Gründere har også behov for erfarne ledere

Av Sverre Holen 28. desember 2015

erfarne_ledere.jpeg

Når jeg hører begrepet gründer, så tenker jeg unge, kreative mennesker fulle av pågangsmot, med en eller annen idé de brenner for. De legger ned alt de har av kapasitet og ressurser i selskapet sitt. Noen få lykkes - resten går dessverre dukken av en eller annen årsak. Har eldre ledere noen misjon i slike selskaper?

Det er dessverre slik at kun en liten prosent av nystartede bedrifter lykkes. Hvor stor denne prosenten er har jeg ikke noe klart svar på, men noen få lykkes ettertrykkelig og får en rask vekst. Disse gründerne er, som nevnt innledningsvis, ofte unge mennesker med liten erfaring. Hva skjer da når veksten kommer? Greier de å takle denne?

Utfordringene

Utfordringene er mange i en slik situasjon. Vekst koster penger. Man må kanskje ha større kontorer, flere mennesker, og aller viktigst, bedriften må få på plass strukturer og systemer. Dette er gjerne ukjent farvann, og i utgangspunktet ikke noe som opptar en gründer. Han eller hun er nødvendigvis ikke god til hverken å rekruttere riktige personer, inngå gode kontrakter eller lage gode interne systemer eller strukturer. Det er heller ikke gitt at gründeren er en god leder. Rask vekst kan derfor ende i kaos i stedet for suksess.

> Les også: Innovasjon krever erfarne ledere

Hva må til for å lykkes?

Skal en gründerbedrift i sterk vekst lykkes, er det noen ting som må gjøres i bedriften på riktig tidspunkt. Aller viktigst er det at gründeren selv innser at han eller hun må la andre ta seg av alt som er nødvendig for å skape en ryddig bedrift. Det viktigste er at gründeren fortsetter å gjøre det vedkommende er god til. Her kan det være til god hjelp å ha en ekstern, erfaren styreleder som kan bidra med kompetanse.

I tillegg må bedriften raskt ansette en "systemfreak". Vedkommende må etablere rutiner og håndtere kravene fra det offentlige, blant annet moms og arbeidsgiveravgift. I tillegg må interne systemer som ansettelsesavtaler, økonomistyring og kvalitetssystemer på plass. Disse "kjedelige" tingene er helt nødvendige for at bedriften skal unngå det totale kaos.

Det viktige er at bedriften raskt etablerer slike nødvendige rutiner og systemer. Det vil frigjøre energi for dem som jobber der, slik at de kan bruke den på det de er gode på. Denne investeringen bør nok tas tidligere enn de fleste unge vekstbedrifter vanligvis gjør.

Hvordan man kan gjøre dette i praksis?

Jeg har tidligere påpekt kostnadene ved vekst. Nystartede bedrifter har sjelden særlig med midler å rutte med i denne viktige fasen. Det finnes heldigvis løsninger på hvordan dette kan gjøres. Det bedriften trenger er en eller flere erfarne ledere som kan ta seg av disse områdene, eksempelvis som daglig leder eller økonomisjef. Erfarne ledere, gjerne med erfaring fa andre bransjer, er antageligvis den beste garantien for at bedriften lykkes. Hvordan bedriften finansierer disse stillingene, er selvfølgelig avhengig av den økonomiske situasjonen, men det finnes mange dyktige, erfarne ledere i markedet som kan være villig til å gå inn i en slik bedrift på ulike avtaler. En typisk interimleder kan leies inn for en periode, eller for eksempel to eller tre dager i uka. Mange kan også være interessert i en lavere grunnlønn, og heller avtale suksess-fee eller opsjoner. Når det gjelder ledelse av bedriften sammen med gründeren, så er dette den viktigste posisjonen. Bedriften bør absolutt ha inn en erfaren leder så raskt som mulig, men ikke nødvendigvis på full tid. 

Det finnes altså gode løsninger for en slik bedrift. Det viktige er at gründeren tidlig nok innser behovet og hva han eller hun selv ikke skal jobbe med.

Last ned gratis guide  Les konkrete erfaringer fra interimledelse  

Temaer: Interimledelse


Sverre Holen's photo

Av: Sverre Holen

(1944 - 2017) Sverre var Mr. Interimleder i Norge. Han hjalp mange bedrifter med å finne riktige interimledere til forskjellige bedrifters behov. Sverre var gründer av Interimleder AS og fra 2001 arbeidet han utelukkende med interimledelse. I sine bloggartikler delte Sverre sine kunnskaper og erfaringer, blant annet om interimledelsens betydning som verktøy for bedrifter og som arbeidsform for ledere. Sverre gikk bort i januar 2017.

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

Gratis guide - konkrete erfaringer fra interimledelse

Siste innlegg

Temaer

Se alle