Det er bedre at alle lider litt enn at noen lider mye

Av Petter Quinsgaard 19. mars 2020

Finne meg på

Petter Quinsgaard 1000x563 px
Det er krevende tider om dagen. Corona-viruset har satt mesteparten av verden i en unntakstilstand, og de fleste av oss merker effektene av dette.

Om tiltakene står i forhold til risikoen vil nok mange analyser i etterkant forsøke å gi svar på. Men et er sikkert, om vi ikke reagerer vil antallet døde i risikogruppene stige.

Med dette som utgangspunkt er det bedre at vi alle ofrer noe, enn at noen få skal ofre alt.

Dette kan vi også trekke videre til næringslivet. Mange bedrifter har drevet med små marginer, og hadde lite å gå på da krisen inntraff. For å overleve er de nødt til å se på hva de kan kutte av kostnader. Mange virksomheter har allerede varslet masse-permitteringer, og andre kraftige tiltak iverksettes. Dessverre ender man da ofte i situasjonen at noen må bære en vesentlig større byrde enn andre.

Kunne man gjort det smartere?

Spesielt i små virksomheter, hvor kommunikasjonen er enklere, kan man kanskje finne bedre løsninger. Istedenfor at for eksempel 20 % av de ansatte permitteres, hadde det vært bedre om alle tok et 20 % lønnskutt i en periode til krisen er løst?

Det er bedre at alle lider litt enn at noen lider mye.

Et annet forslag kan være at alle ansatte for eksempel tar 4-ukers ubetalt ferie, hvor man selv velger når ferien skal tas i samsvar med virksomhetens behov for arbeidskraft. Et slikt tiltak vil bidra til å sikre at bedriften overlever, og at alle ansatte kan komme tilbake til normalen når krisen er over.

Det er bedre at alle lider litt enn at noen lider mye.

Slike tiltak bør man komme frem til gjennom diskusjoner og åpenhet. Diskuter det med de ansatte, legg frem tallene som viser om dette er nødvendig eller ikke, og kom frem til gode løsninger.

Men, slike tiltak skal ikke brukes for å sikre et enda bedre resultat for virksomheten, men benyttes når det kreves for å sikre bedriftens overlevelse.

Dette er ikke tiden til å bekymre seg for om man får et overskudd på 5, 10 eller 15 %. Nå er det snakk om å ta vare på hverandre og på alle ansatte i virksomheten.

Dette er kriseledelse i praksis!

Les også: Vær beredt! Risikotankegang i koronaens tid

Fotograf: Morten Rakke (toppbilde)

Interimdagen 2023 - se video av foredragene - klikk her

Temaer: kriseledelse


Petter Quinsgaard's photo

Av: Petter Quinsgaard

Petter Quinsgaard er styreleder i Interimleder. I 2003 grunnla han Abax og var med på å løfte selskapet fra 4 til 400 ansatte. Før det jobbet han 12 år i bilbransjen for Peugeot og BMW. Han er gründer og daglig leder i oppstartselskapet Avara AS. Petter er siviløkonom fra Handelshøyskolen BI og har bred erfaring fra ulike stillinger innen produkt, kvalitetssystemer, salg, markedsføring og ledelse.

Følg på LinkedIn

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

Interimdagen 2023 - se video av foredragene - klikk her

Siste innlegg

Temaer

Se alle