Kvinnelige ledere kontra mannlige - hvem er "best" på følelser?

Av Sverre Holen 6. desember 2016

Hvem er "best" på følelser? Mannlige eller kvinnelige ledere?Nesten like sikkert som at det blir jul hvert eneste år, kommer det også minst ett utspill i løpet av året som skaper debatt rundt egenskapene til henholdsvis kvinnelige og mannlige ledere. Et tema i år har vært ledelse og følsomhet generelt - og nyheten om "ufølsomme" kvinnelige ledere især.

Kvinnelige ledere er ikke så følsomme likevel?

I en doktoravhandling fra førsteamanuensis Annie Haver ved Norsk hotellhøgskole på Universitet i Stavanger, knuses myten om at kvinnelige sjefer er mer følsomme enn menn. Kvinner er tvert om flinkere enn menn til å styre og regulere sine følelser, viser Havers forskning.

Hun har målt 600 lederes stressnivå og reaksjoner på målkrav fra sine toppledere, opp mot bruk av ulike strategier for å regulere følelser. Ledere som bruker sunne strategier har bedre helse og resultater, ifølge Haver, og det er kvinnene som kommer best ut.

Forskningen til Haver viser altså at evnen til å kontrollere følelser på jobb, kan være avgjørende for hvordan lederne lykkes.

Ikke alle er like enige i dette.

Kontrollere eller håndtere følelser?

Konfliktmegler og organisasjonsutvikler Kjell Riibert reagerer i dette intervjuet på Havers måte å fremstille følelser som noe mennesker kan kontrollere og regulere. Fra hans ståsted handler det om å håndtere følelser.

Riibert påpeker at alle mennesker har følelser, hele tiden, og at kvinner i denne sammenhengen ikke har mer følelser enn menn.

- En fullt fungerende person vet hva hun føler og forteller hva hun vet etterpå, når det er relevant. Følelser er ikke en bryter man enkelt kan slå av og på, mener Riibert.

- Sammenligning av kjønn er uinteressant

Morten Eikeland i AFF er heller ikke udelt enig i resultatene av Havers forskning. Han har gjennomført doktorgradskurs på makt i organisasjoner og sikkerhetspsykologi og har videreutdanning innenfor systematisk ledelse, psykodynamisk gruppeanalyse og grupperelasjoner ved Institutt for gruppeanalyse og Tavistock Institute.

I denne artikkelen (krever innlogging) anbefaler Eikeland å droppe sammenligningen av kvinner og menn, og heller søke svarene innenfor gruppene.

- Det er helt sikkert store variasjoner innad mellom kvinnene i utvalget. Derfor blir ikke sammenligninger mellom kvinnelige og mannlige ledere interessant. Når det er sagt, har kvinner en tendens til å slite mer med følelser enn menn, utdyper han.

Ifølge Eikeland har kvinner generelt sett mer bevissthet rundt sine følelser enn menn, men vi må være klar over at dette bare er en generalisering.

Et mer interessant spørsmål, ifølge Eikeland, er hvem av de kvinnelige lederne som slår igjennom og lykkes best. Personer med sterke analytiske egenskaper har lettere for å bli ledere - dette er egenskaper som både kvinner og menn har, i større eller mindre grad. Interessen for å skaffe seg en dominant posisjon, derimot, er større hos menn. Kvinnelige ledere tenderer til å være mer interesserte i å ta vare på gruppen de leder.

LES OGSÅ: Har dyktige ledere et "ledergen"?

Følelser som lederverktøy

Søren Wenstøp har tatt doktorgrad i filosofi der han har sammenstilt forskningsresultater i nevrobiologi, psykologi og filosofi. Han mener at moral og etikk henger sammen med følelsene våre, og at det kan være direkte uheldig å legge bort følelsene når beslutninger skal tas.

I en interessant artikkel i Dagens Perspektiv (krever innlogging) sier Wenstøp også følgende om bruk av følelser i ledelse:

- Det vil ofte være klokt å appellere til medarbeidernes følelser for å få dem til å gjøre noe. Ønsker vi å gjøre noe for å spare miljøet, er det lite fruktbart å bare vise frem tall og kurver – altså appellere til fornuften. Vi må først vekke medarbeidernes indre motivasjon. Da kan et bilde av en isbjørn som karrer seg opp på et lite isflak være en slik "motivasjonsvekker".

Wenstøp er i tillegg tydelig på at ledere bør vise omsorg i vanskelige tider, for eksempel ved nedbemanning og i andre situasjoner hvor medarbeidere mister jobben. En måte å vise omsorg på, er å involvere berørte medarbeidere i arbeidet med å finne løsninger. Forutbestemte ovenfra-og-ned-beslutninger kan ha langsiktige ringvirkninger, ettersom de bringer med seg en kaskade av negative emosjoner.

I vanskelige situasjoner er det ifølge Wenstøp viktig at ledere tør å stå frem som mennesker - ikke bare som profesjonelle aktører som utfører en snevert definert rolle.

LES OGSÅ: Snill, tøff, myk - meningsløse karakteristikker av ledere!

Tilpasset ledelse

Ledere balanserer hele tiden på en line. Lederen forholder seg til kvinner og menn, myke og harde, unge og gamle - ofte på samme tid. På hver side av vekten skal det henge riktig mengde av det ene eller det andre, avhengig av omgivelser. Hvordan ledere oppfattes, er nemlig også avhengig av situasjon. I militær strid trengs et helt annet lederskap enn i den frivillige syklubben. Tilpasset ledelse med riktig mengde salt og pepper til organisasjonens gane og situasjon, må være vesentlig.

Kvinner og menn passer for øvrig generelt godt sammen!

Hva har du selv opplevd?

Mange av oss har hatt både kvinnelige og mannlige ledere. Uansett kjønn, så er det også slik at ulike individer leder på forskjellig vis, ut fra sin personlighet, erfaring og kompetanse. Ingen mennesker er like - heller ikke ledere.

Det hadde vært spennende å høre kommentarer fra deg som leser dette: Har du opplevd forskjeller ved å ha en kvinnelig leder kontra en mannlig leder? Hva var den største forskjellen? 

Fritt frem for kommentarer og meninger!

Last ned gratis guide  Slik lykkes du med interimledelse 

Temaer: Ledelse


Sverre Holen's photo

Av: Sverre Holen

(1944 - 2017) Sverre var Mr. Interimleder i Norge. Han hjalp mange bedrifter med å finne riktige interimledere til forskjellige bedrifters behov. Sverre var gründer av Interimleder AS og fra 2001 arbeidet han utelukkende med interimledelse. I sine bloggartikler delte Sverre sine kunnskaper og erfaringer, blant annet om interimledelsens betydning som verktøy for bedrifter og som arbeidsform for ledere. Sverre gikk bort i januar 2017.

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

Gratis guide - slik lykkes du med interimledelse

Siste innlegg

Temaer

Se alle