Prestasjonsledelse: De respektløse og uredde vinner

Av Trond S. Pedersen og Vegard Rooth 14. august 2018

Prestasjonsledelse Vinn eller forsvinnDa vi var unge friidrettsutøvere, var det ikke måte på hvilken respekt vi hadde hvis det sto Sovjetunionen eller DDR på konkurrentenes drakter. Dagens generasjon norske friidrettsutøvere viser ingen respekt – det er denne fryktløsheten som er deres fortrinn. 

Europamesterskapet i friidrett 2018 er nettopp avsluttet på Olympiastadion i Berlin. Mesterskapet går inn i historien som det nest beste EM gjennom alle tider for Norge, med 3 gull, 1 sølv og 1 bronsemedalje, i tillegg til mange gode prestasjoner utenfor pallen.

Vi som har fulgt norsk og internasjonal friidrett gjennom lang tid, samt har mange års ledererfaring fra næringslivet bak oss, har gjort oss noen refleksjoner over hvor uredd dagens unge norske friidrettsutøvere og deres trenere er, hvordan de sikter mot toppen uten respekt og den effekten de får av det.

Hvordan kan denne ureddheten stimulere næringslivet til å sprenge grenser og tørre å gå nye veier i omgivelser preget av globalisering, hurtige endringer, digitalisering, AI og nye markedsmuligheter?

Uredde unge norske utøvere

Da vi selv var unge friidrettsutøvere, var det ikke måte på hvilken respekt vi hadde hvis det for eksempel sto Sovjetunionen eller DDR på draktene til våre konkurrenter. Dagens generasjon norske friidrettsutøvere viser ingen respekt. De henger lista meget høyt og er villige til å ta utradisjonelle valg i sin reise mot en kontinuerlig utvikling av egne prestasjoner.

Karsten Warholm i samtale med artikkelforfatter Trond Pedersen, Inge Andersen og Henning VoldKarsten Warholm (til høyre på bildet over) valgte å kombinere 10-kamp og 400m i et internasjonalt juniormesterskap for noen år siden. Mange etablerte forståsegpåere kritiserte han for dette både før, men også etter mesterskapet. Han endte opp med to sølvmedaljer, og forståsegpåerne mente han kunne hatt ett gull.

Selv ble Karsten trigget av utfordringen dette innebar. Det er utøvere med denne type ambisjoner som sprenger grensene.

I EM som nettopp er avsluttet doblet Karsten igjen. Han klinte til og ble Europamester på 400m hekk på ny norsk og nordisk rekord til tross for at han, i motsetning til sine konkurrenter, hadde løpt 400m kvalifisering før finalen på hekken. At det var tomt for krefter da finalen på 400m kom er ikke vanskelig å forstå, men at dette bidrar til Karstens fortsatte utvikling og reise mot neste års VM og OL i Tokyo 2020, er vi helt sikre på!

Det neste eksemplet vi vil trekke frem er Familien Ingebrigtsen, eller Team Ingebrigtsen! Her har vi en familie som har turt å gå helt utradisjonelle veier både i treningsarbeidet og i konkurransevalg.

Vegard Rooth og Henrik IngebrigtsenDe har drevet sitt eget team, søkt og utviklet kompetanse på å trene og ha det gøy på veien mot de resultatene vi har sett de siste årene.

Henrik var eldst og først ute med å bli Europamester på 1500m i Helsinki. Dette gav selvsagt en veldig motivasjon for alle på den reisen de har tatt videre. Nå er alle tre brødrene Europamestere på 1500m, senest Jakob nå i Berlin, der han også tok gull på 5000m, i en alder av 17 år!

I fjor tok Filip bronse på 1500m under VM i London. Da vi gratulerte og mente det var litt kult at vi så flaggene Kenya, Kenya, Norge under premieutdelingen, sa Filip seg helt uenig. Han mente det burde være Norge, Kenya, Kenya.

Ingen respekt!

