Hva er forskjellen på executive search, rekruttering eller interimledelse - og når er det aktuelt å bruke hver av disse?
1. Executive Search
Vi har flere selskaper i Norge som jobber mer eller mindre kun med search på dette nivået. Det betyr at de jobber med stillinger på et høyt nivå og hvor kunden ikke ønsker å synes i media, men hvor searchselskapet får et oppdrag å finne en bestemt profil.
Søket etter potensielle kandidater er en prosess preget av systematikk, kreativitet og hardt arbeid, og en search-prosess tar ofte svært lang tid. Basert på inngående bransjekjennskap gjør teamet hos search-selskapene en grundig markedsanalyse for å identifisere relevante miljøer, mulige kandidater og gode kilder. Det åpner dører til kandidater og kilder som ellers forblir ukjent, og de arbeider målrettet for å komme i dialog og garanterer partene den nødvendige konfidensialitet i videre diskusjoner.
Fremgangsmåten egner seg godt for høyere stillinger hvor man ikke ønsker å synes i media og man er på jakt etter helt spesielle profiler. Ikke sjelden kan det ta fra 6-8 måneder eller lenger før vedkommende kan begynne i ny jobb. Eksempler på selskaper som jobber med search er BackerSkeie, Korn Ferry og andre.
2. Tradisjonell rekruttering av ledere
Det er mange selskaper som jobber med rekruttering i Norge. Noen av disse er store selskaper med gode rutiner og systemer, og det finnes også en hel del mindre selskaper som jobber på en litt "enklere" måte. De profesjonelle rekrutteringsselskapene har også ofte en del search-oppdrag.
Rekrutteringsselskapene har god oversikt over markedet og hvilke medier de skal bruke i rekrutteringen. De bruker i stor grad media til å annonsere for å finne riktige profiler. I tillegg kan de også i en del tilfeller ta kontakt med profiler som de vet sitter i andre stillinger i dag.
Bruk av rekrutteringsselskaper er den mest vanlige måten å skaffe nye ledere på, når man ikke krever stor grad av konfidensialitet. Rekruttering på den tradisjonelle måten tar som regel lang tid fra man begynner prosessen til man finner riktig profil. Man bør ta høyde for 6-8 måneder eller lenger før vedkommende kan begynne i ny jobb. Eksempler på profesjonelle selskaper som jobber med rekruttering er Visindi og Mercuri Urval.
3. Interimledelse
Det er få selskaper i Norge som jobber profesjonelt med interimledelse. Interimledere er erfarne ledere som på kort varsel kan gå inn i bedriften i en avtalt periode, men som har fleksibiliteten til å bli lenger hvis det er behov for det. Interimledelse er en voksende trend i land som England, Tyskland og Holland, og har i de siste årene blitt mer og mer kjent og benyttet i Norge.
Fordelen med å bruke interimledere er at vedkommende kan være på plass i løpet av få dager i motsetning til search eller rekruttering, hvor det kan ta mange måneder. Interimselskapene har store baser av erfarne ledere og det betyr også at de raskt kan finne ledere som matcher oppdragsgiverens behov - og som kan være på plass i løpet av få dager.
En praksis som blir mer og mer vanlig er at man leier inn en interimleder mens man venter på at search- eller rekrutteringsselskapet finner en riktig person for fast ansettelse. Det eneste rendyrkede interimlederselskapet i Norge er InterimLeder AS.