COO i Travel Retail Norge, Christian A.E. Andersen ble Årets interimleder 2018

Av Vegard Rooth 5. februar 2019

Finne meg på

Christian A E Andersen - årets interimleder 2018Det var spenning i lufta på Grand Hotel den 31. januar, da rundt åtti toppledere var samlet på Interimdagen 2019. Før vinneren ble lansert fikk vi høre flere givende foredrag. Blant andre, Birgit Skarstein, som åpnet øynene våre for mulighetene foran oss, og Coop-sjefen, som delte interessante detaljer om Ica-oppkjøpet. Retail var for øvrig bransjen vi fokuserte mest på i år. Her er min oppsummering av dagen, både i tekst og levende bilder.

 

Interimledelse – en «rikets tilstand»

Tradisjonen tro delte jeg en status på det norske markedet for interimledelse. Vi har ved årsskiftet 2 500+ toppledere i vårt nettverk, og ser en betydelig vekst i antall CEO-oppdrag, som i fjor utgjorde 23 prosent av oppdragsmengden vår, etterfulgt av CFO og CCDO (Chief Commercial Digital Officers). Vi ser en eksplosjon i etterspørselen etter digital markedskompetanse. Det er også en økning i selskaper som trenger prosjektledere, mens det er minst etterspørsel innen linje- og HR-ledelse.

Ser vi på hvilken type selskaper som er i markedet for interime lederløsninger, så utgjør private og familieeide selskaper hovedbolken, men også internasjonale selskaper og deres datterselskaper, da interimledelse er mer utbredt på kontinentet og i USA. Vi jobber også trofast med PE-segmentet. 

Perspektiver på bærekraftig ledelse

Ingunn Midttun Godal er Global Business Development Director i DNVGL og ga oss interessante perspektiver på bærekraftig ledelse. Alle solemerker viser at forbrukerne ønsker seg et «honest product» med en transparent verdikjede som er bærekraftig for miljøet. Selv om spaceship earth er langt unna å nå bærekraftsmålene til FN, viste Ingunn hvordan vi tidligere har nådd hårete, nesten urealistiske mål, gjennom handling. Hennes oppfordring til salen var under samme parole: «Take action! It's your world!»

Coop, dagens vinner i det tøffe retailmarkedet?

Konsernsjef i Coop Norge, Geir Inge Stokke, snakket om hvordan de jobbet for å vinne konkurransen i det tøffe retailmarkedet. De ser at kundeatferden har endret seg radikalt og at realtime er forventningen, både i handel og informasjonsinnhenting i forkant: 70 prosent av kjøpsprosessen er over før en selger blir involvert. Han lettet også på sløret og fortalte åpent om foranledningen til og prosessen med å kjøpe opp Ica, som nå er nedbetalt og en suksess.

Endrings- og prestasjonsledelse i retail

Adm. direktør i Travel Retail Norway, Tore Hov, har ansvaret for alle taxfree-butikker på norske lufthavner. Som leder har han et skarpt fokus på å styrke kulturen og digitalisere kundereisen. Det var veldig givende å høre perspektivet hans på verdibasert ledelse og hvordan de jobbet med å finne og dyrke verdiene sine, og hvordan dette manifesterte seg i det daglige virket til de ansatte. 

Det er mulighetene som teller

Mange husker vel Birgit Skarstein fra Lars Monsens TV-reality «Ingen Grenser» fra 2012 – jenta som ble lam fra livet og ned, men som til tross for det så mulighetene som lå foran henne i stedet for å fokusere på begrensningene. Birgit ble senere verdensmester i roing og ASW, og foredraget hennes er en inspirerende og sterk reise gjennom hennes eget liv og de læringene hun har gjort seg, som vi alle kan anvende på vårt eget liv.


Prestasjonsledelse i organisasjoner – få hele gjengen med!

Siste utøver ut denne dagen var Trond Pedersen, utviklingssjef i Olympiatoppen. Han fortalte om hvordan norsk toppidrett har jobbet for å hevde seg blant de fremste idrettsnasjonene. Den systematiske tilnærmingen de har til prestasjonsledelse har utvilsomt overføringsverdi til næringslivet!

Årets interimleder 2018: Christian A.E. Andersen

Årets kandidat-heat har vært det sterkeste så langt i prisens historie. Etter første møte i juryen valgte vi å gå videre med tre kandidater, som alle ble gransket med lys og lykte. Alle tre ville ha fortjent prisen (se kriteriene for prisen her), men til slutt falt valget på Christian A.E. Andersen, som har jobbet som COO i Travel Retail Norway. Han har gode skussmål fra referansene:

  • Christian tar tak i ting, tar action. Utfordringer håndteres med umiddelbare tiltak.
  • Christian er ekstremt bra til å involvere, delegere og utfordre, og viser et tydelig lederskap som gjør folk trygge.
  • Christian har raskt identifisert forbedringspotensialer, vært tydelig på prioriteringer og iverksatt tiltak med omsetningsvekst og resultatforbedring som følge.

Prisen for Årets interimleder 2018 ble utdelt av juryens leder, Kaare Frydenberg. 

Over forventning

Som alltid spurte jeg deltagerne om å rekke henda i været på slutten og vise frem en til seks fingre, som indikasjon på hvor bra dagen hadde vært. På en skala fra 1 til 6 havnet vi rundt 5,218, som må sies å være over forventning.

NB: Følg med fremover, ettersom vi publiserer flere videoer og artikler fra Interimdagen.

Se videoene fra interimdagen 2020

Temaer: Interimledelse


Vegard Rooth's photo

Av: Vegard Rooth

Vegard Rooth er Master of Management fra Handelshøyskolen BI, og har tilleggsutdanning fra Stanford University og University of Oxford. Han har hatt en rekke lederstillinger både som fast ansatt og innleid interimleder. Vegard har vært administrerende direktør i Interimleder siden januar 2015.

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

New Call-to-action

Siste innlegg

Temaer

Se alle