Herzbergs tofaktorteori: Ledelsesteorien du bare må kjenne til

Av Vegard Rooth 2. oktober 2023

Finne meg på

Herzbergs tofaktorteori Ledelsesteorien du bare må kjenne tilTenk om det fantes en nøkkel til bedre arbeidsmoral og produktivitet? Noe vitenskapelig og velprøvd? Bli kjent med Herzbergs tofaktorteori, som tar for seg kjernen av hva som virkelig motiverer oss på jobb.

Lykkes de, lykkes du!

Klart, du kan lede med både gulrot og pisk. Men hva med noe enda kraftigere? Motivasjon! Følelsen av å lykkes er en kjempebooster, kanskje den aller viktigste. Det å tenke: «Yes, nå får jeg det til!», er hva du ønsker fra de du leder – uansett om det er på idrettsbanen eller i kontorlandskapet. Og når dette magiske øyeblikket utspiller seg, ser du det ofte i ansiktsuttrykket deres. Frederick Herzberg var inne på noe da han sa: «If you want a good job done, give them a good job to do.» Klar for et dypdykk i hans tofaktorteori?

LES OGSÅ: Kraften i å involvere de ansatte

Herzbergs tofaktorteori: En definisjon

Herzberg lanserte sin tofaktorteori i 1959. Her splitter han jobbrelaterte faktorer i to: Hygienefaktorer (som forhindrer misnøye) og motivasjonsfaktorer (som gir jobblyst). Hygienefaktorer kan være grunnlønn, jobbsikkerhet, og forholdet til kolleger. Motivasjonsfaktorer? Ting som anerkjennelse, meningsfullt arbeid, og vekstmuligheter:

  1. Hygienefaktorer (forhindrer misnøye): Dette er forhold som kan skape misnøye når de er fraværende eller dårlig ivaretatt, men som ikke nødvendigvis gir økt motivasjon når de er til stede. Dette kan inkludere elementer som grunnlønn, jobbsikkerhet, fysiske arbeidsforhold, forholdet til både kolleger og ledelse, selskapets politikk og administrasjon, tilsyn og veiledning, jobbstatus og selskapets goder.

  2. Motivasjonsfaktorer (fremmer motivasjon): Dette er elementer som styrker jobbtilfredshet og inspirerer ansatte når de er til stede. Selv om fraværet av disse ikke direkte fører til misnøye, kan deres nærvær virkelig drive en person til å prestere på sitt beste. Viktige motivasjonsfaktorer kan være anerkjennelse av prestasjon, verdien og meningsfullheten i selve arbeidet, samt mulighetene for personlig vekst og utvikling i karrieren.


TL;DR: Vil du holde folk fornøyde? Jobb med hygienefaktorene. Vil du ha engasjerte ansatte? Fokuser på motivasjonsfaktorene.

LES OGSÅ: Hva kjennetegner de beste interimlederne?

Sammenligning: Herzbergs og Maslow

Kjenner du til Maslows behovshierarki? Hvis du sammenligner med Herzbergs tofaktorteori, ser du likheter. Begge snakker om behov i hierarki-form, men Herzberg har fokus på hva som egentlig driver oss i jobben:

Maslow vs Herzberg-1

Fra teori til praksis

Det popper opp nye bøker om ledelse hele tiden. Men vet du? Du trenger ikke å lese dem alle. Oldies but goldies – McGregor, Maslow og spesielt Herzbergs tofaktorteori – de holder mål. Med mindre folk har forandret seg helt de siste hundre årene da.

God ledelse? Det handler om å få de du leder til å skinne. Da skinner du også. Så, gi dem:

  • Ansvar
  • En spennende jobb med vekstmuligheter
  • Klare tilbakemeldinger

Eller kort sagt: Motivasjonspotensialet er lik MAT.

M = Meningsfylt jobb (variasjon, identitet, betydning)
A
= Ansvar
T
= Tilbakemelding

Lederlivet

Med Herzbergs tofaktorteori i bakhodet blir det klart: Ledelse er ikke bare å kommandere rundt. Det handler om å kjenne dine folk. Husk prinsippet "Keep it simple, stupid (KISS)". Gjør ting enkelt, la folk blomstre, og hele teamet vil lykkes!

Interimdagen 2023 - se video av foredragene - klikk her

Artikkelen ble først publisert 12. april 2016 av Sverre Holen (1944-2017).
Den ble oppdatert 2. oktober 2023.

Temaer: Ledelse


Vegard Rooth's photo

Av: Vegard Rooth

Vegard Rooth er Master of Management fra Handelshøyskolen BI, og har tilleggsutdanning fra Stanford University og University of Oxford. Han har hatt en rekke lederstillinger både som fast ansatt og innleid interimleder. Vegard har vært administrerende direktør i Interimleder siden januar 2015.

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

Interimdagen 2023 - se video av foredragene - klikk her

Siste innlegg

Temaer

Se alle