Du har blitt hentet inn for å lede en omstilling og er full av entusiasme og pågangsmot. «Dette kan jeg», tenker du. Så kommer usikkerheten snikende. Det har vært mange flinke folk her før deg, og de fikk det ikke til. Hvorfor skal du lykkes med endringsledelse, når andre ikke gjorde det?
Endringsledelse i omstillingsprosesser er svært krevende. Du kan ikke legge til grunn lojalitet mot deg eller beslutningene i denne rollen.
Og du er alene – for hvem skal du snakke med? Lederne og styret i selskapet har gjerne forsømt seg over lang tid, og ledergruppen skulle ha tatt tak i dette for lenge siden.
Det er da du må være modig. Ta deg et skikkelig magadrag. Du må tørre å stå i rollen og tro på deg selv. Du har jo blitt hentet inn fordi du er kvalifisert, og fordi du har gjort det før. Du kan dette!
I resten av dette blogginnlegget deler jeg mine beste råd, basert på erfaring fra min egen lederkarriere, til hvordan du kan gjennomføre en vellykket endringsprosess i din virksomhet.
Men først: Hva er egentlig endringsledelse?
VIDEO: Klarer du å formulere målet høyt for deg selv hver dag? Det kan være forskjellen på å lykkes eller miste retningen, sier Ingrid.
Hva er endringsledelse?
Endringsledelse handler om å lede et team eller en bedrift gjennom en omstilling, slik at alle er med på endringer som skal skje. Som endringsleder må du skaffe deg oversikt over utfordringene, lage en plan, sørge for at den blir gjennomført og styre mot målene – mens du opprettholder motivasjon og håndterer motstand mot endring. La oss se nærmere på de ulike delene av effektiv ledelse i omstillingsprosesser.
1. Skaff deg oversikt over utfordringene og sett hovedfokus
Skaff deg et overblikk ved å snakke med kollegaer i organisasjonen. Det er ikke alltid du finner gullet hos direktørene eller de som har gått lengst på skolen. Noen av de beste ideene jeg har fått spilt inn kom fra formenn, førstelinjeledere og selgere. Inkluder også de tillitsvalgte. De har lang fartstid, forkjærlighet til bedriften og kan være viktige støttespillere i omstillingen.
Deretter må du identifisere inntekts- og kostnadsdriverne. Hvilke hull må vi gjøre mindre (og større) for å forbedre resultatet? Hva er behovet for endring? Sett hovedfokus: Hva er de fire eller fem viktigste områdene i neste periode? Etabler tydelig resultatansvar og formuler deg enkelt.
Identifiser tiltak og gjennomfør dem raskt. Juster underveis. Lag en enkel struktur for oppfølging og rapportering. Overvåk retningen og kommuniser ofte. Det skaper trygghet i endringsprosessen.
Til slutt: Sørg for at lederne dine er bevisste på sin rolle. De må være tett på egen avdeling og vite hvordan de kan skape motivasjon og støtte ansatte gjennom endringen.
LES OGSÅ: Hvor høyt er det under taket der du jobber? »
VIDEO: De beste innspillene kommer ofte fra formenn, selgere og tillitsvalgte – hvis du tør å lytte.
2. Lag en plan og juster
Lag en plan du presenterer til leder og styre (som ligger under det du ønsker å justere til) – og en litt mer ambisiøs plan du jobber mot. Den bør inneholde:
- Hvorfor er vi i den situasjonen vi er i?
Vær ærlig og baser deg på fakta. Hva er egentlig problemet? Hvor mange millioner er vi i minus? Hva skyldes det? Uten å forstå bakgrunnen for behovet for endring, vil tiltakene mangle retning.
- Hvordan kommer vi oss ut av knipa?
Definer konkrete tiltak og forventet effekt. Formuler det enkelt:
“Vi skal gjøre X, og det vil gi oss en besparelse på Y.”
Dette skaper klarhet og eierskap i organisasjonen. - Hvordan ser tidslinjen ut?
Folk synes ofte at planer går for fort, men samtidig at gjennomføringen går for tregt. Løsningen er å kjøre raske prosesser. Det er skånsomt, hindrer usikkerhet og reduserer risikoen for sykemeldinger – spesielt om du står i en nedbemanningssituasjon. - Hvilken effekt vil vi oppnå, og hvordan måler vi det?
Overkommuniser forventede resultater og besparelser – både til ledelsen og til resten av organisasjonen. Tall og tydelighet skaper trygghet.
