Endringsledelse: Hva er det, og hvordan lykkes du?

Av Ingrid Tjøsvold 12. september 2023

Finne meg på

Endringsledelse - hva er det og hvordan lykkes duDu har blitt hentet inn for å lede en omstilling og er full av entusiasme og pågangsmot. «Dette kan jeg», tenker du. Så kommer usikkerheten snikende. Det har vært mange flinke folk her før deg, og de fikk det ikke til. Hvorfor skal du? I denne artikkelen deler jeg mine erfaringer med endringsledelse og gir praktiske råd for hvordan du kan lykkes med det. 

Endringsledelse i omstillingsprosesser er svært krevende. Du kan ikke legge til grunn lojalitet mot deg eller beslutningene i denne rollen.  

Og du er alene, for hvem skal du snakke med? Lederne og styret i selskapet har gjerne forsømt seg over lang tid, og ledergruppen skulle ha tatt tak i dette for lenge siden.  

Det er da du må være modig. Ta deg et skikkelig magadrag. Du må tørre å stå i rollen og tro på deg selv. Du har jo blitt hentet inn fordi du er kvalifisert, og fordi du har gjort det før. Du kan endringsledelse! 

I resten av dette blogginnlegget deler jeg mine beste råd, basert på erfaring fra min egen lederkarriere, til hvordan du kan gjennomføre en vellykket endringsprosess i din virksomhet. Men først, hva er endringsledelse? 

LES OGSÅ: Endringsledelse: Hvor høyt er det under taket der du jobber? »

Hva er endringsledelse?

Endringsledelse handler om å lede et team eller en bedrift slik at alle er med på endringer som skal skje. Som endringsleder må du skaffe deg oversikt over utfordringene, lage en plan, sørge for at den blir gjennomført og styre mot målene – mens du opprettholder motivasjon. La oss se nærmere på de ulike delene av endringsledelse. 

1. Skaff deg oversikt over utfordringene og sett hovedfokus

Skaff deg et overblikk ved å snakke med kollegaer i organisasjonen. Det er ikke alltid de beste ideene kommer fra direktørene eller de som har gått lengst på skolen. Noen av de beste ideene jeg har fått spilt inn kom fra formenn, førstelinjeledere og selgere. Inkluder også de tillitsvalgte. De har lang fartstid, forkjærlighet til bedriften og er gode støttespillere.

Deretter må du identifisere inntekts- og kostnadsdriverne. Hvilke hull må vi gjøre mindre (og større) for å forbedre resultatet? Så må du sette hovedfokus. Hva er de fire eller fem viktigste områdene i neste periode? Etabler tydelig resultatansvar og formuler deg enkelt. 

Identifiser tiltakene og gjennomfør dem raskt. Juster fortløpende. Lag en struktur for oppfølging og rapportering, men hold det på et enkelt nivå. Overvåk retningen, slik at du har styrefart. Kommuniser tydelig og med høy frekvens. 

Til sist er det viktig å sikre en bevisstgjøring av lederrollen. Lederne dine må ha et forhold til hvilke viktige påvirkningspunkter de bør være opptatt av, og hvordan de skal være tett på sin egen organisasjon eller avdeling.  

 

Ingrid Tjøsvold på Interimdagen 2018SE VIDEOEN: Få gratis tilgang til Ingrid Tjøsvolds foredrag fra Interimdagen, som denne artikkelen er basert på »

2. Lag en plan og juster

Sett høye mål (men vær fornøyd med litt mindre). Lag en plan du presenterer til leder og styre, som ligger under det du ønsker å justere til, og så lager du en mer ambisiøs plan som du jobber mot. Planen bør inneholde følgende punkter:

