Det var bærekraft i hver veksling da Clean Air Games 2019 sådde frøet norsk stafett så sårt trengte.
Ingen norske U23-jenter har noen gang båret pinnen med mer fremoverrettet kraft enn akkurat denne sommerkvelden på Lambertseter. Ingen norske U23-jenter har noen gang samarbeidet og jobbet raskere og bedre mot samme mål. Ingen norske U23-jenter har noen gang vært et bedre bevis på at ved å oppnå teamets og organisasjonens fulle og hele potensial, kan grunnleggende forutsetninger nulles ut av dedikasjon, presisjon og rå samhandling.
Rett og slett prestasjonsledelse i praksis.
Øyeblikket da det norske stafettlandslaget løp inn til norsk rekord og slo de amerikanske storfavorittene på 4x100 meter stafett på Clean Air Games 4. juni, vil bli husket. Det var noe med blikkene jentene imellom allerede i forkant. Forberedelsene, rutinene og planen. Nitid, nøye og bestemt. Det var som om de hadde bestemt seg. Dette skulle kvartetten Ingvild Meinseth, Tonje Fjellet Kristiansen, Marte Pettersen og Helene Rønningen gjøre sammen – for laget og for Norge.
Det finnes ikke så mye som er vakrere i friidrett enn når fire individers handlinger, fire enkeltstående løp og fire vekslinger smeltes sammen til én sømløs prestasjon.
Se de norske u23-jentene slå USA og Danmark i 4x100 m stafett og sette ny norsk u23-rekord på 45,37:
Og når summen av samarbeidet blir det raskeste løpet i historien av et norsk U23-lag, er det ikke rart den kollektive euforien blir enorm. De fire jentene, publikum, friidrettens toppidrettssjef Erlend Slokvik og utviklingsansvarlig Mari Bjone. Det var kveldens mest samlende øyeblikk.
Kanskje var jentenes rekord vendepunktet for satsingen på norsk stafett? Kanskje ble et frø sådd på Clean Air Games? Kanskje vil det snakkes om, hvis Norge en gang hevder seg i seniormesterskap i stafett, at det var der det hele startet?
Det kunne i alle fall ikke vært mer passende at pinnen effektivt ble båret fram av fire unge, norske og sterke kvinner i et stevne som er rammet inn av bærekraft. Et stevne der utøverne utslippsfritt ble fraktet til barbecue på Østmarksetra dagen før. Et stevne som hadde tidligere internasjonale verdensstjerner som Colin Jackson tilstede side om side med Norge og Lambertseters egne. Et stevne der utøverne i samholdets ånd ble innlosjert på arrangørens egne adresser.
Når i tillegg nasjonal toppklasse ble levert i stav, verdensklasseresultater ble levert i diskos og slegge og legendariske Linford Christies stevnerekord på 300 meter ble henvist til historien, skjønner man at Clean Air Games faktisk er enda mer enn bærekraftig stafett.
Vi gleder oss til neste veksling.