Hvordan bli best i business, og hva kan toppidretten lære oss?

Av Vegard Rooth 17. september 2019

Finne meg på

Hva har en tidligere kombinertløper, stafettløper og høydehopper til felles? Jo, i forrige uke sto de på scenen og delte metoder og hemmeligheter fra idretten som de har tatt med seg inn i næringslivet og lederrollen.


Salen var smekkfull da Erling Opdal fra Advokatfirmaet Ræder, som vi har hatt et godt og langt samarbeid med, ønsket velkommen i deres nye, fantastiske lokaler på Barcode i Bjørvika, torsdag 12. september. Det er tydelig at temaet Prestasjonsledelse: From «good» to «great» fenger, og da er det ekstra moro å være medarrangør. Med en evaluering på 5.17 er dette også et av de beste seminarene vi har hatt.

Prestasjon og fellesskap

Knut Skeie Solberg fra Friidrettsforbundet var dagens konferansier. Han satte scenen med å fortelle om en veldig spesiell biltur han hadde den 15. februar 2018 sammen med alpinistene Kjetil André Aamot, Lasse Kjus og Tom Stiansen.

Det var en nydelig dag med sol fra skyfri himmel, og de var på vei opp i fjellene i Sør-Korea for å rapportere fra vinter-OL i Pyeongchang. Det var som om de olympiske gudene allerede hadde begynt å skrive et nytt norsk kapittel idrettshistorie og Lasse Kjus hadde overhørt dem, da han sa: «Aksel Lund Svindal fortjener å klare det i dag, og jeg tror det kan skje.»

Den dagen vinner Aksel Lund Svindal historiens første norske OL-gull i utfor, og det etter sitt fjerde comeback fra skade – et trofé både Aamot og Kjus hadde jaktet på i hele sin karriere. Da seiersbildet skal tas, med selve kronprinsen til stede, nekter Aksel å bli fotografert før hele støtteapparatet var på plass rundt han.

Dette illustrerer hvor viktig fellesskapet er for å prestere. Det var mange som hadde vært med på reisen frem til det OL-gullet den morgenen, og som var villige til å blø for at én skulle få stige opp på pallen.

Les også: Prestasjonsledelse: Fra «Good» til «Great»

Fra «Good» to «Great»

Det er ingen tilfeldighet at norsk idrett er ledende i verden. Utviklingssjef i Olympiatoppen, Trond Pedersen, er tidligere høydehopper og vet at suksess ikke kommer rekende på en fjøl. Han delte hvordan norsk toppidrett har hevdet seg i verdenstoppen gjennom systematisk arbeid over tid. Har du ikke lest den, så anbefaler jeg hans glitrende artikkel om prestasjonsledelse!

Interessant nok skjer mye av utviklingen i toppidretten i kantina hos Olympiatoppen, når utøvere og trenere spiser og snakker sammen. Alle lærer av hverandre. Ingen sitter på mobilen. Kanskje et godt råd til oss i næringslivet også?

Se Tronds presentasjon her:

Glem målet ditt - det er retningen som er viktigst!

Så var det stafettløperen sin tur. Min take er at retningen er viktigere enn målet, og det er noe jeg virkelig tror på. Sett for all del mål, men vit at de også kan bli en barriere som binder deg til et nivå under ditt potensiale. At det å være «grenseløs» er et konkurransefortrinn er hekkeløper Karsten Warholm et stjerneeksempel på. Da han stilte i VM i friidrett i London 2017 og vant gull i 400 meter hekk, var fokuset hans: «Jeg løper så fort jeg kan, så vinner jeg kanskje.»

Den ureddheten vi ser hos mange idrettsutøvere nå om dagen, det respektløse mindsettet, er kvaliteter som kan dras over i næringslivet. Når du i januar ser at du har tatt i altfor lite i budsjettet du la før nyttår, og målsetningen blir for tam, må du tenke retning, løpe fortere, prestere bedre, så ikke det lave målet blir en sovepute eller gir rom for «sandbagging».

Se presentasjonen min her:

Les også: De respektløse og uredde vinner!

Hvordan erfaringer fra toppidretten har gitt prestasjoner i yrkeslivet

Partner og advokat i Ræder, Jon Andersen, er tidligere landslagsløper i kombinert. Han snakket om hvordan vi kan lede oss selv, vår egen hverdag og utvikling, og hvilke lærdommer han har tatt med seg fra idretten. Som ferdig jusstudent gjorde han et forsøk på å sette rekord i kryssing av Grønland, og hvilken bedre metafor har du vel på retning versus mål? Har du feil retning, når du aldri målet uansett hvor lenge du går.

En annen lærdom fra Grønland var å utnytte fordelene som fellesskapet gir. Det er alltid en dragkamp mellom individualisten og fellesskapet, både i idretten og i næringslivet. Men som lag er man aldri bedre enn dårligste mann, og når man forstår det, og tar i et tak ekstra når noen trenger det, så vinner man oftere, og det er mye gøyere å få til noe stort sammen enn å gjøre det alene.

Ifølge Jon er det å sette et mål veldig enkelt. Før du gjør det, må du imidlertid være ærlig med deg selv om hva som er status. Hva kan du, hva kan du ikke? Når du så setter et realistisk mål, må du samtidig vite hva som skal til for å nå det, og du må vite at du har nok indre vilje til å gjennomføre.

Jon understreket hvor viktig det er å ha balanse mellom trening og hvile, og han er selv nøye med å være av når han er av, og på når han er på. Av-situasjonen er utrolig viktig for at man skal kunne prestere sitt beste i på-situasjonen.

Se Jons presentasjon her:

Se videoene fra interimdagen 2020

Temaer: prestasjonsledelse


Vegard Rooth's photo

Av: Vegard Rooth

Vegard Rooth er Master of Management fra Handelshøyskolen BI, og har tilleggsutdanning fra Stanford University og University of Oxford. Han har hatt en rekke lederstillinger både som fast ansatt og innleid interimleder. Vegard har vært administrerende direktør i Interimleder siden januar 2015.

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

New Call-to-action

Siste innlegg

Temaer

Se alle