Ledelse og den sjette sans

Av Runar Heggen 1. mars 2016

ledere_med_en_sjette_sans.jpgDet har de siste årene vært økende fokus på introverte ledere og deres betydning for et godt lederteam. Ledere med en spesiell sensitivitet har imidlertid i liten grad blitt omtalt som en sterk ressurs i virksomheten. Ledere med en annen profil enn hva som tradisjonelt kjennetegner ledere, kan skape ekstra god dynamikk og vitalisering.

Den sensitive leder

De siste årene har det det vært et nytt fokus rundt karaktertrekket høysensitivitet, som er mye basert på den amerikanske forskeren Elaine Aaron sitt arbeid. 20 % av befolkningen har karaktertrekket, ifølge hennes forskning, og ut fra dette arbeidet har uttrykket «sensitiv begavet» kommet frem.

Hvilken betydning har denne forskningen for tradisjonell ledelse? Er det en fordel å ha ledere med dette karaktertrekket?

For det første er dette en leder som tar til seg tre til fem ganger flere inntrykk. Dermed er det en leder som er spesielt dyktig til å få med seg nyanser og samspill mellom mennesker, som er god til å fornemme stemninger og kan ha unik evne til å lede med en dypere intuisjon; en form for sosial sensitivitet som fungerer som en sjette sans og en indre GPS. En slik leder behøver imidlertid ikke ha noe spesielt ønske om å være leder, men når vedkommende får rollen, ønsker han/hun å lede i nært samspill med sine medarbeidere.

Leder med spesielt gode evner til å skape samhold

Ofte er den sensitive en rolig leder siden 70 % av dem med karaktertrekket også er introverte. Rollen som rådgiver kan de trives spesielt godt med. Meget sterkt indre liv, kreativitet og fantasi er andre typiske kjennetegn. Evner som kan komme tydelig frem når det er behov for nye løsninger. Likevel kan nok en slik leder foretrekke å holde litt igjen og «tenke på det» før man tar beslutninger. En leder som den amerikanske presidenten Abraham Lincoln, var en typisk høysensitiv leder. I et lederteam vil vedkommende kunne balansere gruppen på en god måte og fungere som et godt "lim" i teamet.

En sterk motivator!

En sensitiv leder trives med å jobbe ut fra en dypere mening, ofte med sterke forankringer i verdier. Når en slik leder virkelig brenner for sitt arbeid, som vedkommende kan være avhengig av å gjøre, kan dette bli en meget sterk og karismatisk leder som overrasker omgivelsene med sterk indre glød og engasjement.

Tenke nytt og skjulte verdier

Trenger du en ny leder for kortere eller litt lengere tid, kan det være mange grunner til å vurdere en person med disse egenskapene. For det første er det en som enkelt tilpasser seg miljøet. En høysensitiv leder vil ofte trives med fleksibilitet og frihet samt kan ha store evner til å få frem skjulte verdier og nye muligheter i virksomheten. Dette er ofte meget kvalitetsorienterte teamspillere med sterke forankringer i egne verdier, og sterk lojalitet. En stille styrke.

Les mer om hva vi tilbyr eller kontakt oss

Temaer: Ledelse


Runar Heggen's photo

Av: Runar Heggen

Daglig leder HR-Huset AS. Runar har etablert og bygget opp Podium AS, et av Norges største konsulentselskap. Han har solid ledererfaring både strategisk og operativt, og har over 20 års erfaring som toppleder. Runar har i over 20 år bistått mange organisasjoner og bedrifter i store omstillingsprosesser, nedbemanning og endringsledelse på alle nivåer. Runar har hatt en rekke styreverv, både som styreleder og styremedlem. Heggen har etablert og vært med i HR-huset fra oppstarten 1. januar 2009, først som arbeidende styreleder og fra 17. august 2015 som daglig leder i selskapet.

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

Interimdagen 2021 - se program og meld deg på

Siste innlegg

Temaer

Se alle