Da Guro Askheim Johnsen fra SHESKILLZGLOBAL ble spurt om å holde et foredrag på Interimseminaret 2022 med denne tittelen, tenkte hun: – Hvordan snakke om noe så innlysende?
Guro A. Johnsen er grunnlegger og CEO av AG Johnsen AG og Johnsenskillz AG. Hun er kjent for å tørre å si ifra der andre tier og har innen idretten vært en uredd debattant for likestilling. Hun er den eneste eller en av få kvinner som har forhandlet frem en avtale mellom et globalt selskap og den Internasjonale Olympiske Komiteen. Den 7. september delte hun sine tanker og erfaringer på Interimseminaret 2022, og vi har tatt en nærmere prat med henne.
Knut Skeie Solberg: Hvor gode er vi på likestilling i Norge?
Guro A. Johnsen: Man skulle tro at vi i Norge, som liker å tro at vi er verdensmestere i likestilling, har kommet lenger enn alle andre. Slik er det dessverre ikke. Da jeg var hos det Internasjonale Skiskytterforbundet tidligere i sommer, var det flaut å være norsk. Vi var dårligst i klassen på ledersiden i idretten, da våre IBU-menteer la frem resultatene fra sine undersøkelser.
Selv om vi har et lovverk som sier at minst 40 prosent av styremedlemmene i større styrer skal være kvinner, så gjenspeiles ikke dette i toppledergruppa, hvor i snitt kun 26 prosent er kvinner. Og det er jo her interimlederne rekrutteres fra.
Av de 200 største bedriftene i Norge har 26 av dem ingen kvinner i lederposisjoner. 73 har mellom 1-24 prosent kvinneandel, og kun tre bedrifter har over 60 prosent kvinner i ledelsen. To av dem er innen helse, og den siste er Volvo.
Les også: Kvinner, hvorfor vil dere ikke?
Solberg: Ifølge Statistisk Sentralbyrå er 37 prosent av ledere kvinner. Hvorfor tror du andelen er såpass mye lavere blant interimledere?
Johnsen: For å ta det positive først. Kun 10 prosent av databasen til Interimleder er kvinner, mens 23 prosent av interimlederne som er ute i oppdrag nå er kvinner. Det betyr jo at kvinnelige interimledere har høyere hitrate på oppdragene enn mennene. Likevel skulle nok både Interimleder AS og jeg sett at flere kvinner meldte seg som kandidater til interimlederoppdrag.
Solberg: Hvorfor tror du så få kvinner vil bli interimledere?
Johnsen: Jeg tror det er minst fire grunner til det.
- Barrierer. For å bli interimleder må du ha ditt eget foretak, et ENK eller AS du kan fakturere fra. For mange kvinner er dette en barriere. I Norge i 2021 var det kun 5 prosent av kvinner mellom 18-64 år som ønsket å starte egen bedrift. Så av de få kvinner som har nådd toppen, er det bare fem prosent igjen som vil ha sin egen bedrift. Da er det ikke så rart at kun ti prosent ønsker å bli interimledere.
- Ordbruk. Det sies at en interimleder skal være en «positivt overkvalifisert leder». Der faller mange kvinner av. Altså, hvem andre enn en narsissist vil kalle seg positivt overkvalifisert leder? Jeg vet om en over Dammen. De fleste kvinnelige ledere, om de var aldri så gode, ville aldri kalt seg overkvalifiserte. Når de fleste kvinner leser en stillingsannonse (inkludert meg, som ikke engang er på jobbjakt), ser hun etter det hun ikke kan. De fleste kvinner finner det ikke like naturlig å fremme seg selv, så her bør man være mer observant på hvilke ord man bruker, for å få tak i de kvinnene som faktisk er kvalifiserte nok.
- Rollemodeller. Vi alle trenger å se at noen har gått veien før oss. Det gjelder også for oss kvinner. Vi trenger rollemodeller på kvinnelige interimledere som har hatt suksess. Disse bør løftes frem på scenen og i markedsføringsmateriell. Ja, det vil kanskje kreve litt mer overtalelse, men det er det verdt.
- Algoritmer. Det har blitt påvist og skrevet mye om hvordan de AI-drevne algoritmene i sosiale medier, forskjellsbehandler menn og kvinner, og at informasjon om økonomiske og karrieremessige muligheter blir tilbakeholdt for kvinner.
Solberg: Hvor langt unna likestilling er vi egentlig?
Johnsen: Ifølge World Economic Forum vil det ta 130 år å oppnå likestilling, med mindre vi gjør noe nå. Jeg tror at noen av svarene ligger i problemstillingene jeg nevnte, men at vi også trenger en arena hvor kvinner kan synliggjøre sin kompetanse på sine premisser.
Solberg: På Interimseminaret fortalte du litt om den spennende satsningen dere jobber med nå, SHESKILLZGLOBAL. Hva slags plattform er det?
Johnsen: SHESKILLZGLOBAL er en plattform hvor bedrifter snart vil kunne finne kvinner med de evner og talenter de er ute etter, og hvor kvinnene kan promotere seg for potensielle arbeidsgivere. Bak satsningen er et team med både sterke og kompetente kvinner og menn fra mer enn 13 nasjonaliteter i sju ulike land. Vi har også et internasjonalt mentorprogram, hvor vi nå er i gange med andre runde.
Vi jobber på ingen måte for en verden der kvinner skal ta over. Men vi håper at vi skal slippe å vente til år 2152 før vi kan si at vi har oppnådd likestilling. Vårt motto er: «A world where talent has no gender.» og målet vårt er 1 million kvinnelige talenter innen 2024.
Se også dette korte intervjuet med Johnsen fra Interimdagen 2022:
Vi i Interimleder støtter opp om SHESKILLZGLOBAL for å motivere flere kvinnelige kandidater til å ta interimoppdrag. Vår administrerende Vegard Rooth er allerede involvert i SHESKILLZGLOBALs mentorprogram.