Midlertidig leder: Slik finner du rett person til din lederrolle

Av Vegard Rooth 4. april 2023

Finne meg på

Midlertidig leder Slik finner du rett person til din lederrolle Midlertidig ledelse, interimledelse og management for hire er begreper som høres stadig oftere i styrerom og ledergrupper – men hva er det, hva kjennetegner de beste kandidatene, og hvordan finner du dem?

Hva er en midlertidig leder?

En midlertidig leder eller interimleder er en leder som går inn i en virksomhet for en bestemt periode for å utføre et tydelig definert oppdrag. Varigheten er gjerne 6, 9 eller 12 måneder, eller så lenge kunden har behov for det. Midlertidige ledere kan gå inn i rollen som toppleder eller mellomleder. Det kan være for å gjøre en turn-around eller for å bistå ved langtidssykdom, permisjon, eller mens man jobber med å rekruttere en ny leder til en fast stilling. Midlertidige ledere kan også ta oppdrag som prosjektleder. Tjenesten går ofte under betegnelsen management for hire.

Lederskapets elitedivisjon: Kravene til en midlertidig leder er høye

Se for deg Hardangervidda midt på natta i desember:

Et herculesfly seiler over horisonten og slipper ut et lag marinejegere. Flyduren går over i total stillhet mens jegerne daler i sine hvite fallskjermer mot bakken. De vet allerede hva de skal gjøre når føttene plantes i snøen. De har trent på lignende situasjoner før, og på dette scenariet har de forberedt seg en hel uke. Du kan være trygg på at de vil løse oppdraget raskt, trygt og effektivt. 

På samme måte er det med dyktige interimledere som trer inn i rollen som midlertidig leder i en virksomhet. De har vært ute flere vinternetter før, løst samme type oppdrag som de nå er leid inn for å løse, de har ofte bare en uke på seg før de går inn i rollen, og de er operative fra dag én. 

Kravene til en midlertidig leder er og skal derfor være store. Du skal raskt kunne sette deg inn i rollen, utfordringene og selskapet og identifisere mulige løsninger. Men i motsetning til en konsulent, som kun utreder og analyserer, skal du også ta grep og gjennomføre endringene.

Med et så stort mandat og så kort tid, er det ikke så rart at midlertidig ledelse kalles lederskapets elitedivisjon.  

Oppdragene kan også være svært varierte:

 • gjøre røde tall sorte og “snu skuta”
 • ta et selskap på børsen
 • bistå gjennom en M&A-prosess
 • gjøre et selskap klart for salg
 • bygge opp en salgsorganisasjon
 • osv.

Du kan lese om mange flere historier her, men for ethvert oppdrag finnes det flere gode kandidater. Kunststykket er bare å finne dem som er ledige nå, og som faktisk har en profil som passer deg. Det er det neste jeg vil si litt om.

Hvordan finne og kvalifisere en midlertidig leder?

Etter å ha levert flere hundre ledere siden vi startet med interimledelse i 2001, har vi skaffet oss bred og dyp erfaring med å finne og kvalifisere kandidater for oppdragsgivere som har et akutt behov. 

Vi har også sett hvilke feller virksomheter går i når de står i slike situasjoner. Om vi tar rollen som CEO, for eksempel, er dette løsninger som sjelden er optimale:

 • Konstituere CFO til CEO (problemet forskyves nedover)
 • Ringe noen du “kjenner” (vanskelig å være objektiv)
 • Leie inn en konsulent (sjelden handlekraftige)
 • Hyre et executive search-firma (tar for lang tid)

Det siste punktet er selvfølgelig en del av løsningen, men ikke hele. For hva gjør du i de seks månedene det ofte tar før hodejegerne klarer å få på plass en ny leder hos deg?

Det mange våre oppdragsgivere setter pris på er at de gjennom Interimleder AS har tilgang til 3000 potensielle norske kandidater for sitt oppdrag, og over 30 000 internasjonale – noe som gjør til at vi kan levere ledere til hele C-suiten

Metoden vår kan se her, men etter at vi har lyst ut oppdraget og silet søknadene, ser vi i de påfølgende intervjuene blant annet på følgende for å kvalifisere kandidatene videre i prosessen, for å sitte igjen med de som er egnet til oppdraget: 

 • Erfaring: Har vedkommende gjort tilsvarende jobber tidligere? Hvis oppdraget er å bistå i en turn-around, så går vi nøye inn i kandidatens erfaringer med nettopp slike oppdrag for å undersøke hvorvidt og hvordan hun eller han lyktes. Det samme gjelder prosjektledelse, M&A, oppkjøp eller salg av virksomheter. Du må ha gjort jobben før, ellers er du ikke aktuell.

