Hva er en interimleders styrke?
Han er en erfaren person som har "gjort det før". Han kommer utenfra og har ingen bindinger i bedriften. Han har en annen bakgrunn og erfaring enn de som jobber i bedriften. Hans øyne kan se problematikken på en ny måte. Han er sulten og liker å sette seg inn i nye problemstillinger raskt. Han er først og fremst en gjennomfører som sørger for at tingene blir gjort. Dette til forskjell fra en konsulent, som i større grad analyserer og utreder, men i liten grad gjennomfører.
LES OGSÅ: Europeiske trender innen interimledelse
Når skal du bruke interimledelse?
Interimledelse er et verktøy som ofte brukes når det oppstår en situasjon som krever raske tiltak, unik kompetanse og erfaring eller rett og slett flere hoder. Eksempler på dette kan være:
Turnaround Management
Bedriften er i en situasjon hvor det raskt kreves tiltak for å snu utviklingen. De lederne som er der i dag har prøvd, men ikke fått det til. Da kan tiden være inne til å få inn en dyktig interimleder. En som har gjort tilsvarende operasjoner tidligere, som kommer inn i bedriften uten bindinger til noen og som heller ikke er konkurrent til noen om fremtidige stillinger. Dette er en gjennomfører som kan få tingene til å skje raskt. Etter min vurdering er det ikke viktig at personen har dyp bransjekunnskap. Bransjekunnskap er det nok av i bedriften - det viktigste er at han eller hun er en dyktig leder.
LES OGSÅ: Må man ha bransjekunnskap for å være en god leder?
Gap Management
En annen situasjon hvor interimledelse benyttes er perioder hvor man må dekke et kapasitets- eller kompetansegap i organisasjonen. F.eks. når nøkkelpersoner blir langtidssykemeldt, går i permisjon, eller når du trenger ekstra kapasitet eller kompetanse i en periode. Felles for alle disse scenariene er at man sjelden har tid til å ansette noen på fast basis gjennom tradisjonell rekruttering, da stillingen ofte må være operativ. Ved å få inn en positivt overkvalifisert person, som hurtig setter seg inn i situasjonen og fungerer fra dag 1, vil du ikke bare redde situasjonen, men også tilføre bedriften ny kompetanse i tiden han eller hun er der.
Prosjektledelse
Mye er i dag prosjektstyrt. Dette gjelder både interne og eksterne prosjekter. Prosjektstyring er ofte en utfordrende oppgave og har meget stor betydning for lønnsomhet og resultat. Bruk av en dyktig interimleder med god prosjektledererfaring er en meget god investering. Da binder du deg ikke opp til kostnader lenger enn prosjektet varer, og du får en person som er 100% dedikert til å styre prosjektet. Vi har sett mange dårlige løsninger med interne prosjektledere som i tillegg har andre oppgaver!
Oppsummering
En interimleder bidrar på mange måter og kan brukes i mange situasjoner. Han er først og fremst en dyktig leder som får ting til å skje. Med en annen bakgrunn og mye erfaring vil han raskt se hva som skal gjøres – og ikke minst – han sørger for at det blir gjort!