Mr. Modig: – Bli en modig leder som inspirerer de som er rundt deg

Av Svein Harald Røine 25. april 2023

Finne meg på

Mr Modig Svein Harald Røine Interimdagen 2023Visste du at vi er født med kun to frykter fra naturens side? Hvorfor er vi da så redde for alt mulig annet? Kort sagt er det tillært. Fra vi var bittesmå har foreldrene våre skremt livskiten av oss. I denne artikkelen vil du lære om de fem underliggende psykologiske fryktene, “alle frykters mor” og hvordan du blir en modig leder som inspirerer dem som er rundt deg til å ta ut det enorme potensialet som ligger i dem. 

» Få gratis tilgang til foredragene fra Interimdagen 2023 her!

Å være modig er din viktigste oppgave

Frykt kan skyldes så mangt, men når vi mennesker blir redde, reagerer vi likt: 

Adrenalinet – fryktens energidrikk – pumpes inn i blodårene og får hjertet til å banke fortere. Magen knytter seg, knærne blir til gele, og lungene jobber på høygir og gjør deg kortpustet. 

Noen ganger er frykt bra. Det er en alarmklokke som advarer oss mot å gjøre farlige og dumme ting. Men veldig ofte begrenser frykten oss og holder oss tilbake fra å leve det livet vi innerst inne ønsker å leve.  

Løsningen? Kjenn dine frykter og våg å konfrontere dem. Det å være modig er menneskets viktigste oppgave og nøkkelen til selve livet.  

Les også: Bærekraft krever mot

– Det hadde jeg aldri turt!  

Det var mitt første allmøte i Lilleborg. Jeg var 27 år gammel og ny i jobben som salgssjef. Nå satt jeg og ventet på tur for å introdusere meg. Som sist i alfabetet hadde jeg god tid til å forberede meg.   

Men jo flere nyansatte som presenterte seg, jo mer nervøs ble jeg (du vet hvor sikre alle andre virker når de presenterer seg). Da turen kom til meg, forsvant alt jeg hadde planlagt å si, og med hjernen kokende, sa jeg høyt: 

«Hei, jeg heter Svein Harald Røine - MERK dere navnet!»  

Det som gjorde at jeg kan tenke tilbake på denne stunden med hodet høyt hevet, var at flere av de andre nyansatte kom til meg og sa:  

«Det hadde jeg aldri turt". "Det var modig!»  

Svein Harald Røine (Mr. Modig) på Interimdagen 2023

Fem frykter vi alle deler  

Vi er alle født med to frykter. Frykten for høye lyder og frykten for å falle. Alt annet er tillært. Det er frykter vi har bygd opp gjennom livet fra vi var små.  

Her er de i all sin skrekk:  

  1. Frykten for å bli avvist – vi ønsker å bli elsket og føle tilhørighet. I steinalderen var det døden om du ble skjøvet ut av gruppen din. Slike opplevelser skaper sår. Hun som ble skjøvet ut av vennegjengen. Han som ble valgt sist på fotball. Som voksne vil vi ofte unngå slike situasjoner, med det som konsekvens at vi ikke involverer oss eller deler det vi vet og kan. Disse menneskene må du ta vare på og gjøre trygge.  
     
  1. Frykten for å bli avslørt – bedragersymptomet kalles det psykologiske fenomenet der vi (ofte) uten grunn er redd for å være inkompetente og ikke flinke nok. Selv de flinkeste føler på dette. Den gamle sjefen i Google Norge, Jan Grønbech, sa at han ofte tenkte: «Det er så mange smarte folk i rommet. Hva gjør jeg her?» Denne frykten gjør at mange vil bli motstandere av endringer du foreslår, men hindrer også nyskaping og innovasjon. Tenk hvor store verdier som går tapt på arbeidsplasser hver dag fordi fantastiske ideer aldri kommer til overflaten.  
     
  1. Frykten for å miste noe du har – vi ønsker å bevare vennskap og vårt gode navn og rykte. Frykten for å miste det gjør at vi unnlater å si sannheten og fortelle sjefen det han burde få høre. Hvordan kan du skape takhøyde og trygghet nok til at dine medarbeidere tør å si det som det er uten å bli lammet av frykt for konsekvensene? Jeg ble en gang spurt om å være varsler. Men de som spurte meg ga meg ingen garantier om at de ville backe meg opp, og som hovedforsørger med lån til pipa turte jeg ikke. 
     
  1. Frykten for å bli ledd av – vi er livredde for å bli latterliggjort, og det gjør at vi lar være å gjøre ting vi egentlig hadde hatt lyst til å gjøre. Er det en mobbekultur i virksomheten, får denne frykten ordentlig grobunn.   
     
