Hva er det med Norge og 400m hekk?

Av Vegard Rooth 18. juni 2024

Finne meg på

Andrea Rooth 400m hekk Tallinn U20 gullNorge har skapt mange store prestasjoner på andre områder enn idrett, og vi er stolte av det. Akkurat nå står verden foran et stort bærekraftskifte. Tenk om Norge tok føringen, akkurat som på 400m hekk?

Kommentar: Jeg skrev denne artikkelen i 2021, men jeg mener at budskapet fremdeles er høyaktuelt, spesielt med et OL i Paris senere i år, så her får du en oppdatert versjon. Har Norge fremdeles føringen i 400m hekk og i business i 2024, slik som vi skrev om i 2021? 

Fjerde best i friidretts-EM i Roma 2024

EM Roma friidrett 2024Et nylig avsluttet friidretts EM i Roma, hvor lille Norge ble fjerde beste nasjon på medaljestatistikken, viser at Norge fremdeles presterer bedre og bedre, også uten ski på beina. På 400m hekk vant Karsten Warholm igjen med ny mesterskapsrekord. På kvinnesiden gikk Line Kloster til finalen i 400m hekk etter at Norge kunne stille med full kvote (3 utøvere), til tross for at Andrea Rooth var skadet. Nå gleder vi oss til OL!

Les også: Prestasjonskultur: Slik bygger Olympiatoppen verdens beste team

Verdens beste idrettsnasjon

Hvordan kan det ha seg at Norge stadig er verdens beste idrettsnasjon per capita ifølge «Greatest Sporting Nation» år etter år? I 2021 endte vi faktisk på 2. plass ved årets slutt, slått av Slovenia, men vi har vært på topp igjen både i 2022 og 2023. I skrivende stund er vi klar nr. 1 per juni 2024 (og nr 10 totalt), men vi får se hvordan vi lander ved OL-årets slutt.

Global cup 2024    per capita cup 2024

Er dette overført, eller kan dette overføres til andre områder i samfunnet, slik at vi faktisk kan si at «det er typisk norsk å være god»?

«Bedre med godt gjort enn godt sagt», sier Leif Olav Alnes. Men det finnes også de som både sier det høyt og tydelig og så gjør det, som Kristian Blummenfelt og Jakob Ingebrigtsen. Uansett må man innerst inne TRO det og ikke frykte konkurrentene.

Les gjerne min og Trond Pedersens blogg «De respektløse og uredde vinner» fra 2018, hvor vi avslutter slik:

Kompetansebaserte prosesser der man våger, er lederskapets fremtid i stadig større grad. Vinn, eller forsvinn, våg å gå opp stier der ingen har gått før, vær uredd og respektløs, så kan det bli du som skaper fremtiden!

Les også: Performance Leadership: How Norway Became a Leading Sports Nation

Hva er det med norsk idrett?

Inge Andersen skrev en meget solid artikkel om temaet i juli 2021. Han trekker frem tre hovedgrunner til at vi lykkes i norsk idrett:

  1. Den norske idrettsmodellen gjør det mulig å bli god både i byene og i distriktene.
  2. Lillehammer-OL 1994 ble et vendepunkt for måten toppidretten i Norge samarbeider på.
  3. Vi har miljøer som leder og trener best i verden.


Selv har jeg drevet idrett siden 10-årsalderen og vært trener siden jeg var 16. Mitt første lederverv fikk jeg som elevrådsformann (det het faktisk det den gangen), og siden har jeg hatt mange lederfunksjoner, studert ledelse og erfart masse.

I norsk toppidrett sier vi at vi LEDER og TRENER best i verden. Det er vi overbevist om at vi gjør, inklusive at det nytter.

Hvordan ellers kan Norge vinne gull i Sommer-OL i øvelser som triatlon, sandvolleyball, 1500m og 400m hekk!?

Resultatene taler for seg selv! Det har skjedd mye siden 80-tallet, da vi ble redde når vi så DDR på drakten til konkurrenten.

Les også: Prestasjonsledelse: Fra «Good» til «Great»

Grunn 1 – IDRETTSMODELLEN (GRUNNFJELLET)

Skal man bygge høye spir trenger man en solid grunnmur.

300m hekkDet diskuteres ofte om man skal ha tidlig spesialisering eller allsidighet. I friidrett er vi så heldige å ha mange øvelser, hvor alle øvelsene utfordrer oss på forskjellige måter.

