Hva gjør du når en minoritetsaksjonær vil selge seg ut?

Av Sverre Holen 4. juni 2015

Hva_gjr_du_nr_en_minoritetsaksjonr_vil_selge_seg_utI mange familieselskaper er det flere eiere, og det er ikke alltid at de er enig om hvordan ting skal gjøres. Ikke helt uvanlig, og av forskjellige årsaker, vil en minoritetsaksjonær selge seg ut. Hva gjør du da?

Minoritetsaksjonær

En minoritetsaksjonær er en person som har en mindre del av aksjene i et selskap og dermed ikke kan bestemme hva som skal gjøres i selskapet. I mange familiebedrifter finnes det slike minoritetsaksjonærer som er mer eller mindre passive eiere. En dag kommer spørsmålet til deg som er majoritetsaksjonær: De vil gjerne selge aksjene sine og få frigjort penger. Hva gjør du da?

Hvordan løser man en slik situasjon?

Det finnes ikke noe standard svar på dette, men mye avhenger av om du har en tydelig avtale eller ikke. La oss se på hva konsekvensene er for begge disse scenariene.

Med aksjonæravtale

En god aksjonæravtale forebygger fremtidige konflikter og gir aksjonærene spilleregler for hvordan de skal løse slike situasjoner. En aksjonæravtale kan opprettes når som helst, så få den på plass for å sikre at situasjonen går smertefritt for seg når og om den skulle oppstå.

Naturlige punkter i en aksjonæravtale er bl.a.:

  • Tydelig beskrivelse av hva som skjer hvis en aksjonær ønsker å trekke seg ut av firmaet
  • Tydelig beskrivelse av hvem som har forkjøpsrett til aksjene

Har du en slik avtale så har du et regelverk som alle må forholde seg til. Det er vanlig praksis at de andre aksjonærene har forkjøpsrett hvis en ønsker å selge seg ut. Avtalen inneholder også ofte en klausul om at det skal foreligge et reelt tilbud på aksjene til den som ønsker å selge seg ut. Da blir det opp til de andre aksjonærene å vurdere hva de vil gjøre - om de vil tre inn og kjøpe aksjene.

Et tema som kan skape strid er selvsagt spørsmålet om hvorvidt tilbudet er reelt. Derfor er det i aksjonæravtaler også vanlig med en klausul om at hvis man ikke er enig om prisen kan avtalen ha en passus om voldgift for å fastsette riktig pris. Det er bedre å ha en aksjonæravtale enn å ikke ha noen ting, men selv med en avtale i bunn kan det bli strid mellom aksjonærene.

Uten aksjonæravtale

Har man ikke en aksjonæravtale så er situasjonen mer komplisert. Da er det aksjeloven som gjelder og firmaets vedtekter.

Har du en minoritetsaksjonær som vil selge seg ut er det nok i slike situasjoner lurt å ta kontakt med en advokat. Det kan være en ganske kompleks situasjon å håndtere.

Det beste man kan gjøre uansett er etter min vurdering å snakke sammen. Hvis det ikke er stor fiendskap mellom partene så løser det meste seg ved at man setter seg sammen og har en åpen prat om temaet. I en slik prat må det også være fullstendig åpenhet og ærlighet. Spesielt viktig er det å finne ut hvorfor vedkommende ønsker å selge seg ut:

  • Er det på grunn av en personlig, vanskelig økonomisk situasjon?
  • Er det på grunn av at vedkommende ikke er enig i måten selskapet drives på?
  • Er han/hun redd for at verdiene i selskapet forvitrer under nåværende ledelse?
  • Er det fordi aksjonæren føler at han/hun har for lite å si?
  • Vil vedkommende gjerne ha større innflytelse?
  • Kanskje aksjonæren ønsker styreplass?

Gjør man dette på riktig måte bør man også kunne finne veien mot en løsning!

Få gratis guide til Exit Planning Lær hvordan du selger din egen bedrift til best mulig pris.  Last ned nå »

Temaer: Exit planning


Sverre Holen's photo

Av: Sverre Holen

(1944 - 2017) Sverre var Mr. Interimleder i Norge. Han hjalp mange bedrifter med å finne riktige interimledere til forskjellige bedrifters behov. Sverre var gründer av Interimleder AS og fra 2001 arbeidet han utelukkende med interimledelse. I sine bloggartikler delte Sverre sine kunnskaper og erfaringer, blant annet om interimledelsens betydning som verktøy for bedrifter og som arbeidsform for ledere. Sverre gikk bort i januar 2017.

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

gratis-guide-exit-planning-CTA

Siste innlegg

Temaer

Se alle