Leder og eier av familiebedrift - en farlig kombinasjon over tid?

Av Sverre Holen 21. mai 2015

Leder_og_eier_av_familiebedrift_-_en_farlig_kombinasjon_over_tidI en kartlegging av eierskifter i norske bedrifter kom det frem at ca. hver tredje bedrift hadde skiftet eierskap i perioden 2002- 2007 (Grünfeldt et al. 2009). Familiebedrifter hvor eierne selv har hånd om den daglige ledelsen, har lavere sannsynlighet for å skifte eiere.

Trygve Gulbrandsen skriver følgende i Søkelys på arbeidslivet 3 /2009:

"I løpet av et år skifter mange private bedrifter eiere. Eierskifter er således viktige for fornyelse og omstilling i næringslivet. Men hvilke forhold har betydning for om eiere velger å selge sin bedrift, eller fortsatt beholde eierkontrollen? Analysene viser at selv innenfor et så kort tidsrom som seks år blir en forholdsvis stor andel av norske familiebedrifter solgt ut til eksterne eiere. Familiebedrifter hvor eierne selv har hånd om den daglige ledelsen har lavere sannsynlighet for å skifte eiere. I disse virksomhetene har det å beholde bedriften i familiens eie en selvstendig verdi. Sannsynligheten for skifte av eierstatus er også høyere desto større bedriftene er. Dette kan tyde på at økende størrelse representerer en styringsutfordring som etter hvert vokser eierfamiliene over hodet."

Bedrifter som ledes av eldre eiere

Jeg har i tidligere blogginnlegg vist at bedriftene går dårligere jo eldre eieren blir, spesielt når han/hun også er leder. I sitatet over skriver Trygve Gulbrandsen at det er denne typen bedrifter som har lavest sannsynlighet for å skifte eiere. Dette er et tankekors.

De fleste virksomheter i denne kategorien har utvilsomt mye å hente på at eier overlater ledelsen av den operative driften til noen andre og heller konsentrerer seg om eiersiden. 

For mange gründere er bedriften deres livsverk. De har tatt risikoen som ligger i å starte egen bedrift og har gjennom mange år lagt ned en stor arbeidsinnsats. Det er forståelig at tanken på å la en annen overta "roret" er skremmende. Likevel viser all erfaring at det kan være en risiko dersom "far" blir sittende for lenge som daglig leder.

Kurven du ser nedenfor brukte jeg også i et innlegg med tittelen Hvorfor viser bedrifter med eldre eiere dårligere resultater? Her ser man en klar sammenheng mellom eiers alder og bedriftens resultat:

eierskifter_i_akershus

Mitt råd til bedriftseiere

Vær oppmerksom på bedriftens utvikling og din egen situasjon. Ta hvert år en tenkepause og tenk gjennom om du fortsatt skal sitte som leder i bedriften, og om det er det som gavner bedriften best. Diskuter det gjerne med familie, rådgivere, revisor, etc. Når du har nådd skjels år og alder er dette en nødvendig øvelse. Alternativene kan være flere, som f.eks. å ansette en ny leder, selge bedriften, la ansatte overta, etc.

Uansett - bruk nødvendig tid til å tenke gjennom dette – hvert år!

Få gratis guide til Exit Planning Lær hvordan du selger din egen bedrift til best mulig pris.  Last ned nå »

Temaer: Exit planning


Sverre Holen's photo

Av: Sverre Holen

(1944 - 2017) Sverre var Mr. Interimleder i Norge. Han hjalp mange bedrifter med å finne riktige interimledere til forskjellige bedrifters behov. Sverre var gründer av Interimleder AS og fra 2001 arbeidet han utelukkende med interimledelse. I sine bloggartikler delte Sverre sine kunnskaper og erfaringer, blant annet om interimledelsens betydning som verktøy for bedrifter og som arbeidsform for ledere. Sverre gikk bort i januar 2017.

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

gratis-guide-exit-planning-CTA

Siste innlegg

Temaer

Se alle