepunktet kom da jeg gjorde noe som sannsynligvis ikke har vært gjort på LinkedIn tidligere.

En enkel idé

Idéen var egentlig veldig enkel: Å få vist meg fram og beskrevet meg selv som en spennende jobbsøkerkandidat - på ett enkelt bilde. 

Tidligere hadde jeg sett en person beskrive sin kompetanse gjennom en tidslinje i PowerPoint, og jeg ville gjøre noe lignende. Jeg tok i bruk PowerPoint som utgangspunkt, med bilde av en vegg som tema. På veggen la jeg inn et foto av meg selv, tekst om min arbeidsbakgrunn, utdannelse, hva jeg anså som mine beste egenskaper og innenfor hvilke områder jeg kunne bidra. Deretter tok jeg screenshot av bildet og lastet det opp til LinkedIn sammen med en kort deletekst.

Enorm respons

Innlegget ble vist mer enn 50 000 ganger, med flere hundre «likes» og kommentarer. Jeg fikk forespørsler rundt interessante stillinger, og det var mange som kontaktet meg med spørsmål om hvordan jeg gjorde dette. Blant disse var det flere som roste meg for å ha tenkt i nye baner rundt jobbsøking.

Ja, jeg blottla min profil for alle på LinkedIn, men hadde ingenting å skjule eller tape. Jeg var kun interessert i å lande en ny stilling.

Og på grunn av fremstøtet mitt på LinkedIn var jeg i prosess med flere virksomheter da stillingen som jeg til slutt skulle få, kom på banen.

Ny hverdag som kultursjef

Jeg ble kultursjef i Nannestad kommune, like ved Gardermoen. Til tross for mange søkere (med master) valgte kommunen å gå for meg og min lederkompetanse. Jeg begynte 8. mars 2017, dagen etter at kontrakten var underskrevet.

Som kultursjef i Nannestad er jeg ansvarlig for en virksomhet med 25 ansatte. Vi arbeider både med kommunens administrasjon og det politiske nivået. Kulturvirksomheten er i realiteten ansvarlig for kommunens håndtering av hva innbyggerne gjør på fritiden, i tett samarbeid med frivillige lag og foreninger. Vi dekker det utvidede kulturbegrepet med arrangementer, bibliotek, kulturskole, friluftsliv, kulturvern, idrett, folkehelse og alt som naturlig faller inn under dette.

Etter en hektisk start i stillingen er alt av vårens arrangementer og restanser unnagjort. Da er det ekstra godt å gå sommeren i møte!

Nå kan jeg og virksomheten løfte blikket og se fremover mot nye mål og oppgaver.

God sommer!

Få gratis tilgang til video av foredragene her

Temaer: Ansette leder


Ronny Nilsen's photo

Av: Ronny Nilsen

Ronny Nilsen er kultursjef i Nannestad kommune. Han kom fra stillingen som sportssjef i Norges Friidrettsforbund, hvor han i åtte år ledet det norske landslaget i internasjonale mesterskap, med over 40 medaljer på junior- og seniornivå. Han er sertifisert elite coach fra Olympiatoppen, og tidligere toppidrettsutøver, med deltakelse i EM, VM og OL i spydkast. Han har i dag verv i flere styrer og råd innen idrett og kultur. Han er utdannet fra Politihøgskolen, og har mange års ledererfaring fra politiet.

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

Gratis guide - slik lykkes du med interimledelse

Siste innlegg

Temaer

Se alle