Utfordringen
I dag er det nødvendig og vanlig å sette i gang prosjekter. Internt kan det dreie seg om å forbedre lønnsomhet, forbedre rutiner, endre praksis på visse områder, innføre nye systemer, etc. I tillegg arbeider mange selskaper prosjektrettet ute i markedet. Summen av dette er et stort behov for dyktige prosjektledere. En dyktig prosjektleder avgjør om prosjektet blir vellykket eller ikke.
Interne prosjekter
Interne prosjekter blir som regel satt i gang for å forbedre eller utvikle ett eller annet. Ofte er flere avdelinger involvert. Prosjektene kan være små eller store, og ofte løper flere prosjekter parallelt. Alle prosjekter har milepæler og mål, både på tid, kostnader og eventuelt besparelse/inntjening. Prosjektene kommer i "konkurranse" med de daglige arbeidsoppgaver og kan bli en belastning.
Som oftest pekes det ut en intern prosjektleder som skal være ansvarlig for prosjektet, i tillegg til den jobben han/hun allerede har. Vedkommende har som oftest heller ikke noen utdannelse innen prosjektledelse. Det er også en av hovedårsakene til at interne prosjekter ofte ikke oppnår de resultatene man hadde sett for seg. En annen årsak er at prosjektledelse krever tid (som han/hun egentlig ikke har), i tillegg til at interne prosjektledere kan ha utfordringer med å få tilstrekkelig gjennomslag hos sine medarbeidere.
Best resultat får man uten tvil når man leier inn en prosjektleder utenfra, en som er dyktig i faget prosjektledelse og har gjennomført mange prosjekter før. En slik person kan jobbe både på deltid og heltid, men vedkommende bør ha erfaring fra drift og linje og ikke bare ha en konsulentbakgrunn. En ekstern erfaren prosjektleder vil bidra til å effektivisere prosjektet, fordi vedkommende er opptatt av å nå milepæler og nå oppnå mål som er satt. Han/hun får også større gjennomslagskraft internt når det gjelder kamp om ressursene.
En interimleder med god operativ erfaring og prosjektlederbakgrunn kan her være en meget god løsning – også for interne prosjekter.
Eksterne prosjekter
Mange bedrifter har meget store eksterne prosjekter. Her skal det leveres på tid, kvalitet og til en avtalt kostnad. Bedrifter som jobber på denne måten har oftest gode faglige prosjektledere, men er ikke alltid like gode på økonomisk styring. Mange prosjekter er basert på et anbud. Under prosjektets gang kan det komme mye tilleggsarbeid.
Noen ganger kan tilleggsarbeidet nesten utgjøre like mye som hovedanbudet. Det sier seg selv at det da er utrolig viktig å styre økonomien i prosjektet på en profesjonell måte for å få lønnsomhet i arbeidet. I tillegg opererer man ofte med dagbøter på de store prosjektene, noe som gjør det enda viktigere å holde fremdrift og milepæler.
De fleste store selskaper som arbeider prosjektrettet har meget dyktige faglige prosjektledere. Vår erfaring er at de ikke alltid er like flinke til å styre økonomien i prosjektet. Gevinsten med å leie inn en interimleder som har nødvendig erfaring, bakgrunn og tyngde er ut fra vår erfaring meget god - både når det gjelder prosjektet i sin helhet, men spesielt den økonomiske styringen. En interimleder er en operativ person som har gjennomført lignende prosjekter før, med dokumenterte resultater, som vet hvordan jobben skal gjøres og som gir 110% i hele prosjektfasen.