Er bedriftens utvikling avhengig av lederens utvikling?

Av Sverre Holen 8. november 2016

Er bedriftens utvikling avhengig av lederens utvikling?Viktigheten av dyktige ledere. Dette temaet vil alltid være aktuelt, og dukke opp i forskjellige sammenhenger. Er det lederne som gjør bedriften til en "vinner"?

Hva karakteriserer en bedrift med suksess?

Hvorfor lykkes noen bedrifter og andre ikke? Er det fordi noen bedrifter er flinkere til å lage gode strategier? Flinkere til å utvikle gode ideer? Flinkere til å markedsføre seg?

Suksess er et resultat av flere faktorer i kombinasjon, men en faktor er etter min mening avgjørende for å lykkes: Dyktige ledere!

En gang dyktig leder, alltid dyktig leder. Er det så enkelt? Er en leder som er dyktig i dag, like dugelig om for eksempel fem år? Ja, det kan godt være, men det skjer ikke av seg selv. En leder må utvikle seg. Akkurat som i idrettens verden, så er det slik at det som er godt nok i dag, sannsynligvis ikke er godt nok i morgen. Å være en dyktig leder således er ingen sovepute. Tvert imot, vil jeg si. Ledelse er som stafettløping, og det gjelder å ha riktig kvinne eller mann på riktig etappe. Utrente løpere sinker hele laget!

Begrenset utviklingspotensial i den enkelte

Den enkeltes utviklingspotensial er begrenset. Seriøse genforskere mener at vi er produkter av 80 % personlighet og 20 % miljø. Vi kan til en viss grad utvikle oss som mennesker, men på mange måter er vi de vi er. Dette gjelder også ledere.

Spørsmålet som alle ledere bør stille seg selv med jevne mellomrom er: Hva må jeg gjøre for å bli en enda bedre leder? Deretter bør medarbeiderne få det samme spørsmålet. De fleste ledere kan nok skrive under på at det å gi og få tilbakemeldinger ikke alltid er enkelt, men det er ingen unnskyldning. Menneskene rundt kan gi verdifulle innspill til hvordan en leder kan utvikle seg. Sett gjerne mål for utviklingen! Mål forplikter, og bidrar til å gjøre handling av ord.

Det vanskeligste å ta tak i, er nok vanene. I teorien kan alt utvikles og forbedres. Du kan delta på interessante kurs eller få individuell coaching, hvor hodet fylles av all den teoretiske lærdommen du trenger, og mer til. Men skjer det noe når du er tilbake i hverdagen? Det du lærer skal jo omsettes til handling! Da først gir det resultater. Å unngå å falle tilbake i gamle vaner kan være en stor utfordring. Da hjelper det, som tidligere nevnt, å ha satt seg noen konkrete mål for egenutviklingen.

LES OGSÅ: Hva er lederutvikling og er det nødvendig?

Størst utviklingspotensial i samspillet med andre

En dyktig leder i utvikling evner å knytte til seg de riktige medarbeiderne, med rett kompetanse, til enhver tid. Her tror jeg det ofte svikter. Lederen kvier seg for å gjøre endringer i lederkabalen, og lar det gå for lang tid før han eller hun skifter ut personer. Dette vil selvfølgelig gå ut over utviklingen til bedriften. Igjen handler det om være en leder som gir og ber om tilbakemeldinger. Et spørsmål som flere toppledere burde spørre sine ledere og medarbeidere er: Hva trenger du av ledelse for å utvikle deg og bli enda dyktigere?

Teamperspektivet er også vesentlig! Relasjonelle ferdigheter er ofte mer trenbare, og mye utvikling kan skje ved å bytte litt ut på roller og personer også. Det handler ikke bare om å gjøre ting sammen, men å utvikle ferdigheter sammen, som man ikke klarer å utvikle som enkeltindivider. Dette er kanskje det som er mest spennende med det å lede et team.

Kjell Schou-Andreassen var kanskje den mest talentfulle fotballtreneren i moderne tid. Samhandling var et av hans mantra. Nils Arne Eggen er en av flere som dedikerer mye av sin suksess til Schou-Andreassen, som også jobbet med personal- og lederutvikling i næringslivet, i tillegg til norsk idrett.

InterimLeders administrerende, Vegard Rooth, har følgende sitat fra tiden i Olympiatoppen: - Er du god? spurte han (Schou-Andreassen). - Ja, svarte jeg nølende. - Kem samen med då, var rogalendingens neste spørsmål.

I ledelsesteorien handler komplementære og relasjonelle ferdigheter om å utfylle hverandre i et team, ha et felles mål, og samhandle til fellesskapets beste. Noen er gode til noe, og andre er gode til noe annet. Det som skaper utviklingen, er følelsen av å være en del av et team som fungerer og skaper resultater - sammen.

I utvikling – alltid!

Som leder må du hele tiden være i utvikling. Den dagen du tror at du er en fullkommen leder, har du tapt. Bedriftens utvikling er nemlig avhengig av din, og øvrige lederes, utvikling. Hvis du «sovner på post» kan du risikere at du, i løpet av kort tid, ikke lenger er en dyktig leder for din bedrift.

LES OGSÅ: Morgendagens ledere burde ha spisskompetanse innen disse områdene

Last ned gratis guide  Slik lykkes du med interimledelse

Temaer: Ledelse


Sverre Holen's photo

Av: Sverre Holen

(1944 - 2017) Sverre var Mr. Interimleder i Norge. Han hjalp mange bedrifter med å finne riktige interimledere til forskjellige bedrifters behov. Sverre var gründer av Interimleder AS og fra 2001 arbeidet han utelukkende med interimledelse. I sine bloggartikler delte Sverre sine kunnskaper og erfaringer, blant annet om interimledelsens betydning som verktøy for bedrifter og som arbeidsform for ledere. Sverre gikk bort i januar 2017.

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

Gratis guide - slik lykkes du med interimledelse

Siste innlegg

Temaer

Se alle