Hva kan næringslivet lære av toppidretten?

Av Vegard Rooth 19. februar 2019

Finne meg på

Birgit Skarstein singlesculler Rio 2016Hvordan ble Norge verdens beste sportsnasjon – og hvilke paralleller kan vi trekke til suksess i næringslivet? Hva kjennetegner mindsettet og metodene til vinnerne, enten de er organisasjoner eller enkeltpersoner? På Interimdagen 2019 fikk vi to spennende perspektiver på dette, fra toppidrettsutøver Birgit Skarstein, kjent fra «Ingen grenser» på NRK og Olympiatoppens Trond Pedersen.

«Nasjon prestasjon» – Norges idrettssuksess er ingen tilfeldighet

Det er ingen tilfeldighet at Norge er verdens beste sportsnasjon, målt mot antall innbyggere. Siden 1988 har vi hatt en egen organisasjon som har som oppdrag å gjøre det norske folket stolte gjennom å utvikle norsk toppidrett. 

Olympiatoppen er navnet på denne organisasjonen, som ble grunnlagt i 1988, underlagt Norges idrettsforbund. Frem til da hadde idrettene jobbet i siloer, men nå samlet man trådene og ga dem et tverrfaglig team som kunne jobbe tverridrettslig med å støtte, utfordre og kvalitetssikre treningen. Historien viser at dette har vært en suksess.

På Interimdagen 2019 holdt utviklingssjef Trond Pedersen et svært lærerik foredrag om hvordan Olympiatoppen jobber og hvilke metoder de bruker, som har en helt klar overføringsverdi til næringslivet. Se hele foredraget til Trond Pedersen her,  og det korte videointervjuet (3 min) vi gjorde med han her:  

 

Si målene høyt, og tren for livet!

«Å lede og trene best i verden.» Slik lyder den svært så ambisiøse visjonen til Olympiatoppen. Det å sette og kommunisere hårete mål og deretter trene med dødsforakt til man når dem, er verdier som sitter i ryggmargen på alle som jobber med norsk toppidrett. 

Trond henviste til Thor Ole Rimejorde, som pleide å si at «dagens trening er den viktigste i ditt liv». Hvis du ikke gjennomfører treningen i dag, så er den tapt, for i morgen er det en annen planlagt trening.

Trond er tilhenger av å uttale målene også, og henviste til herrelaget i håndball, som hadde et uttalt mål om å ta gull i VM 2019, og som kom til finalen og hentet hjem et sølv. Hvordan resultatet hadde blitt uten et uttalt mål, vet vi aldri, men Trond har sin teori: «Hvis man ikke våger å si at målet er gull, så kan man fort bli for fornøyd før man kommer til finalen».

Å være fornøyd kan fort bli et hinder for fremgang, for man kan alltid bli bedre, sier Trond, og siterte Mariss Jansons, som var sjefdirigent for Oslo Filharmoniske Orkester: «Kvalitet kjenner ingen grenser!»

Potensial – talent eller hardt arbeid?

Tronds perspektiv på prestasjonsledelse er inspirert av forskningen til tidligere psykologiprofessor og nåværende CEO i Character Lab, Angela Duckworth, som utarbeidet følgende formel:

  • Talent x anstrengelse = ferdighet
  • Ferdigheter x anstrengelse = prestasjon

Anstrengelse (effort) teller altså dobbelt – men det må også være anstrengelse av en viss kvalitet. Trond knytter dette sammen med psykologiprofessor Anders Ericsson, som i boken PEAK: Secrets From The New Science Of Expertise, lanserer begrepet meningsfull praksis (eng. deliberate practice), som gir fire føringer for anstrengelsen vår:

  • Du må ha spesifikke mål
  • Du må ha et intenst fokus
  • Du må få umiddelbar feedback
  • Du må utfordre komfortsonen 

PS: I artikkelen Prestasjonsledelse: Fra «Good» til «Great», en av bloggens største favoritter gjennom tidene, skriver Trond i større detalj om forskningen til både Duckworth og Ericsson. 

Det er mulighetene som teller!

Birgit Skarstein er en kvinne med en smittende energi og en sterk og unik historie. Historien om den livsglade jenta som i en alder av 19 år flyttet til jungelen i Burma for å ta ansvaret for 16 foreldreløse barn, og som etter en badeulykke i Malaysia og en påfølgende feilbehandling på sykehuset ble lam fra livet og ned, hadde vært sterk nok i seg selv, hadde den sluttet der.

Men det gjorde den ikke. Det Birgit klarte å oppnå, etter at hun valgte å fokusere på sine styrker, akseptere sine svakheter og se mulighetene, er imponerende! Hun tok VM-gull i roing fra 2014 og er regjerende verdensmester i ASW på romaskin, for å nevne noe. Ta deg tid til å høre hele foredraget hennes fra Interimdagen 2019 – og se også intervjuet vi gjorde med henne under prisutdelingen på Grand Hotel, her:  

 
Få tilgang til alle foredragene på Interimdagen 2019, som inkluderer følgende:  

  • Birgit Skarstein – Det er mulighetene som teller
  • Ingunn Midttun Godal  «Take action - it's your world»  Perspektiver på bærekraftig ledelse
  • Geir Inge Stokke – Coop, dagens vinner i det tøffe retailmarkedet?
  • Tore Hov  Endringsledelse og prestasjonsledelse i retail
  • Trond Pedersen  Prestasjonsledelse i organisasjoner, få hele gjengen med!
  • Vegard Rooth  Interimåret 2018 og fremtidens lederskap

Foto: Caroline Dokken Wendelborg/ NIF

Se videoene fra interimdagen 2020

Temaer: Ledelse, prestasjonsledelse


Vegard Rooth's photo

Av: Vegard Rooth

Vegard Rooth er Master of Management fra Handelshøyskolen BI, og har tilleggsutdanning fra Stanford University og University of Oxford. Han har hatt en rekke lederstillinger både som fast ansatt og innleid interimleder. Vegard har vært administrerende direktør i Interimleder siden januar 2015.

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

New Call-to-action

Siste innlegg

Temaer

Se alle