 • Profil: Har kandidaten en bakgrunn som passer inn? Vi ser at ledere som har erfaring fra ulike typer oppdrag og bedrifter, ofte er de beste til å gå inn i en ny virksomhet og gjøre en god jobb. Ledere som i hovedsak har vært i samme bedrift i 20-30 år, selv om de har hatt forskjellige stillinger, har lite trening i å takle forskjellige kulturer og kan være ganske satt i måten de tenker på.

 • Utdannelse: Dette er ett av kriteriene vi ser på, selv om det sjelden blir tillagt stor vekt. I de to tiårene vi har holdt på med interimledelse, har vi nesten aldri opplevd en kunde som har spurt etter vitnemål og karakterer. Kunden er alltid mer opptatt av hvilke resultater personen har oppnådd. Likevel må det sies at en interimleder ofte høyere utdannelse av en eller annen art.

 • Personlighet: Dette er en viktig del av kvalifiseringen. Liker kandidaten nye utfordringer? Er hun villig til å legge ned det antall arbeidstimer som er nødvendig for å lykkes? Er han fleksibel nok? Å være interimleder betyr som regel mye arbeid i perioder, det er derfor viktig at interimlederen fortsatt er "sulten" nok.

Hva nå?

Er du i en situasjon hvor dere trenger en midlertidig leder? Hvis ja, tar vi gjerne en prat med deg. Alle våre samtaler og prosesser behandles med den største diskresjon, og du vil oppleve at ting vil skje i hurtig tempo, dersom ditt lederbehov haster. Kanskje har du en ny leder på kontoret ditt neste uke? Det kommer mest an på deg. 

Ofte stilte spørsmål (FAQ)


Hva er en midlertidig leder og hvor lenge varer engasjementet?
En midlertidig leder er en leder som går inn i en virksomhet for en bestemt periode for å utføre et tydelig definert oppdrag. Engasjementet varer vanligvis 6, 9 eller 12 måneder, eller så lenge kunden har behov for det.

Hvilke typer oppdrag kan en midlertidig leder ta?
Oppdragene kan variere, inkludert å snu et selskap med dårlig økonomi, ta et selskap på børsen, bistå gjennom en M&A-prosess, gå inn i nye markeder, forberede et selskap for salg, eller bygge opp en salgsorganisasjon.

Hvilke krav stilles til en midlertidig leder?
Kravene til en midlertidig leder er høye, inkludert raskt å kunne sette seg inn i rollen, identifisere løsninger og gjennomføre endringer. De må ha erfaring, en passende profil, relevant utdannelse og en egnet personlighet for å takle nye utfordringer.

Hvordan finner man en midlertidig leder?
Interimleder AS tilbyr tilgang til tusenvis av potensielle kandidater og kan hjelpe med å finne og kvalifisere kandidater for oppdragsgivere som har et akutt behov for ledere.

Hva skjer i kvalifiseringsprosessen for midlertidige ledere?
Etter å ha lyst ut oppdraget og silet søknadene, gjennomfører Interimleder AS intervjuer og ser på kandidatenes erfaring, profil, utdannelse og personlighet for å finne de som er egnet til oppdraget.

Denne artikkelen ble først publisert 8. oktober 2015 av Sverre Holen (1944-2017).
Den ble oppdatert 4. april 2023. 

Kontakt oss for en prat om ditt lederbehov

Temaer: Interimledelse, Ledelse, midlertidig leder


Vegard Rooth's photo

Av: Vegard Rooth

Vegard Rooth er Master of Management fra Handelshøyskolen BI, og har tilleggsutdanning fra Stanford University og University of Oxford. Han har hatt en rekke lederstillinger både som fast ansatt og innleid interimleder. Vegard har vært administrerende direktør i Interimleder siden januar 2015.

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

Interimdagen 2023 - se video av foredragene - klikk her

Siste innlegg

Temaer

Se alle