5 tegn på at du bør bruke en interimleder

Av Sverre Holen 17. september 2015

5_tegn_p_at_du_br_bruke_en_interimlederBruk av interimledere blir mer og mer utbredt – også i her Norge. Men i hvilke scenarier er interimledelse det optimale verktøyet? La oss se på fem klare tegn på at bedriften trenger å sette inn en interimleder, og hvilke resultater dette kan gi.

Tegn 1 – Bedriftens utvikling er negativ

De fleste av oss som har vært ledere en stund vet at ikke noe tre vokser til himmelen. Før eller senere kommer det en nedgang i omsetning og/eller resultat. Det behøver i seg selv ikke være noen katastrofe, hvis bedriften er trimmet for å fange opp og ikke minst gjøre noe med slike situasjoner. Dessverre er det ikke alltid slik.

Bedrifter som har hatt medgang over lengre tid kan bli ganske så passive i slike situasjoner. Ofte har det sneket seg inn en kultur som ikke er giret for å hanskes med nedturer - ingen vil egentlig ta fatt i det, og det er lett å lukke øynene litt for lenge.

Da kan det være smart å bruke en interimleder utenfra som har gjort tilsvarende jobber før, og som er innstilt på å løse problemet. I tillegg vil en utenfra tilføre bedriften nye erfaringer og nye dimensjoner. Han eller hun har heller ingen bindinger til bedriften og er ingen karrierekonkurrent for dine medarbeidere. Det viktigste i nedgangsperioder er å gire opp teamet til å gå løs på utfordringene med liv og lyst!

Tegn 2 - Bedriften når ikke målene sine

Årsakene kan være mange til at man ikke klarer å nå tallene som er satt - men uansett så sliter man da i motbakke. Igjen kan det være smart å få inn en erfaren interimleder som har "gjort det før". Det å få inn nye øyne og ny erfaring viser seg ofte å gi resultater. En dyktig interimleder vil dessuten raskt kunne se hva som skal til og umiddelbart sette inn tiltak som bringer bedriften videre.

Tegn 3 - Rekruttering av toppleder eller mellomledere

Når toppledere går av på kort varsel - eller umiddelbart - er gode råd dyre. Da er det om å gjøre at styret gjør de riktige grepene. En rekrutteringsprosess må selvsagt settes i gang, men det vil fort kunne ta 6 til 9 måneder før du har en ny CEO i stolen. Hva gjør man da i mellomtiden?

I Norge ser vi en klar tendens til å konstituere CFO som CEO. En årsak til dette er at styret normalt kjenner CFO ganske godt fra styremøter osv. Etter min mening er ikke dette en optimal løsning, da det skaper flere problemer enn det løser

Dette er en typisk situasjon hvor man vil få best uttelling av å leie inn en interimleder inntil den nye topplederen er på plass. Interimlederen har vært toppleder før, og vil kunne bringe bedriften et langt skritt videre. En CFO vil i mange tilfeller ha større fokus på kontroll og system og være en trygg person i førersete, men i krevende situasjoner tviler jeg sterkt på om dette er det beste alternativet. I alle fall ikke i de fleste tilfeller.

> Les også: Når CEO slutter brått - Lønner det seg å konstituere CFO som CEO?

Tegn 4 – Prosjekter blir ikke ferdig eller holder ikke tidsrammene

I dagens næringsliv er mye prosjektorientert. Dette gjelder både internt i egen bedrift og eksternt overfor eller med kunder. Prosjektledelse er et eget fag. Når man ser at interne prosjekter ikke blir ferdig som avtalt, så tyder det på dårlig prosjektledelse.

Dårlig prosjektledelse kan være et resultat av at prosjektene i større eller mindre grad er venstrehåndsarbeid. Prosjektansvarlige har i tillegg sin egen jobb å utføre, og ofte det er vanskelig å få nok fokus og tilstrekkelig med ressurser fra andre i organisasjonen. 

Interne prosjekter er en ting. Eksterne prosjekter en annen. Her skal man holde kunden fornøyd og samtidig sørge for at bedriften tjener penger på prosjektet. Jeg tror vi alle har lest og sett nok av mislykkede prosjekter som har kostet mye penger og dratt ut i tid.

Ser man at prosjektet er på vei til å utvikle seg dårlig, er det et tegn på at man bør få inn en profesjonell interim prosjektleder så raskt som mulig.

Tegn 5 – Mange andre situasjoner!

Jeg har her plukket ut noen få situasjoner hvor bruk av interimleder ofte er den beste løsningen. Listen er ikke utfyllende, men svært representativ for de tilfellene vi har leid ut interimledere:

  • Bedriften har gjort et oppkjøp og du ser at dere ikke har nok (eller riktige) ressurser til å få dette integrert raskt og effektivt
  • Når en sentral kvinnelig mellomleder begynner å få stor mage (et tegn som er lett å se) og du må sørge for en erstatter mens vedkommende er borte?
  • Kunder som ikke alltid er fornøyde (et tegn som raskt bør tas alvorlig)
  • Kvaliteten på leveransene er ikke god nok
  • Langtidssykdom på sentrale personer, hvor du ser at dette belaster andre i for stor grad

Det er mange situasjoner hvor interimledelse er den optimale løsningen. Fordelen er at han eller hun kan være på plass i løpet av 10 dager. Et godt råd fra oss som arbeider med interimledelse er uansett: Gjør grepene i tide! Vi opplever dessverre ganske ofte at interimlederen kommer sent inn i bildet, noe som medfører at han/hun ikke kan bruke alle sine krefter på fremdrift, men også blir hengende i "gamle synder". Som en interimleder sa til meg, med henvisning til dommedagsklokken: "Her er ikke klokken fem på tolv, men kvart over ett!"

Last ned gratis guide  Slik lykkes du med interimledelse

Temaer: Interimledelse


Sverre Holen's photo

Av: Sverre Holen

(1944 - 2017) Sverre var Mr. Interimleder i Norge. Han hjalp mange bedrifter med å finne riktige interimledere til forskjellige bedrifters behov. Sverre var gründer av Interimleder AS og fra 2001 arbeidet han utelukkende med interimledelse. I sine bloggartikler delte Sverre sine kunnskaper og erfaringer, blant annet om interimledelsens betydning som verktøy for bedrifter og som arbeidsform for ledere. Sverre gikk bort i januar 2017.

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er det eneste selskapet i Norge som har spesialisert seg på interimledelse. Vi har leid ut ledere siden 2001 og vist en økning i antall oppdrag hvert år.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på ca. 1400 ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Det er vi alene om i Norge.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

Gratis guide - slik lykkes du med interimledelse

Siste innlegg

Temaer

Se alle