Ja, Jakob har trent fokusert lenge, men også bygget fundament gjennom flere øvelser. Se på denne alle tiders statistikken for G15 på 300m hekk. I 15-årsalder var det tikjemperen Karsten Warholm og mellomdistanseløperen Jakob Ingebrigtsen som fikk utfordringen det er å løpe 300m hekk.

De hadde støtte fra sine idrettslag, Dimna IL og Sandnes IL, samt familier som fulgte godt opp. Det er unikt i dugnadslandet Norge at vi finner slike miljøer omkring fjorder og fjell.

Trygve Slagsvold Vedum vil sikkert bli glad når jeg sier at også i næringslivet popper det opp gode initiativ i det ganske land. Vi har tradisjon for det, men jeg er usikker på om vi har utnyttet fellespotensialet i Norge like godt i næringslivet som i idretten.

Les også: Erna Solberg: – Vi er litt på oljevalium nå

Grunn 2 – TOPPIDRETTSMODELLEN (KOMPETANSEN)

Thor Ole Rimejorde

Det var samling i bunn da Thor Ole Rimejorde startet prosjekt 88, senere Olympiatoppen, som en «bennsinstasjon for kompetanse», som han sa.

Du verden hvor mye jeg har fått lære opp gjennom årene, fra det første «Prosjekt Vinnerledelse» og frem til i dag. Fra 92 og 94 så vi at det nyttet. Fra 94 til og med i friidrett også. Den nyere historie er mer kjent.

Er kompetanseoverføringsarenaene for næringsliv og organisasjonsliv effektive nok? Er de spissede nok? Ubehagelig spisse, som i idretten? Eller blir det litt for mye klatting her og der? Vi i Interimleder forsøker å bidra litt med seminarer og blogging rundt temaer som prestasjonsledelse og prestasjonseierskap.

Foto: Kristoffer Øverli Andersen / NTB

Grunn 3 – MILJØ

«Vet du hva miljø betyr», spurte Thor Ole Rimejorde meg. Jeg ble svar skyldig. «Jeg har slått det opp i ordboka jeg», sa han, «og der står det ‘VEKSTVILKÅR’!»

Ingen tvil om at det har vært vekstvilkår i Dimna IL under Arve Hatløys ledelse, og senere i treningsgruppa som Leif Olav Alnes leder, samt i Sandes IL og i familien Ingebrigtsen.

De har en herlig fryktløshet overfor konkurrentene. Det ble tydelig for meg da jeg gratulerte Filip Ingebrigtsen med bronsen på 1500-meteren og sa det var kult med Kenya, Kenya, Norge. Han svarte umiddelbart at han ikke syntes det var kult i det hele tatt. «Det skulle vært Norge, Norge, Kenya!» Hvilken herlig holdning! Den har ført til globale gull i en skala mange ikke trodde var mulig.

Innen hvilke sektorer har vi slike holdninger i norsk nærings- og organisasjonsliv i dag? Vi har sett gode eksempler på det, men skulle gjerne sett enda flere, og gjerne at vi hadde enda flere overføringsarenaer.

Skulle vi skape en toppnæringslivskultur*, akkurat som vi har toppidrettskultur, og toppnæringslivsmiljø** slik vi har toppidrettsmiljøer? Mange har forsøkt, men får man til et mandat (krever tillit), som gjør at satsingen blir spiss nok?

* Kultur = «Slik gjør vi det her hos oss»
** Miljø = «Vekstvilkår»

Les også: Hvordan sikre en bedriftskultur som overlever?

400m hekk, fiskeoppdrett, kraft og batteriproduksjon

Andrea Rooth - faksimileVi som er født med ski på beina burde vel ikke ha lett for å løpe 400m hekk? Allikevel er det en ung kar fra Ulsteinvik, (som ble olympisk mester i 2021, og som har tatt flere VM- og EM-gull siden), som er blant favorittene i Paris senere i år.

Og jammen kommer det flere unge bak – blant andre en 22-åring fra Lambertseter, som vant Europamesterskapet for junior både i 2021 (U20) og 2023 (U23) på samme distanse i – noe som ikke bare gleder mitt friidrettshjerte, men også mitt pappahjerte.

Det må bygges en solid grunnmur, og det har både Andrea Rooth og Karsten Warholm gjort fra ung alder av med allsidig trening gjennom mangekamp.

Om man skal nå virkelig langt, må teknikken sitte, og så kan man bruke lenger tid på å bygge fysikk. De har gjort det i miljøer med kompetanse og moro i Dimna IL og Lambertseter IF. Deretter kommer forbund og Olympiatoppen på banen med enda mer kompetanse som deles rundhåndet i Idrettsnorge. Og da er det faktisk mulig å bli best i sommeridrett også, i vinteridrettslandet Norge.

