Vi har sett mange eksempler på tidligere toppidrettsutøvere som gjør det svært godt også som gründere og næringslivsledere. Bjørn Maaseide, Bjørn Dæhlie, Kari Traa, Vegard Ulvang, for å nevne noen. Lykkes de i business fordi de har bakgrunn som idrettsstjerner?
Richard Branson i Virgin har sine klare oppfatninger om dette. Han lister følgende 10 grunner til at idrettsstjerner kan bli meget dyktige næringslivsledere, og hvorfor bedrifter bør vurdere å ansette dem:
- De drives av å nå mål og er meget resultatorienterte.
- Lærer raskt av feil de gjør.
- Er alltid i utvikling.
- Følger enkelt strategier og retninger.
- Arbeider godt sammen med partnere.
- Er fleksible og «spenstige».
- Er gode kommunikatorer.
- Er flinke til å styre og effektivisere tiden sin.
- Har ekstrem utholdenhet.
- Vet hva det vil si å være del av et team.
Jeg vil tillate meg å legge til et punkt 11: Evnen til å vurdere egne styrker og svakheter. Ledere, som idrettsutøvere, bør satse ut ifra det de er sterkest på, og trene på (eventuelt overlate til andre) det de er svake på.
LES OGSÅ: http://blogg.interimleder.no/har-dyktige-ledere-et-ledergen
Kultur og egenskaper som driver prestasjoner
Tidligere idrettsstjerner er populære foredragsholdere for næringslivet, både for inspirasjon og motivasjon, men også fordi bedrifter ser at de har noe å lære av prestasjonskulturen rundt toppidrett. Det handler om å få innblikk i tankesett og prosesser som driver resultater. Grunnformelen for å lykkes viser seg likevel å være stort sett den samme både i sport og i business: Sette seg mål og jobbe hardt og systematisk for å nå disse. Når alt kommer til alt, så er det jo ingen (lovlige) snarveier til toppen.
Disiplinen og besluttsomheten som kreves for å nå langt i en sportsdisiplin er ikke ulikt det som kreves som entreprenør. Mye av det som læres og øves på innenfor sport, kan også brukes i næringslivet. Ikke minst gjelder dette teknikker for mental styrke og utholdenhet. Idrett er både medgang og motgang i aller høyeste grad, og for å lykkes kreves det et sterkt hode på toppen av en sterk kropp.
Næringslivet trenger også «sterke hoder»! Ikke minst i tøffe oppstartsfaser og i nedgangstider, når man må takle motgang, reise seg etter å ha ligget nede, riste av seg nederlag og motivere seg til å jobbe videre mot et mål. Da kan det være til stor hjelp å tenke som en idrettsutøver.
Vinneregenskaper er ikke alt
Når det er sagt, så tror jeg ikke at en idrettsstjerne uten videre blir en dyktig gründer eller leder i næringslivet. Vi har også sett eksempler på at dette ikke har fungert. Det jeg imidlertid har stor tro på, er at dyktige idrettsfolk som har interessen og i tillegg tar utdannelse, kan bli meget gode næringslivsfolk. Deres kvaliteter fra idrettsbakgrunn som er skissert i Branson sine ti punkter (og mitt ellevte) er jo der, og de er like viktige og nyttige i en bedrift som i en idrettsgren.
LES OGSÅ: http://blogg.interimleder.no/hvorfor-er-de-beste-lederne-best