Når CEO slutter brått - Lønner det seg å konstituere CFO som CEO?

Av Sverre Holen 16. februar 2015

CEO-slutter

Hva gjør man når CEO må slutte raskt? Bør man konstituere CFO som CEO? Her er det mange synspunkter, men min påstand er at det svært sjelden er en god løsning. 

 

Når CFO blir konstituert som CEO

Når en CEO går av på kort varsel, setter det styret og selskapet i en kritisk stilling - uavhengig av hva årsaken er. I slike situasjoner er det i Norge ganske vanlig at styret konstituerer CFO som CEO. Hvorfor? Sannsynligvis fordi de kjenner CFO, da han er et kjent ansikt fra styremøtene. Spørsmålet er om det er dette bedriften egentlig trenger. Min påstand er: Ja, i noen få tilfeller kan det være en god løsning, men i de aller fleste tilfeller er det ikke den beste løsningen, noe som best kan forklares med det jeg kaller den “negative domino-effekten”.

 

Den umiddelbare konsekvensen: En negativ domino-effekt

Når CFO rykker opp som CEO, har bedriften plutselig en CFO-stilling som må dekkes. Ved å bruke interne opprykk skaper man en negativ dominoeffekt hvor man i flere ledd flytter “juniorer” opp i seniorstillinger. Det gjør at man mister tempo, skaper støy i organisasjonen og at man i en periode får en mindre stabil struktur.

 

Har CEO det som skal til for å fungere som CEO?

Å finne den riktige CEO-en kan ta lang tid, kanskje opp mot 6-8 måneder. Når en CEO slutter brått, er det som regel et eller annet som ikke er som det skal i bedriften. Er da CFO, med sin bakgrunn fra økonomi, cashflow, valuta, økonomi, etc., den rette personen til å ta bedriften videre? Dette kan helt sikkert diskuteres i mange tilfeller.

 

Hva kan de interne negative følgene bli på sikt?

Når ikke CFO får den faste jobben som CEO og må rykke tilbake i sin tidligere stilling, kan det føles som et nederlag. Den effekten får man også bakover i organisasjonen: Den som hadde CFO-ens jobb må også rykke tilbake. I verste fall får bedriften sentrale nøkkelpersoner som slutter eller som blir misfornøyde. Umotiverte medarbeidere gjør det ikke enklere for den nye CEO-en å utrette ting, og bedriften kan bli “lammet”.

 

Finnes det en bedre løsning?

Svaret på det er etter min mening: JA. I dag finnes det dyktige operative ledere som kan være på plass innen få dager. Dette er ledere som er vant til å hoppe inn i slike situasjoner og som vet hvordan de skal ta utfordringene og utvikle bedriften videre. Jeg snakker ikke om yngre konsulenter med kort erfaring, men godt voksne ledere med lang erfaring og dokumenterte resultater. De går som regel under betegnelsen interimledere. Interimledelse har blitt et yrke for mange erfarne ledere innen mange bransjer. Gjør gjerne et Google-søk etter dyktige firmaer som kan levere interimledere. Det vil i de fleste tilfeller være den beste midlertidige løsningen når du raskt må finne en person til å erstatte din CEO.

 

Last ned gratis guide  Les konkrete erfaringer fra interimledelse

 

Temaer: Interimledelse, Erstatte leder


Sverre Holen's photo

Av: Sverre Holen

(1944 - 2017) Sverre var Mr. Interimleder i Norge. Han hjalp mange bedrifter med å finne riktige interimledere til forskjellige bedrifters behov. Sverre var gründer av Interimleder AS og fra 2001 arbeidet han utelukkende med interimledelse. I sine bloggartikler delte Sverre sine kunnskaper og erfaringer, blant annet om interimledelsens betydning som verktøy for bedrifter og som arbeidsform for ledere. Sverre gikk bort i januar 2017.

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

Gratis guide - konkrete erfaringer fra interimledelse

Siste innlegg