  1. Frykten for det ukjente – også kjent som xenofobi, gjør seg ofte kjent i form av beslutningsvegring, fordommer og motstand mot endring. Vi er skeptiske til ting vi ikke forstår, om det er framtiden, pandemien eller andre religioner og kulturer. USA polariseres og rives fra hverandre av nettopp denne frykten. Folk søker ekkokammer i stedet for å oppsøke mennesker som er annerledes. Kanskje din utfordring som leder er å skape mer mangfold i organisasjonen? 

Alle frykters mor – og hvordan ta frykten ved hornene 

Alle frykters mor er frykten for å ikke skulle takle det livet kaster imot deg 

Du har kanskje fått din del av sorg og skuffelser allerede, og det kommer garantert til å bli mer. Men ikke la det holde deg tilbake fra å ta ut det enorme potensialet som ligger i deg.  

De fleste mennesker på dødsleie angrer ikke på det de gjorde – men på det de ikke turte å gjøre. Tenk om du hadde det grunnfjellet av trygghet i deg selv og hos de du leder, så dere kunne springe ut i full blomst? 

Pål Ringholm har forsket på hva som kjennetegner finansfolkene som lykkes over tid. Fellestrekket er nysgjerrighet. Det å stille spørsmål, være interessert og åpen er en medisin vi burde forskrive til alle, som en kur mot frykt:   

  • Møt utfordringer med nysgjerrighet  
  • Møt frykt med nysgjerrighet  
  • Møt verden med nysgjerrighet  

Hadde jeg vært mer nysgjerrig, hadde jeg ikke sagt «Nei, er det så lurt da», da sønnen min for flere år siden spurte om han kunne investere tusen kroner av sparepengene sine i bitcoin. De hadde vært verdt 40 millioner i dag! 

Den tabben vil jeg aldri gjøre igjen. Nå vil jeg være nysgjerrig. 

Les også: Kraften i å involvere de ansatte

Bygg en modighetskultur i organisasjonen 

Her er noen tips til hvordan du kan hjelpe dine medarbeidere med å utvikle mot: 

  • Snakk om frykt og oppmuntre åpenhet.
  • Tydeliggjøre forventninger til medarbeidere om å dele meninger og ideer.
  • Straff aldri medarbeidere for å uttrykke seg (med visse forbehold).
  • Anerkjenn og takk medarbeidere offentlig for deres mot.
  • Skape en «oppskrift» for hvordan medarbeidere skal adressere problemer og konflikter i organisasjonen.
  • Tilby personlig coaching for å hjelpe medarbeidere med å utvikle en robust og motstandsdyktig grunnmur i seg selv. 

Kanskje du kan ta det så langt at du får medarbeiderne til å skrive under på følgende:   

«Jeg forplikter meg til å være modig og dele mine synspunkter. Jeg vil alltid være nysgjerrig og åpen på alle forslag, ideer og kritikk som kommer.» 

Les også: Viktigheten av kultur ved utvikling av en virksomhet

Ta-da Svein Harald Røine

Anerkjennelse og «Ta-da» 

Menneskets viktigste behov er å bli sett. Fra vi er bittesmå gjør vi alt vi kan for å bli sett. Han som slåss i skolegården. Hun som går med de mest moteriktige klærne. Klovnen i klassen.  

Da sønnen vår var seks år og vi gikk i fjellet i Valdres, så han en varde. «Se nå», sa han og klatret opp på varden. Så løftet han hendene i været og ropte: «Ta-da!»   

Det er faktisk din fordømte plikt som leder å se dine medarbeideres ta-da.  

Det er din superkraft! Du trenger ingen doktorgrad eller Excel-ark for å se andre mennesker. Men de vil blomstre om de blir sett av deg.   

Hvis dere hadde klart å lage en kultur hvor dere ser hverandre. At det medarbeiderne snakker om rundt middagsbordet hjemme er at de har blitt sett … hva kan skje da? 

Husk: Du sitter med den superkraften! Du må bare tørre å bruke den! 

Se intervjuet med Svein Harald Røine fra Interimdagen 2023:

 

 

 

Interimdagen 2023 - se video av foredragene - klikk her

Temaer: Ledelse, bedriftskultur


Svein Harald Røine's photo

Av: Svein Harald Røine

Svein Harald Røine (kjent som Mr. Modig) er ledertrener, forfatter og coach. Han her også en av Norges mest etterspurte foredragsholdere, og ble kåret til Årets taler av Talerlisten i 2022. Røine er utdannet siviløkonom og har lederbakgrunn fra i Nidar, Gilde og Altia Corporation Norway. Han har omfattende kompetanse om hva som skal til for å bygge en inspirerende og modig kultur og bli en modig leder og har skrevet boken «Modig – finn ditt hverdagsmot», som er en av de mest hørte selvutviklingsbøkene på Storytel gjennom tidene.

Følg på LinkedIn

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

Interimdagen 2023 - se video av foredragene - klikk her

Siste innlegg

Temaer

Se alle