Det er krevende tider om dagen. Corona-viruset har satt mesteparten av verden i en unntakstilstand, og de fleste av oss merker effektene av dette.
Om tiltakene står i forhold til risikoen vil nok mange analyser i etterkant forsøke å gi svar på. Men et er sikkert, om vi ikke reagerer vil antallet døde i risikogruppene stige.
Med dette som utgangspunkt er det bedre at vi alle ofrer noe, enn at noen få skal ofre alt.
Dette kan vi også trekke videre til næringslivet. Mange bedrifter har drevet med små marginer, og hadde lite å gå på da krisen inntraff. For å overleve er de nødt til å se på hva de kan kutte av kostnader. Mange virksomheter har allerede varslet masse-permitteringer, og andre kraftige tiltak iverksettes. Dessverre ender man da ofte i situasjonen at noen må bære en vesentlig større byrde enn andre.
Kunne man gjort det smartere?
Spesielt i små virksomheter, hvor kommunikasjonen er enklere, kan man kanskje finne bedre løsninger. Istedenfor at for eksempel 20 % av de ansatte permitteres, hadde det vært bedre om alle tok et 20 % lønnskutt i en periode til krisen er løst?
Det er bedre at alle lider litt enn at noen lider mye.
Et annet forslag kan være at alle ansatte for eksempel tar 4-ukers ubetalt ferie, hvor man selv velger når ferien skal tas i samsvar med virksomhetens behov for arbeidskraft. Et slikt tiltak vil bidra til å sikre at bedriften overlever, og at alle ansatte kan komme tilbake til normalen når krisen er over.
Det er bedre at alle lider litt enn at noen lider mye.
Slike tiltak bør man komme frem til gjennom diskusjoner og åpenhet. Diskuter det med de ansatte, legg frem tallene som viser om dette er nødvendig eller ikke, og kom frem til gode løsninger.
Men, slike tiltak skal ikke brukes for å sikre et enda bedre resultat for virksomheten, men benyttes når det kreves for å sikre bedriftens overlevelse.
Dette er ikke tiden til å bekymre seg for om man får et overskudd på 5, 10 eller 15 %. Nå er det snakk om å ta vare på hverandre og på alle ansatte i virksomheten.
Dette er kriseledelse i praksis!
Les også: Vær beredt! Risikotankegang i koronaens tid
Fotograf: Morten Rakke (toppbilde)