Interim endringsledelse i Vy

Av Linda Rode og Arne Fosen 2. mars 2021

linda rode og arne fosenDu er konserndirektør for Vy Tog. Dere har tapt to av fem nasjonale kontrakter og er i sluttspurten i kampen om Bergensbanen. Hva gjør du når regiondirektøren din vil gå av med pensjon, og du ikke har en soleklar intern arvtager? Arne Fosen valgte interimledelse, og det ble en vellykket reise, fikk vi høre på Interimdagen 2021.

Tidligere konserndirektør i Vy Tog, Arne Fosen, ga oss et ærlig innblikk i situasjonen til Vy i 2019, etterfulgt av Linda Rode, som i fjor vant prisen Årets interimleder for sin innsats som interim regiondirektør Vest i Vy-gruppen.

Se intervjuene med Arne Fosen og Linda Rode på Interimdagen 2021:

HubSpot Video

 

HubSpot Video

 

Arne Fosen:

Det har skjedd store endringer i togverdenen siden 1996. Det året skilte man infrastrukturen fra togoperasjonen, med NSB på den ene siden og Jernbaneverket på den andre. Det var det første forsiktige steget mot der vi er i dag. I 2015 kom Jernbanereformen, som konkurranseutsatte togsiden og endret bransjen fullstendig.

I 2019 ble NSB til Vy, et navn som ikke begrenset oss til tog, men også rommet bussdelen, som hos oss er stor. Det året var tøft. Vi hadde tapt to anbud som tok fra oss 25 prosent av omsetningen og reduserte operasjonsområdet vårt til Østlandet og Bergensbanen, hvor vi på sistnevnte kontrakt var i en anbudskonkurranse. Da regiondirektøren og driftssjefen i Vest skulle gå av med pensjon, og vi sto uten opplagte interne kandidater, hadde vi et dilemma. Hvordan får vi tak i en ny regiondirektør når fremtiden er så usikker? Det ville ta 2-3 måneder før vi visste utfallet, og i verste fall måtte vi stenge dørene etter 12 måneder.

Det var bred forståelse hos ledelsen og hos tillitsvalgte i Vy om at en permanent ansettelse ville være vanskelig. Vi valgte derfor en interimløsning, hvor vi raskt kunne få inn en midlertidig og erfaren leder, som kunne få en overlapping med avtroppende regiondirektør for å sikre en smidig overgang. Vi er veldig glade for at vi fant Linda Rode gjennom Interimleder AS, for hun har grepet både stemningen, kulturen og menneskene på en god måte og ledet regionen frem til ny permanent leder var på plass. At hun ble kåret til Årets interimleder 2019 burde tale for seg selv.

Se foredraget til Arne Fosen på Interimdagen 2021:

HubSpot Video

 

Linda Rode:

Det var lett å si ja til dette oppdraget. For det første har jeg jernbanebransjen litt i blodet. Min oldefar og tippoldefar bygde tuneller og broer på Bergensbanen. For det andre hadde jeg nylig gjennomført et interimoppdrag som kommersiell leder for anbudet som sikret Go-Ahead seieren i Sør. Sist, men ikke minst, fikk jeg muligheten til å jobbe i min fødeby.

Jeg kom inn Vy i en vakuumsituasjon. Det var trekvart år til vi skulle få vite om vi skulle få beholde Bergensbanen i 10 år til, eller om det ble avvikling. Siden mange følte på en utrygghet, var det viktig for meg å gjøre ledervekslingen uten at kontinuiteten ble brutt. Faren er at det kan skape større usikkerhet, manglende retning og kompetansehull.

Men all ære til Vy. Dette ble den beste vekslingen jeg noensinne har opplevd. De laget et solid introduksjonsprogram, som åpnet døren til alle viktige nøkkelspillere. Avtroppende regiondirektør var tett på i starten og tilgjengelig for sparring i resten av perioden. Og organisasjonen var godt forberedt på å samarbeide med en interimleder.

Et av de første spørsmålene jeg stilte organisasjonen var: «Hva skal vi gjøre mens vi venter?» Forslagene som kom inn gjorde at vi kunne fortsette med forsterket retning og motivasjon, og resultatene fortsatte i de samme gode sporene som tidligere.

Da vi tok juleferie i 2019, hadde vi vunnet Bergensbanen. 2020 lå an til å bli en flying start. Men så kom korona, og alle piler pekte rett ned i avgrunnen. Jeg måtte ta grep i form av kriseledelse, reduksjon i trafikktilbudet og permitteringer. Samtidig måtte vi forberede oss på oppstarten av ny kontrakt, hvor en av de første oppgavene ble å finne en ny permanent leder.

Ny leder var på plass fra 1. september 2020, og jeg tok plass i sidevognen for å drive oppstartsprosjektet fram mot trafikkstart. Det var et hardkjør som krevde harde prioriteringer, men da trafikkstart kom, hadde vi oppfylt alle milepælene som var definert av Jernbanedirektoratet, og vi oppnådde full oppstartsbonus på 20 millioner kroner.

Se foredraget til Linda Rode på Interimdagen 2021:

HubSpot Video

 

Fakta om Vy:

Vy er et nordisk transportkonsern med rundt 10 000 årsverk fordelt på Norge og Sverige. Konsernet har fire forretningsområder: Persontog, Buss, Gods og Mobilitet og reiseliv.

Se videoene fra interimdagen 2021

Temaer: Interimledelse, Endringsledelse


Linda Rode og Arne Fosen's photo

Av: Linda Rode og Arne Fosen

Linda Rode er interimleder og har 20 års erfaring fra operasjonell ledelse i mange bransjer. Arne Fosen har jobbet i Vy-konsernet i 10 år, senest som konserndirektør tog.

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

Se foredragene fra Interimdagen 2021

Siste innlegg