I kvalifiseringsheatet på 1500m i det nylig avsluttede EM i Berlin, valgte Filip å løpe korteste vei, som innebærer å passere sine konkurrenter på innsiden, med fare for å bli innestengt. Vi hørte da en sidemann på tribunen kommentere hvordan han kunne våge dette etter å ha bli disket for det samme i OL i Rio i 2016.  

Vi mener derimot at dette eksemplifiserer Ingebrigtsenes uredde holdninger og vilje til å satse og ta den risiko som er nødvendig for å vinne!

Også brødrene Ingebrigtsen satset tøft på sitt øvelsesvalg under EM i Berlin. Det er ikke mange som våger å doble med både 1500 og 5000m, men det gjorde tre brødre fra Sandnes! Vi kjenner nå fasiten, og vi gleder oss til fortsettelsen.

Dette er to eksempler på respektløs ureddhet som har stimulert dagens generasjon norske friidrettsutøvere, og som vil stimulere mange enda yngre norske utøvere. Det yngler faktisk av unge utøvere med stort potensial i norsk friidrett.

Et eksempel er 19 år gamle Sondre Guttormsen som deltok i stavsprang Berlin. Han kom inn i mesterskapet med 5.55 som personlig rekord. I sitt første internasjonale mesterskap sto han over åpningshøyden i kvalifiseringen. I finalen valgte han å stå over 5.80, etter å ha satt norsk seniorrekord på 5.75, for deretter å gå rett på 5.85, i likhet med verdensrekordholder Renaud Lavillenie.

Se vår mini-oppsummering av EM her:

 

Uredde næringslivsledere

Det er ikke bare i dretten vi finner uredde foregangsmenn. I næringslivet finnes det mange ledere som har turt å satse, uten respekt for det etablerte. Steve Jobs i Apple er et godt eksempel. Han ville lage en dings som folk ville bli veldig glad i, og det klarte de!

Mange nyvinninger er skapt av næringslivsledere som har turt. Uten disse er det mye rundt oss som ville vært annerledes!

Gå opp nye stier – er veien målet?

Næringslivsledere som Henry Ford og Steve Jobs har selvsagt ikke gjort jobben alene. De er i stand til å få med seg mange på reisen. Vi mener dette krever stor kompetanse og passion for prosessen.

Når folk opplever lidenskap og blir involvert, da vil de være med. Man kan ikke fake i sitt lederskap. Innlevelsen må være reell. Da blir det bevegelse!

Vi kan love dere at teamene Ingebrigtsen og Warholm/Alnes både jobber med lidenskap og humor. Dette gjelder i deres egne prestasjonsteam, men også med forgreninger videre til friidretten og idretten i Norge.

Det kan være krevende å være i interaksjon med disse engasjerte menneskene som sikter så høyt, men det var nok ikke lett rundt Jobs og Ford heller.

Hvor vil det ende for disse friidrettsteamene? Ikke vet vi, men vi følger spent med!

Vet du hvor din virksomhet vil ende opp om noen år? Er du sikker på veivalget? Vi tror det kan innebære stor risiko å være for sikker.

Det er kanskje de som velger nye veier uten å være helt sikre på hvor de ender opp som vinner fremtidens konkurranse og skaper fremtiden. Er du en av dem?

Kompetansebaserte prosesser der man våger, er kanskje lederskapets fremtid i stadig større grad.

Vinn, eller forsvinn, våg å gå opp stier der ingen har gått før, vær uredd og respektløs, så kan det bli du som skaper fremtiden!

Få gratis tilgang til video av foredragene her

Temaer: Endringsledelse, prestasjonsledelse


Trond S. Pedersen og Vegard Rooth's photo

Av: Trond S. Pedersen og Vegard Rooth

Trond S. Pedersen er Assisterende Toppidrettssjef i Olympiatoppen og styremedlem i Interimleder. Han har bakgrunn fra stillinger som bl.a. sportssjef og generalsekretær i Norges Friidrettsforbund, organisasjons- og kompetansesjef i SAS Ground Handling.
Vegard Rooth er administrerende direktør i Interimleder og har hatt en rekke lederstillinger både som fast ansatt og innleid interimleder.

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

Få gratis tilgang til video av foredragene her

Siste innlegg

Temaer

Se alle