Hvordan øke motivasjon og prestasjon på jobb og privat?

Av Vegard Rooth 28. november 2023

Finne meg på

Hvordan øke motivasjon og prestasjon på jobb og privat (1)Motivasjon og prestasjon var temaet på mitt foredrag på Ræder Bing advokatfirma sitt seminar 8. november, hvor jeg hadde gleden av snakke til en fullsatt sal om likhetene mellom rollen som toppleder og foreldretrener. Her er en liten refleksjon rundt temaet med noen takeaways fra seminaret, hvor arbeidsavtaler og ernæring også sto på agendaen. 

Denne artikkelen er skrevet på bakgrunn av seminaret «Hvordan øke motivasjon og prestasjon på jobb og privat?» hos Ræder-Bing den 8. november 2023. Det var fullt hus og lang venteliste, med over 80 deltagere. Takk for meg! :) Nå til temaet: Motivasjon og prestasjon:

Hva er motivasjon?

Motivasjon er en psykologisk kraft som driver oss til å handle eller oppnå noe. Kort sagt: Uten motivasjon, ingen (eller dårlig) prestasjon! Kaufmann & Kaufmann (2009) definerer motivasjon som «de biologiske, psykologiske og sosiale faktorene som aktiverer, gir retning til og opprettholder atferd i ulike grader av intensitet for å oppnå et mål». Motivasjon gir oss altså både kraft og retning, så vi kan nå målet.  

Mestringsfølelsen er drivkraften bak store prestasjoner

Med bakgrunn som toppleder i næringslivet og som friidrettstrener helt fra 16-årsalderen, har jeg lært mye om hva som motiverer folk, og hvor langt mennesker og organisasjoner kan nå når de føler seg motivert. 

I de siste få årene har jeg sett det med egne øyne på løpebanen, som trener for min datter, Andrea Rooth. Hun har blitt Europamester to ganger og ble Norgesmester 28 ganger før hun fylte 21. På idrettsbanen betyr motivasjon alt. Er du ikke overbevist, så spør deg selv:

Hvor motivert hadde du vært om du visste at en god treningsøkt bør være så hard at du nesten kaster opp? Eller at du etter å ha løpt i mål i en 400-meter får en nær døden-opplevelse hvor du kjenner at hjertet omtrent sprenges ut av kroppen? Hvor lenge hadde du holdt ut? Svaret er: Så lenge du er motivert.

Om du nå tenker at det er jeg som trener som skaper motivasjon hos Andrea, så må jeg skuffe deg. Jeg legger kun til rette for den. Det er den indre følelsen av å prestere som skaper motivasjon hos Andrea og hos alle andre. Når vi ser at det går riktig vei, gir det oss en voldsom kraft som kommer innenfra. Mestringsfølelsen! 

Les også: Prestasjonsledelse: Fra «Good» til «Great»

Vegard Rooth - seminar hos ræder bing - prestasjon og motivasjon

Prestasjoner og anerkjennelse skaper motivasjon

Enhver trener og leder har sin lederfilosofi. Min har rot i Herzbergs tofaktorteori. Kort sagt går det ut på å legge til rette for at folk føler at presterer. Dernest kommer anerkjennelse og det å bli sett, gjennom å gi tydelige tilbakemeldinger. Men effekten av det er ikke på langt nær så sterk som nummer 1: Mestringsfølelsen.

Om du husker én ting fra denne artikkelen, bør det være akronymet MAT. Det er jobben din som tilrettelegger for motivasjon. Om du klarer å gi medarbeiderne dine nok MAT, så har du gjort mye for å ta ut motivasjonspotensialet: 

  • M =  Meningsfylt jobb (en jobb som passer for deg)
  • A = Ansvar
  • T = Tydelige tilbakemeldinger

Å føle seg sett og forstått

For å skape prestasjoner gjennom motiverte utøvere eller medarbeidere er det en rekke ting som må på plass:

  • Du må forstå arenaen dere presterer på
  • Du må kjenne suksesskriteriene
  • Du må se dine medarbeidere/dine utøvere, slik at de føler det
  • Du må engasjere deg i deres utvikling, slik at det gir mening
  • Du må balansere mange individuelle relasjoner på arenaen(e)
  • Du må mestre dialogen med individer og grupper

Legg merke til punkt tre. Du må se folka dine, og jeg mener det bokstavelig. Øynene er sjelens speil, og sammen med ansiktsuttrykk og stemmeleie kan det fortelle deg mye om hva folk føler inni seg. Bare du er observant nok. Neste steg er å skape rom for de utviklende samtalene som får dem til å føle seg sett. Spør dem hvordan det går. Skap en kultur for å stille det spørsmålet.

Kan arbeidsavtaler med bonusavtale skape motivasjon?

I seminaret ellers ble det også belyst av advokatene Ragnhild Nakling og Alf Kåre Knudsen hvordan en gjennomtenkt arbeidsavtale kan legge grunnlaget for høyere prestasjoner. Et spørsmål mange bedrifter stiller seg, og som også ble diskutert på seminaret, er om bonus er en motivasjonsfaktor. Mitt svar er at Herzberg ville kalt det en KITA (kick in the ass factor). Men om du utformer det riktig, kan det ha en recognition effect, hvor man blir anerkjent for sine prestasjoner. Gjør du det feil, vil du kunne få en atferd som er annerledes enn den du ønsker. Bruk derfor varsomhet og konsulter gjerne advokatene i Ræder-Bing.

Kosthold, prestasjoner og kiwi

Som tidligere idrettsmann lyttet jeg med stor interesse til Emilie Mobergs foredrag, Ernæring som prestasjonsfremmer. Hun er klinisk ernæringsfysiolog i Olympiatoppen og snakket om hvordan kostholdet vårt påvirker produktiviteten vår.

Hennes anbefaling var å spise et blandet, sammensatt kosthold med fisk, fiberholdige karbohydrater og ikke for mye rødt kjøtt. Hun relaterte dette til prestasjon, men også til konsentrasjon. Får vi ikke i oss nok karbohydrater, som jo er hjernens viktigste energikilde, så fungerer hjernen dårligere. Når man skal prestere på jobb, så er jo hjernen (i alle fall for en del av oss) litt viktig.

Det var for øvrig fascinerende å lære at små justeringer i kostholdet kan gi bedre søvn. Som for eksempel å ta siste kopp kaffe 6 timer før du legger deg og å spise kiwi. Det skal prøves!

Konklusjon

Seminaret var en påminnelse om at motivasjon ikke er en selvfølge – det er noe vi skaper gjennom riktig miljø, verktøy og holdninger. Med et fullt hus og en overbooket deltakerliste var det tydelig at dette temaet resonnerer sterkt med mange. Takk til alle som deltok - og at vi fikk bidra! Og til Ræder Bing for et glimrende arrangert seminar. Vi ser frem til å implementere disse innsiktene og fortsette samtalen om hvordan vi kan heve prestasjonsnivået i alle aspekter av livet.

New call-to-action

Temaer: Ledelse, prestasjonsledelse


Vegard Rooth's photo

Av: Vegard Rooth

Vegard Rooth er Master of Management fra Handelshøyskolen BI, og har tilleggsutdanning fra Stanford University og University of Oxford. Han har hatt en rekke lederstillinger både som fast ansatt og innleid interimleder. Vegard har vært administrerende direktør i Interimleder siden januar 2015.

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

New call-to-action

Siste innlegg

Temaer

Se alle