Den 25. september samlet vi noen av Norges fremste ledere og eiere til et seminar som satte bærekraftig ledelse i høysetet. Med fullsatt sal og et program spekket med innsikt fra eksperter innen geopolitikk, finans og teknologi, ble det klart at trippel bunnlinje —mennesker, planet og profitt — er veien fremover for fremtidsrettede virksomheter. Her er mine takeaways fra seminaret.
Velkomst: En fremtid å forme
Erling Opdal og jeg selv ønsket deltakerne velkommen på vegne av Ræder Bing og Interimleder. Vi understreket at dagens globale utfordringer ikke bare er hindringer, men muligheter for de som våger å tenke nytt. Å integrere bærekraft i kjernevirksomheten er ikke lenger et valg, men en nødvendighet for å sikre konkurransekraft og relevans.
Geopolitiske megatrender: Navigere i et nytt landskap
I en tankevekkende presentasjon tok Charlotte Hafstad fra Ræder Bing oss med på en reise gjennom det komplekse geopolitiske landskapet. Med Russland og Kina som ønsker å omstrukturere verdensordenen, står vi overfor en tid med "re-globalisering". Kina dominerer nå innen 37 av 44 avanserte teknologiområder, inkludert AI og bioteknologi. Kineserne har faktisk på mange år ikke latt utenlandske aktører få lov til å komme inn og levere infrastruktur, mens de selv har investert tung internasjonalt. Det å være "sjølberga" på teknologi og energi er noe vi burde ta lærdom av dem på, og geopolitisk risikohåndtering må uten tvil innlemmes i strategien i tillegg til tradisjonell ESG.
Les også: Er ESG keisernes nye klær?
Økonomiske fremtidsutsikter: Langsiktig tenkning gir gevinst
Christoffer Callesen og Marius Stendebakken fra Fondsfinans Kapitalforvaltning, som ble startet av Must-familien i sin tid, delte innsikter om hvordan man identifiserer morgendagens vinnere. Budskap var klart: Fokuser på det som er viktig og mulig å vite. Selskapsanalyse og forståelse av fundamentale verdidrivere overgår forsøk på å forutsi kortsiktige markedssvingninger. Tålmodighet og investering i solide selskaper med stabil inntjening gir over tid bedre avkastning og lavere risiko.
Hvordan bli attraktiv for investorer: Bærekraft som magnet
Henning Vold fra Norvestor belyste hvordan bærekraft har blitt en magnet for investorer. Norvestor er kjent for sitt hands-on eierskap, der de aktivt går inn i styrer og engasjerer seg i selskapenes drift. Dette skiller dem fra mer passive investeringsforvaltere. Vold avslørte at pensjonsfond er blant deres største investorer, med et nederlandsk pensjonsfond som en av de aller største. Til dem har Norvestor levert en imponerende nettoavkastning på 20 prosent årlig. Vold påpekte også hvordan bærekraftige investeringer, som deres satsing på resirkulering av mobiltelefoner, har vært en suksess. Volds perspektiv er at bærekraft ikke bare er et krav fra investorer, men en strategisk mulighet til å skape langsiktig verdi og konkurransefortrinn.
Teknologi og KI: Verktøy for bærekraftig ledelse
Det er enorm forskjell på hvor god en lengdehopper vil bli om treneren har med målebånd til hoppgropen eller ikke, men måling er også viktig for organisasjoner. Morten Skodbo fra Position Green og Anders Lier fra Energi Ai demonstrerte hvordan kunstig intelligens kan transformere bærekraftsarbeidet. Virksomheter har måttet rapportere på finansielle tall i alle år, men nå står de overfor krav til å sette mål for bærekraft og rapportere på disse. Ved å automatisere rapportering og analysere data i sanntid, kan ledere ta informerte beslutninger som driver reell påvirkning. Teknologien gjør det mulig å gå fra å møte minimumskrav til å sette nye standarder innen bærekraft.
Les også: Kunstig intelligens i ledelse - Forbered deg på AI-revolusjonen
Avslutning og nettverksbygging
Diskusjonene fortsatte over utsøkte norske østers fra Hvaler-skjærgården og rabarbravin fra Ytre Hvaler Vingård. Stemningen var på topp, og det var tydelig at temaene traff en nerve. Selv ble jeg utfordret til å si litt om familien Rooths idretssuksess, og jeg dro en parallell til vinproduksjon. Du må så, vanne og dyrke over mange år før du får toppresultater. Men det er utrolig viktig å ha det gøy underveis. Det er ikke for alle å komme i verdenstoppen. Da må man i så fall elske å trene og også tåle å ha det litt vondt innimellom. Det gjelder både for idrett og næringsliv.
Konklusjon: Handling er nøkkelen
Seminaret understreket at bærekraftig ledelse ikke bare handler om å tilpasse seg, men om å ta ledelsen. De som integrerer mennesker, planet og profitt i sin strategi, vil ikke bare overleve, men blomstre i den nye økonomien.
5 takeaways fra seminaret:
-
Integrer geopolitisk risiko i strategien
Forstå globale maktforskyvninger og tilpass virksomheten deretter for å minimere risiko og utnytte nye muligheter. Geopolitisk risikohåndtering er avgjørende i en tid med "re-globalisering" og økende spenninger. -
Gjør bærekraft til en kjerneverdi
Integrer bærekraft i alle aspekter av virksomheten for å tiltrekke investorer og kunder som verdsetter ansvarlighet. Bærekraft fungerer som en magnet for kapital og skaper langsiktig verdi og konkurransefortrinn. -
Utnytt kraften i teknologi og AI
Implementer avanserte teknologiløsninger for å forbedre beslutningsprosesser og maksimere bærekraftig påvirkning. Teknologi og kunstig intelligens gjør det mulig å gå fra å møte minimumskrav til å sette nye standarder innen bærekraft. -
Prioriter langsiktig over kortsiktig gevinst
Unngå fristelsen til å "time" markedet; sats på stabile, lønnsomme selskaper for varig suksess. Langsiktig tenkning og tålmodighet gir over tid bedre avkastning og lavere risiko. -
Bygg en motstandsdyktig organisasjon
Sikre at virksomheten er robust mot cybertrusler og kan tilpasse seg raskt i et volatilt marked. En motstandsdyktig organisasjon er bedre rustet til å håndtere usikkerhet og uforutsigbare endringer.