- Hvordan påvirkes organisasjonen?
Beskriv ny møte- og rapporteringsstruktur, hvem som har ansvar for hva og formålet med hver enkelt stilling. Du vil garantert finne oppgaver dere kan slutte å gjøre – og som ingen kommer til å savne. Det gir rom for ny innsats og fokus.
Noen ekstra tips fra egen erfaring:
- Kjenn kostnadsbasen din – start med kalkulasjonsrutinen.
- Sjekk fakturaene selv – da ser du hva pengene faktisk går til.
- Etabler ukemøter på alle nivåer – det gir rytme og trygghet.
- Bruk ledere du har tillit – heller en som favner bredt, enn mange du ikke stoler på.
LES OGSÅ: Hvordan rekruttere en ny leder »
VIDEO: Er det brutalt å handle raskt i en omstilling? Ingrid Tjøsvold mener det er ekte omsorg.
3. Hold motet oppe – styr på målet!
Alle øyne er på deg, så behold roen og ha blikket festet på målet. Jeg anbefaler å skrive ned historien om hvor dere er på vei. Bruk vi-form og fortell historien til alle i organisasjonen. Repeter den også for deg selv. Det gir retning og stø kurs.
Reis rundt og møt folk. Du vil få mange gode innspill, og du etablerer direkte kommunikasjonslinjer. Det er både relasjonsbyggende og effektivt.
Still spørsmål som viser at du følger med og bryr deg om gjennomføringen:
- «Hvordan gikk det med den kontrakten?»
- «Hvordan går prosjektet?»
- «Hvor mye penger tjente vi i forrige uke?»
Når du stiller spørsmål på denne måten, får du folk til å reflektere – og de oppdager ofte løsningene selv. Det styrker både eierskap og gjennomføringsevne.
Vær raus med positiv feedback. Marker små seire. Det gir energi og bygger kultur.
Skaff deg erfarne støttespillere – personer med intern tillit, organisatorisk klokskap og evne til å selge budskapet om deg som leder. De blir dine allierte i endringen.
Og ikke minst: ta ansvar for deg selv. Med det mener jeg:
- Få i deg nok vitaminer
- Sørg for søvn og frisk luft
- Lukk døren innimellom, pust ut og se ut vinduet
Det er ikke antall arbeidstimer som tar drepen på deg, men frustrasjon og følelsen av ikke å gjøre det rette. Derfor trenger du rom for refleksjon også.
Å lede gjennom endring er krevende – men det er også ekte lederskap
Å være leder i en omstillingsprosess er både krevende og givende, på én gang. Men når du ser hvilken forskjell du er med på å gjøre, så er det verdt det. Det gir ekte arbeidsglede å være med å sette ny kurs som bedrer lønnsomheten og utvikler bedrifter.
Har du kommentarer eller erfaringer du vil dele, så hører jeg gjerne fra deg i kommentarfeltet.
Redaktørens kommentar: Ingrid er en handlekraftig endringsleder som har gjennomført mange endringsprosesser. Hun liker mye bedre å gjøre det enn å snakke om det, men jeg vil si hun er en mester i begge deler, noe vi fikk erfare på Interimdagen 2018, hvor hun var en av foredragsholderne.
Først publisert: 20. februar 2018
Oppdatert: 20. mai 2025
FAQ: Ofte stilte spørsmål om endringsledelse
Hva er endringsledelse?
Endringsledelse er prosessen med å planlegge, implementere og følge opp organisatoriske endringer for å sikre at medarbeidere, strukturer og prosesser tilpasses en ny situasjon på en effektiv måte.
Hvordan lykkes med endringsledelse?
Ved å ha en tydelig plan, involvere organisasjonen, kommunisere hyppig, være konsekvent og støtte både mennesker og prosess gjennom hele omstillingen.
Hva er vanlige feil i en endringsprosess?
For lite kommunikasjon, manglende forankring, dårlig ledelse, og at man undervurderer motstand mot endring eller overdriver hvor raskt det kan gå.
Hva er forskjellen på endringsledelse og prosjektledelse?
Prosjektledelse handler om å gjennomføre konkrete prosjekter, mens endringsledelse fokuserer på den menneskelige og organisatoriske siden av å endre en virksomhet.
Hvorfor mislykkes mange endringsprosesser?
Fordi de ikke er forankret i ledelsen, ikke tar hensyn til organisasjonskultur, eller fordi man hopper rett til tiltak uten å skape forståelse for hvorfor endringen skjer.