Tenker vi slik i næringsliv og organisasjonsliv i Norge for øvrig? Ja, i stor grad, men som i idretten kan vi alltid bli bedre (og spissere).

Som i idretten, må vi tro det er mulig! Vi lyktes med shipping, vannkraft, fiske, kunstgjødsel, aluminium ... Kan vi lykkes med bærekraftig fiskeoppdrett, bærekraftig batteriproduksjon og videreutvikling av bærekraftig kraftproduksjon,?

Vi må:

  • Videreutvikle grunnfjellet og bygge basiskompetanse og ferdigheter – de er alltid viktige!
  • Ha det moro
  • Dele kompetanse rundhåndet
  • Tro det er mulig

Forskning viser at det tar 10 år eller mer å trene opp de ferdighetene som kreves for å nå et internasjonalt nivå (Fiskerstrand 2003; NPF 2003). Karsten klarte det. Kanskje klarer Andrea det, selv om hun i skrivende stund er på vei tilbake etter en alvorlig skade.

Hvilke tiårsprogrammer har vi på gang som dere har mest tro på, Jonas Gahr Støre og Erna Solberg? Sentrale programmer ... Det trengs det også, Trygve! Har de mandat? Får de lov til å satse spisset nok?

20 år i lederskapets tjeneste

Det er med stolthet, tilfredshet og med stor inspirasjon vi i Interimleder AS er inne i vårt tjuetredje år i 2024. Vi bygger stadig på grunnmuren, deler kompetanse rundhåndet og skaper vekstvilkår for ledere og kunder.

Vi vet ikke hvor vår reise ender, men vi fokuserer hardt for å bli litt bedre i morgen enn i går. Så lenge retningen er riktig (den er jo viktigere enn målet), så vil vi få ut vårt potensiale, bare vi holder ut lenge nok! 

New call-to-action

Artikkelen ble først publisert 17. august 2021. Den ble oppdatert 18. juni 2024.

 

FAQ - Hva er det med Norge og 400m hekk?

1. Hvorfor har Norge blitt så gode i 400m hekk?

Norge har utviklet et sterkt fokus på idrettsutvikling gjennom en kombinasjon av breddeidrett og toppidrettsmodeller. Med solide miljøer som Dimna IL og Lambertseter IL, har utøvere som Karsten Warholm og Andrea Rooth hatt tilgang til både allsidig trening og spesialisert oppfølging fra tidlig alder.

2. Hvordan overføres suksess fra idretten til næringslivet i Norge?

Suksessen i norsk idrett kan tilskrives sterke grunnmodeller og et miljø som fremmer vekst og kompetanse. Disse prinsippene kan overføres til næringslivet ved å bygge en solid grunnmur av ferdigheter, fremme samarbeid og kunnskapsdeling, og opprettholde en kultur av fryktløshet og innovasjon.

3. Hva er de viktigste faktorene bak Norges prestasjoner som idrettsnasjon?

Tre hovedfaktorer bidrar til Norges suksess: den norske idrettsmodellen som gjør det mulig å bli god både i by og bygd, samarbeid og kompetansedeling etablert etter Lillehammer-OL 1994, og verdensledende trenings- og ledermiljøer.

4. Hvordan bidrar Olympiatoppen til Norges idrettssuksess?

Olympiatoppen fungerer som en kompetanseplattform, hvor trenere og utøvere får tilgang til spisset og relevant kunnskap. Initiativer som startet med "Prosjekt 88" har ført til kontinuerlig forbedring og suksess på internasjonalt nivå.

5. Kan Norge bli en ledende nasjon innen bærekraft, slik som i idretten?

Ja, Norge har potensial til å bli ledende innen bærekraftige næringer ved å anvende de samme prinsippene som i idretten: bygge grunnleggende kompetanse, ha en langsiktig strategi, dele kunnskap og tro på at suksess er mulig. Eksempler inkluderer bærekraftig fiskeoppdrett, batteriproduksjon og kraftutvikling.

Temaer: prestasjonsledelse


Vegard Rooth's photo

Av: Vegard Rooth

Vegard Rooth er Master of Management fra Handelshøyskolen BI, og har tilleggsutdanning fra Stanford University og University of Oxford. Han har hatt en rekke lederstillinger både som fast ansatt og innleid interimleder. Vegard har vært administrerende direktør i Interimleder siden januar 2015.

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

New call-to-action

Siste innlegg

Temaer

Se alle