Å selge egen bedrift er noe de fleste kun gjør én gang i livet. Men hva gjør vi når vi når skjells år og alder og ikke har barn eller barn som vil overta? Her er noen tips som kan være til hjelp når du begynner å tenke i de baner.
Råd 1: Bruk tid!
Å selge bedriften og få betalt det du mener den er verdt krever at du bruker tid. Mange vil sikkert hjelpe deg å selge, men er det riktig tidspunkt? Får du på nåværende tidspunkt det bedriften din er verdt? Et salg bør du forberede ett til to år før du egentlig skal selge.
Råd 2: Tenk deg godt om
Det er deg selv og din framtid det gjelder. Hva ønsker du? Hva vil du gjøre fremover? Er du interessert i å jobbe noen år for en ny eier? Hvis ikke, hvordan løser du det og fortsatt får den beste prisen? I det hele tatt: Hvordan ser du for deg livet ditt etter at bedriften er solgt?
Råd 3: Finn ut hvem du kan søke råd hos
Hvem er det som kan noe om dette i din omgangskrets? Er det revisoren din? Er det advokaten? Er det en god venn? Andre? Søk en diskusjonspartner. Det vil hjelpe deg å klarne tankene.
Råd 4: Se på bedriften din med kritiske øyne
Husk at ved et salg kommer det profesjonelle mennesker som vil gjennomgå bedriften din i detalj (due diligence). Er alt på stell i bedriften? Har du den riktige dokumentasjon, er avtaler på plass, etc? Er strategien og forretningsplanen kjent og følges den? Og det aller viktigste: Hvordan er utviklingen? Hvordan er driften? Er det store muligheter? Hva er de operative forbedringsområdene?
Råd 5: Få hjelp til å gå gjennom bedriften operativt
Det finnes selskaper som kan hjelpe deg å operativt vurdere bedriften din og påpeke forbedringsområder og muligheter. Noen tilbyr f.eks. en såkalt "helsesjekk" som nettopp er en slik gjennomgang.
Råd 6: Verdivurdering
Flere selskaper tilbyr å komme til deg og gjøre en verdivurdering av bedriften. Jeg er veldig usikker på om det har noen hensikt på nåværende tidspunkt. Jeg ville ha ventet med det, hvis du i det hele tatt mener det er nødvendig.
Råd 7: Lei eventuelt inn en leder som kan få bedriften operativt der den skal være
Finner du/dere ut at det er store forbedringspotensialer ville jeg gått ut og funnet en midlertidig leder (interimleder) med riktig bakgrunn og erfaring. Han/hun kan hjelpe deg å forbedre bedriften slik at verdiene er til stede ved et senere salg. Han kan også være en overgangsleder til en ny eier.
Råd 8: Når kan du begynne å tenke på å finne noen som kan selge bedriften
Hvem er det riktige selskapet til å selge akkurat din bedrift? Det er mange selskaper som jobber innenfor dette feltet. Sjekk ut erfaringene deres, hvilke bransjer de er sterke på, snakk med tidligere kunder, etc.
Råd 9: Skatt
Vi synes alle det er greit å betale en rettferdig skatt, men heller ikke mer enn nødvendig. Har du flere selskaper kan detpå et tidlig tidspunkt være lurt å ta kontakt med personer som er spesialister på dette. Det samme gjelder for så vidt om du skal selge f.eks. aksjer eller innmat.
Råd 10: Tenk deg om og bruk tid
Dette er det aller viktigste rådet av alle!
Salg av egen bedrift er en ny utfordring for de fleste av oss. Søk derfor råd og hjelp der du kan finne det!