  • Hvorfor er vi i den situasjonen vi er i? Vær ærlig og baser deg på fakta. Hva er problemet? Hvor mange millioner er vi i minus? Hva skyldes det?
  • Hvordan kommer vi oss ut av knipa? Definer konkrete tiltak og forventet effekt: “Vi skal gjøre X, og det vil gi oss en besparelse på Y.”
  • Hvordan ser tidslinjen ut? Folk synes ofte at planer går for fort og gjennomføringen for tregt. Kjør derfor raske prosesser. Det er skånsomt, opprettholder produktiviteten og hindrer oppbygging av frustrasjon, usikkerhet og sykemeldinger, spesielt om du står i en nedbemanningssituasjon.
  • Hvilken effekt vil vi oppnå, og hvordan måler vi det? Overkommuniser besparelser og forventet resultat, både til ledelsen og omgivelsene.
  • Hvordan påvirkes organisasjonen? Beskriv ny møte- og rapporteringsstruktur, hvem som har ansvar for hva og formålet med hver enkelt stilling. Du vil garantert finne en del oppgaver dere kan slutte å gjøre og som antakelig ingen vil savne.  

Noen tips du kan ta med i planen, som er blant mine favoritter: 

  • Kjenn kostnadsbasen din (begynn med kalkulasjonsrutinen).
  • Sjekk fakturaer selv, så får du innblikk i hva pengene går til.
  • Etabler ukemøter på alle nivåer.
  • Bedre å samle flere fagområder på én leder enn å bruke folk du ikke har tillit til som ledere.

LES OGSÅ: Hvordan rekruttere en ny leder »

3. Hold motet oppe – styr på målet! 

Alle øyne er på deg, så behold roen og ha blikket festet på målet. Jeg anbefaler å skrive ned historien om hvor dere er på vei. Skriv i vi-form og fortell historien til alle i organisasjonen. Repeter den også for deg selv. Dette bidrar til stø kurs. Reis rundt og møt folk – du vil få mange gode innspill, og du etablerer direkte kommunikasjonslinjer. 

Still spørsmål om endringene som er igangsatt: «Hvordan gikk det med den kontrakten?», «Hvordan går det prosjektet?», «Hvor mye penger tjente vi i forrige uke?». Få folk til å se løsningene selv. Vær raus med positiv feedback og marker små seire.  

Skaff deg erfarne støttespillere, som har intern tillit, organisatorisk klokskap, og som kan selge budskapet om deg som leder.  

Og ikke minst, ta ansvar for deg selv. Da mener jeg at du må få i deg nok vitaminer, nok søvn og nok frisk luft. Det er ikke de mange arbeidstimene som tar drepen på deg, men frustrasjon og følelsen av at du ikke gjør det rette. Så pust litt innimellom, lukk døren og se ut vinduet. 

Endringsledelse er både krevende og givende, på én gang. Men når du ser hvilken forskjell du er med på å gjøre, så er det verdt det. Det gir ekte arbeidsglede å være med å sette ny kurs som bedrer lønnsomheten og utvikler bedrifter.  

Har du kommentarer eller erfaringer du vil dele, så hører jeg gjerne fra deg i kommentarfeltet. 

Redaktørens kommentar: Ingrid er en handlekraftig endringsleder som har gjennomført mange endringsprosesser. Hun liker mye bedre å gjøre det enn å snakke om det, men jeg vil si hun er en mester i begge deler, noe vi fikk erfare på Interimdagen 2018, hvor hun var en av foredragsholderne.

New call-to-action

Først publisert: 20. februar 2018
Oppdatert: 12. september 2023

Temaer: Ledelse, Endringsledelse


Ingrid Tjøsvold's photo

Av: Ingrid Tjøsvold

Ingrid Tjøsvold har lang og variert erfaring fra mange norske bedrifter, både som leder og styremedlem. Noen av disse er blant de største innen sin bransje, som Hansa, Mesta, Rieber & Søn, RenoNorden, Entra, YIT og Norsk Gjenvinning og AS Sigurd Hesselberg. I flere av selskapene har hun gjennomført store omstillinger og endringer, både av strukturell og kulturell karakter.

Følg på LinkedIn

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

Meld deg på oppdateringer fra oss

Siste innlegg

Temaer

Se alle