De fleste av oss som har levd en stund og vært ledere har både deltatt i lederutviklingsprogrammer og selv arrangert slike. Hva har effekten egentlig vært? Har det vært en god investering i menneskene – eller ikke?
Hvorfor lederutvikling?
En bedrift er ikke bedre enn sine ledere, og derfor er lederutvikling såpass viktig. Hvilke ledere får være med videre - og hvem bør ikke? Det er ingen menneskerett å være leder og det kreves mye for å lykkes på dette området - både i form av enkeltmannsprestasjoner og hvordan man fungerer i samspill med lederteam og øvrige kolleger. Likevel har lederutvikling også en negativ klang. "Sosialisering av eliten", "luksus" og "egotripp" er karakteristikker vi tidvis hører.
Hverdagsledelsen som utvikler dine mellomledere
Definisjonen på et lederutviklingsprogram kan være noe ulik fra bedrift til bedrift. Noen programmer sparkes i gang når noen i ledergruppen sier: "Nå må vi gjøre ett eller annet på denne siden. Det er lenge siden sist!". Andre virksomheter har strukturerte og systematiske opplegg som går over tid. Lederutvikling og lederutviklingsprogrammer kan altså være alt fra weekendkurs og kick-offs til svært målbevisst jobbing over lang tid. Den viktigste lederutviklingen er likevel alt det du som leder gjør hver dag for å utvikle dine mellomledere.
Kan alle ledere bli bedre?
Helt sikkert! Alle kan bli bedre, dyktigere og mer effektive. Men trenger alle den samme inputen og læringen for å vokse som ledere? Helt sikkert ikke. Alle er forskjellige i alder, kompetanse og erfaring og har ulike styrker og svakheter. For å bruke sportsanalogien kan vi faktisk si at lederutvikling en "individuell idrett".
Det er derfor tvilsomt at den beste måten å utvikle ledere på er å kjøre de gjennom det samme programmet. Som toppleder må du behandle dine ledere individuelt og forskjellige, akkurat som man gjør med sine egne barn. Så vil det vise seg - fra tilfelle til tilfelle - om den enkelte leder trenger ekstern hjelp for å knekke noen koder. Og det er jo fullt mulig.
Husk også at noen ikke passer til å være leder, og at disse kan bli en negativ faktor i ledergruppen. Da må du ta tak i det så raskt som mulig. I noen tilfeller hjelper heller ikke din lederutvikling og da må du gjøre nødvendige tiltak.
Ledersamlinger
Det kan være mange mål for en ledersamling, men det er viktig å være klar på hva som er det virkelige målet og at alle kjenner til dette. Det kan være:
- Å bli bedre, og mer effektiv som gruppe
- Å utarbeide strategier, tiltaksplaner og strukturer for firmaet
- Å ha en sosial tilstelning slik at man blir bedre kjent med hverandre
- Å samle gruppen for å feire eller fortelle hverandre hvor flinke vi har vært
En samling kan være fokusert på en eller flere av disse elementene, men jeg vil påstå at det bare er den første som bidrar til å utvikle enkeltpersoner til bedre ledere og lagspillere!
Utvikling av dine ledere
Den er individuell, den gjøres kontinuerlig og den følges opp av deg! La yngre lære av eldre, gi ansvar, deleger, etc., etc. Dette er det viktigste for å utvikle dyktige ledere. Så kan du vurdere om du skal samle dem for å utvikle et bedre team, noe som kan være en god ide etter hvert, og om du skal hente inn ekstern kompetanse for å utvikle dem videre. Da får du en plan over tid som henger sammen, men den viktigste lederutviklingen er den du gjør du i hverdagen.