Har det noen hensikt for deg som leder å ha en mentor?

Av Sverre Holen 3. januar 2017

En mentor kan være en god og viktig sparringspartner for ledere. Du er leder i en større eller mindre virksomhet. Antagelig er du også en dyktig leder. Har det da noen hensikt for deg å ha en mentor?

Lederen (deg)

Jeg forutsetter nå at du sitter som øverste leder i en virksomhet, privat eller offentlig. Som toppleder har du det hele og fulle ansvaret for at virksomheten utvikler seg etter de strategier som er lagt, mot de mål som er satt. Dette er virkeligheten for alle toppledere.

I en slik posisjon kan du ofte føle deg alene. "Alt" hviler på dine skuldre, og det er i tillegg ditt ansvar at også dine mellomledere og medarbeidere utvikler seg på måter som er nødvendige for å lykkes.

Du er dessverre ikke et unikum som vet alt, behersker alt. Hvem skal du da sparre med? Kanskje er styreleder den du støtter deg på først og fremst, men i mange situasjoner vil du nok ønske at du også hadde en annen person å drøfte oppgaver og løsninger med. Her kommer mentoren inn i bildet som en mulighet.

Kan en mentor være en løsning?

Først: Hva er en mentor? I mitt hode, og i denne sammenhengen, er det først og fremst en person med mye erfaring og kompetanse fra arbeidslivet. En som sannsynligvis har vært i din situasjon, som leder, gjerne i forskjellige virksomheter.

En mentor kan også være en som besitter helt annen kompetanse enn deg selv, eller som har et helt annet ståsted enn deg selv, og på den måten kan gi deg nye perspektiver. Her kan du lese om Microsoft-sjef Michael Jacobs som i en "omvendt" mentorordning valgte en 20 år yngre mentor til å skaffe seg innsikt i teknologi- og kommunikasjonsvanene til unge arbeidstakere. 

Mentorskap handler for øvrig ikke bare om kompetanseoverføring og utveksling av erfaringer, men også om personlig kjemi. Skal relasjonen fungere, må din mentor være en person du har tillit til, og som du kan være åpen med. Du må dessuten tåle at en mentor er uenig med deg, eller har andre synspunkter enn deg. Å bli utfordret på tankesett og gjøremåter bør egentlig være en forventning du har til din mentor. 

Hva kan en mentor bidra med?

  1. Gjøre deg enda bedre som leder. En mentor skal være en du kan diskutere alle typere forretningssaker med. Han eller hun skal være sparringspartneren som bidrar til at du tar enda bedre beslutninger og lykkes i jobben. En dyktig mentor vil synes at det er veldig tilfredsstillende å spille andre gode. En mentorrelasjon handler for øvrig om gjensidig utvikling. Jeg tør påstå at mentoren også får mye igjen for å gjøre en slik jobb.
  2. Kunnskap. I dagens samfunn hvor informasjon er i overflod, kan det være godt å ha en sparringspartner som deler relevant og nyttig kunnskap. Det er ikke mulig å være oppdatert hele tiden, på alle områder. En mentor være til stor hjelp i sorteringen av viktig og mindre viktig. Samtidig har mentoren solid erfaring og kompetanse som gjør han eller henne til den sparringpartneren du trenger. Kunnskap og erfaring er viktige stikkord i mentorrelasjonen.
  3. Nettverk. I Norge er det viktig med profesjonelle nettverk. En mentor har et annet nettverk enn deg, og i mange tilfeller er det bare rett og rimelig å introdusere hverandre og utvide hverandres nettverk.

Hvor finner du den riktige mentoren for deg?

Aller først må du danne deg et bilde av hvilken type person, kompetanse og erfaring du ønsker å ha tilgang til i et mentorskap. Deretter kan du begynne å se deg rundt. Det er ikke nødvendigvis enkelt å finne akkurat den personen du ønsker deg. Selv om du finner kandidaten, så er det jo ikke sikkert at han eller hun ønsker å ta mentorrollen, eller vet hva som forventes i den. En forventningsavklaring er helt nødvendig, for begge parter. I praksis betyr dette å sette seg ned sammen og lage en skriftlig avtale som beskriver intensjonen i mentorskapet, honorar, taushetsplikt og andre relevante punkter i et slikt samarbeid.

Interimledere er gode mentoremner. De har lang lederpraksis, og kan dele lærdom fra både gode og negative erfaringer i arbeidslivet. Interimledere har som regel svært god selvinnsikt, og forstår hva som forventes av dem i ulike situasjoner. Dette gjør dem spesielt god egnet til rollen som mentor, hvor en av hovedoppgavene vil være å bidra med situasjonsbestemt sparring.

LES OGSÅ: Slik får du best mulig avkastning av en interimleder-investering

Hvis du vurderer å engasjere en interimleder som mentor, får du presentert et utvalg kandidater som du kan velge blant. Du kan se igjennom kandidaters bakgrunn, erfaring, personlige egenskaper og annet, og du kan intervjue de du føler er aktuelle.

Personlig mener jeg helt klart at en mentor – den riktige mentoren, vel og merke – kan være en stor og viktig styrke for enhver leder. Lykke til!

FÅ GRATIS GUIDE   Les konkrete erfaringer fra interimledelse  Last ned nå »

Temaer: Ledelse


Sverre Holen's photo

Av: Sverre Holen

(1944 - 2017) Sverre var Mr. Interimleder i Norge. Han hjalp mange bedrifter med å finne riktige interimledere til forskjellige bedrifters behov. Sverre var gründer av Interimleder AS og fra 2001 arbeidet han utelukkende med interimledelse. I sine bloggartikler delte Sverre sine kunnskaper og erfaringer, blant annet om interimledelsens betydning som verktøy for bedrifter og som arbeidsform for ledere. Sverre gikk bort i januar 2017.

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

Gratis guide - konkrete erfaringer fra interimledelse

Siste innlegg

Temaer

Se alle