Kongen sa NEI. Hva kan du som leder lære av det?

Av Sverre Holen 4. oktober 2016

Hva kan du som leder lare av filmen "Kongens Nei"? Foto: Agnete Brun.«Kongens Nei» er årets norske storfilm. I tillegg til å være et krigsdrama, er filmen en historie om mot, lederskap og beslutningskraft. Å se denne filmen kan gi en hel del tanker om egen jobb og egenopplevde situasjoner, spesielt hvis du er leder.

"Kongens Nei" kan lære ledere mye om å håndtere ansvar i kraft av å være mennesker med tvil, tro og frykt, mener Robert Mood, tidligere hærsjef og generalløytnant. Mood innledet nylig en førpremiere på filmen for HR Norges medlemmer med et inspirerende foredrag om lederskap.

Hva er det å være leder?

Det å være leder er jo først og fremst å være et menneske, med alle de styrker og svakheter et menneske har. Tvil, tro og frykt som Kong Haakon viser før han ta den tunge og vanskelige beslutningen. Slik er det også for en leder.

Noen ganger kommer du i situasjoner hvor mennesket med følelser og lederen med ansvar går på akkord med hverandre. Du kommer i en situasjon hvor du må ta et valg, selv om det på ingen måte er åpenbart hva som er den beste løsningen.

LES OGSÅ: Ledelse og den sjette sans

Det er lett å lage fine PowerPoint-presentasjoner med punkter som lister bedriftens verdier og strategier. Det kan alle gjøre! Det er når det kommer til en gitt situasjon at det vil det komme frem hva du faktisk står for som leder.

Beslutninger under tvil

Som leder kan du komme i situasjoner hvor det er mye tvil før en beslutning blir tatt. Etterpå glemmer du kanskje til og med at det fantes at det fantes et annet alternativ. Kong Haakon ble stående igjen som den store og sterke etter sin beslutning, men han hadde også et reelt alternativt valg: Han kunne overgi landet og spare folket for en krig.

For en bedriftsleder er selvfølgelig alternativer og konsekvenser annerledes og mindre dramatiske, men når avgjørende valg skal tas under tvil, er det en vanskelig situasjon. Spørsmålene du som leder da bør stille deg er for eksempel:

  • Hvilke mål er viktigst?
  • Lar jeg hensynet til bedriften veie tyngre enn hensynet til enkeltpersoner?
  • Tør jeg ta et oppgjør?
  • Tør jeg si fra?
  • Tåler jeg å være upopulær?
  • Tør jeg å satse på en ny strategi i bedriften?

Det verste er kanskje at mange ledere i slike situasjoner tviler og tviler og utsetter beslutningen!

LES OGSÅ: Ledelse er å gjøre

Ansvar og risiko

"Kongens Nei" kan lære dagens ledere mye om å håndtere et ansvar som menneske. Alle ledere har tvil, tro og frykt – akkurat som kongen - men likevel må man ta beslutninger. Menneskedimensjonen i lederskapet er viktig.

Er du leder, har du ansvar. Det har du hele tiden. Du kan ikke planlegge eller snakke deg bort fra ansvaret. Du kan ikke sette deg ned og vurdere om det er riktig å ta ansvaret i en gitt situasjon. Ansvaret har du uansett! Dette er kanskje ikke alltid like klart for alle ledere når man leser hva media skriver i visse situasjoner.

Robert Mood siteres på følgende utsagn i Dagens Perspektiv 23.09.16: "Jeg opplever at ledere lettere enn før tyr til nærliggende og enkle valg, og har vanskeligheter for å stå i vanskelige valg. De er ikke trent til det, og de befinner seg i et system hvor de vet at hvis ting ikke går bra, så håper man at man prate seg bort fra det i etterkant".

Ganske så skremmende!

Å ta ansvar betyr også å ta risiko. Slik var det for Kong Haakon, og slik er det i bedriftene, selv om det ikke er like dramatisk. Spesielt gjelder dette hvis du som leder går mot sjefen din, eller styret. Resultatet kan jo bli at du får sparken!

Lojalitet i lederskap

Som leder står du i et skjæringspunkt mellom den du rapporterer til og de som rapporterer til deg. Der er ditt ståsted, og det må du ha tenkt godt igjennom.

Kong Haakon var opptatt av å være lojal overfor folkets vilje. Lojalitet i lederskap går begge veier. Du skal være lojal mot din leder, og du skal være lojal mot de du leder. Dette kan være krevende. Hvis dine folk gjør feil, må du som leder stå lojalt sammen med de og ta ansvaret. Det andre får man ordne internt.

Å være leder er en krevende jobb, hele tiden. Jeg tror at «Kongens Nei» kan gi tanker til noen og enhver, også om egen jobb og egen karakter. Gå og se filmen!

Last ned gratis guide  Slik lykkes du med interimledelse

Temaer: Ledelse


Sverre Holen's photo

Av: Sverre Holen

(1944 - 2017) Sverre var Mr. Interimleder i Norge. Han hjalp mange bedrifter med å finne riktige interimledere til forskjellige bedrifters behov. Sverre var gründer av Interimleder AS og fra 2001 arbeidet han utelukkende med interimledelse. I sine bloggartikler delte Sverre sine kunnskaper og erfaringer, blant annet om interimledelsens betydning som verktøy for bedrifter og som arbeidsform for ledere. Sverre gikk bort i januar 2017.

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

Gratis guide - slik lykkes du med interimledelse

Siste innlegg

Temaer

Se alle