Daglig leder slutter brått – hva er mulighetene?

Av Sverre Holen 22. juni 2015

Daglig_leder_slutter_brtt__hva_er_mulighetene_v2De fleste av oss har opplevd dette en eller annen gang. Av forskjellige årsaker forsvinner daglig leder ut av firmaet, mer eller mindre på dagen. Hva gjør du da? Å rekruttere en ny toppleder kan ta 6- 12 måneder!

En kritisk situasjon

Når daglig leder slutter er det en svært kritisk situasjon for selskapet - uavhengig av om daglig leder har sagt opp selv, blitt bedt om å gå eller har blitt langtidssyk. Selskapet står plutselig uten motoren/drivkraften som skal ta selskapet videre – og det er ikke et alternativ å la selskapet være uten leder i flere måneder. Hva gjør du som styreleder da? I dette innlegget tar vi for oss 5 alternative løsninger.

1. Styreleder går inn som arbeidende styreleder

I noen få tilfeller ser vi at styreleder går inn som midlertidig CEO. En slik løsning forutsetter imidlertid at styrelederen har lederkompetansen som kreves og nødvendig kapasitet til å ta på seg en såpass krevende jobb. Det er ikke veldig vanlig at andre styremedlemmer tar over lederrollen, men det kan også forekomme fra tid til annen.

2. Økonomisjefen rykker opp som konstituert daglig leder

Dette er nok den mest vanlige løsningen. Årsaken til det er at styret kjenner vedkommende gjennom styremøtene som økonomisjefen deltar på. De vet også at det vil innebære full kontroll på "pengene".

Om dette er en god løsning er jeg derimot usikker på. Det kan fungere, men i mange tilfeller er det en dårlig løsning som kan skape mye uro i organisasjonen. Jeg har forklart hvorfor i blogginnlegget "Når CEO slutter brått - Lønner det seg å konstituere CFO som CEO?"

3. Leie inn en bekjent

Hvis styret ikke går for en av de to førstnevnte løsningene så blir ofte det neste spørsmålet: "Kjenner noen av oss noen som kan gjøre denne jobben i en periode?" Det kan det jo hende – og det kan også hende at man på denne måten finner riktig person, men sjansene er relativ små! 

4. Hva med å gå til et search selskap?

En hodejeger kan finne en permanent daglig leder til jobben. Det kan også hende at de har en som kan begynne rimelig omgående, men det er som regel en ren tilfeldighet. Om de har noen på hånden er det som regel ikke mange aktuelle kandidater, og i stedet for å velge blant de beste matchene må du velge mellom de få kandidatene som hodejegerselskapet vet om der og da.

5. Leie en interimleder

I de fleste tilfeller hvor bedriften har et akutt lederbehov er dette den beste løsningen, og som en kunde av oss har sagt: "Det eneste relle alternativet."

Gode interimlederselskaper har en stor base av dyktige ledere. Det betyr i større grad enn i de andre alternativene at de kan finne akkurat rette personen til denne jobben. I tillegg leverer de stort sett på 10-14 dager.

Når daglig leder plutselig slutter, er det en vanskelig situasjon for alle selskaper. Det er viktig å få rett person på plass raskt og ikke ty til lettvinte og halvgode løsninger. Topplederjobben bør besettes av en erfaren og dyktig leder med dokumenterte resultater - og den personen kan være enklere å få tak i enn du kanskje tror.

Les mer om hva vi tilbyr eller kontakt oss

Temaer: Interimledelse, Ledelse


Sverre Holen's photo

Av: Sverre Holen

(1944 - 2017) Sverre var Mr. Interimleder i Norge. Han hjalp mange bedrifter med å finne riktige interimledere til forskjellige bedrifters behov. Sverre var gründer av Interimleder AS og fra 2001 arbeidet han utelukkende med interimledelse. I sine bloggartikler delte Sverre sine kunnskaper og erfaringer, blant annet om interimledelsens betydning som verktøy for bedrifter og som arbeidsform for ledere. Sverre gikk bort i januar 2017.

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

Interimdagen 2021 - se program og meld deg på

Siste innlegg

Temaer

Se alle