Erna Solberg: – Vi er litt på oljevalium nå

Av Knut Skeie Solberg 23. april 2024

Finne meg på

Erna Solberg - Interimdagen 2024Norge har lenge toppet listene over livskvalitet og stabilitet, og ikke minst sport. Men hvordan holder vi oss der? Og hvor bør Norge ta tak? I min sofaprat med Erna Solberg på Interimdagen 2024 snakket vi om Norges fortid, nåtid og fremtid som prestasjonsnasjon. 

Norge etter oljen: «Klarer vi det videre?» 

Som konferansier på Interimdagen 2024 på Grand Hotel, hadde jeg gleden av å kunne intervjue Erna Solberg like etter at tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen hadde tatt oss med på en reise gjennom norsk oljehistorie fra et økonomisk perspektiv 

Erna reflekterte over hvordan Norge har lykkes i å forvalte oljerikdommen og bli et av verdens rikeste land, blant annet ved å ta kontrollen over olje- og gassressursene gjennom statlig eierskap i Statoil.  

«Vi har gjort dette uten å gå inn i naturressursforbannelsen,» poengterte hun, og hentydet til Norges evne til å unngå en inflatert økonomi, som ofte rammer land rike på naturressurser. 

«Så er spørsmålet. Klarer vi det videre?», fortsatte hun med henvisning til dagens situasjon, som hun tror vil blir en vanskeligere og litt annerledes utfordring fremover, da ressursene vi skal hente ut ikke ligger under havbunnen, men i smarte hoder. 

Les også: Prestasjonskultur: 10 nøkler til å skape en vinnende organisasjon

Erna Solberg i salen - Interimdagen 2024

Må komme oss av oljevalium 

På spørsmål om hvordan Norge skal opprettholde prestasjonen er Erna klar på at det ikke kommer til å komme av seg selv denne gangen heller. Ei heller har vi noen garanti for at vi vil klare å fortsette å øke velferden, eller om det vil handle om å bremse fallet. Skal vi lykkes må vi først erkjenne hvor vi står, og på noen området skorter det, mener Erna. 

«Vi er litt på oljevalium nå», sa hun med henvisning til Oljefondet og at Norge hele tiden har omstilt seg til en bedre velferd. «Den utfordringen vi står overfor er at Norge kommer til å være likere enn andre land, og det er ikke naturgitt at vi kommer til å ha like mye flaks», sa hun, og fremhevet at Norge har blant Europas laveste andel studenter innen STEM-fagene vitenskap, teknologi, ingeniørfag og matematikk.  

KI kommer til å erstatte konsulentbransjen 

Erna er tydelig på at yrkesfagene fremdeles er viktige, men at noen utdanninger og jobber står lagelig til for hogg med oppblomstringen av kunstig intelligens. «Vi kommer kanskje til å trenge litt færre av ‘midt på treet’ analytiske utdanninger, og der kommer KI til å ta hele konsulentbransjen snart,» sa hun med glimt i øye til latter i salen. 

Les også: Kunstig intelligens i ledelse: Forbered deg på AI-revolusjonen

Best under vann 

Erna mener vi bør hegne om de områdene hvor vi er best i verden og skape eksportnæringer, og trekker frem en bransje som oppsto i kjølvannet av oljeindustrien:  

«Det som faktisk skjedde fra 80-tallet og oppover var at nest største næring i Norge ble oljeservicenæringen. Da vi ble verdensledende på undervannsteknologi, var det det store brekkpunktet. Da fikk vi noe vi kunne eksportere andre steder.»  

At Norge har vært og er en god prestasjonsarena kan Erna være enig i, men det å skryte av det man får til er ikke typisk norsk, og hun savner litt mer fremsnakk av de som får ting til. En av bransjene hvor Norge kan ha den gule ledertrøya, men som har vært litt uglesett de siste årene er oppdrettsnæringen, som Erna mener vi bør ta vare på: 

«Verden trenger mer oppdrett for å løse proteinutfordringene våre. Det er greit med kikerter, men det er begrenset interesse for kikerter over tid. Du må ha noe annet. Og kjøtt er ekstremt co2-produserende.» 

Les også: En reise gjennom norsk oljehistorie fra et økonomisk perspektiv

Erna Solberg og Knut Skeie Solberg- Interimdagen 2024

Ønsker å gjøre arbeidslivet mer fleksibelt 

«Den største utfordringen for Norge i øyeblikket er mangelen på kompetent arbeidskraft», mener Erna. Hun etterlyser mer fleksibilitet, for eksempel i turnusplanleggingen i omsorgssektoren, der mange ønsker å jobbe lengre dager og få mer fri imellom, likevel på en heltidsstilling. 

«Begrensninger i innleie og alle disse tingene gjør jo at fleksibiliteten i arbeidslivet blir mindre, når vi egentlig trenger å mobilisere mer arbeidskraft fremover», sa hun.  

Men arbeidslivet må også tilpasses behovene i samfunnet: «Det er fortsatt sånn at vi har flest politifolk på jobb klokken ett på tirsdag, selv om mesteparten av kriminaliteten skjer på kveldstid på fredag og lørdag.» 

En ting Erna lovet å ikke gjøre om på dersom hun kommer til makten etter neste valg, er oppløsningen av Viken fylkeskommune. Noen dumme ting må man leve med, mener hun.  

PS. Jeg oppfordrer deg til å se hele samtalen med Erna Solberg her, som varte i 30 minutter. Få tilgang her, eller klikk på banneret under:

New call-to-action

Temaer: prestasjonsledelse


Knut Skeie Solberg's photo

Av: Knut Skeie Solberg

Knut Skeie Solberg er tidligere kommunikasjonssjef i Norges Friidrettsforbund og har bakgrunn som sportsjournalist i Discovery, NRK og TV2. I dag hjelper han ambisiøse bedrifter med å utvikle og nå sine kommunikasjonsmål, i tillegg til oppdrag som foredragsholder og konferansier. Han er også programleder i podcasten "Våre vinnere".

Følg på LinkedIn

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

New call-to-action

Siste innlegg

Temaer

Se alle