La oss gjøre 2023 til prestasjonens år!

Av Vegard Rooth 3. januar 2023

Finne meg på

Godt nytt år fra Vegard Rooth og Interimleder 2023 Min nyttårshilsen til deg skriver jeg fra Tenerife, hvor jeg er på treningsleir sammen med min datter, Andrea Rooth og flere unge friidrettsutøvere. Her er det mye energi, fart og pågangsmot, så et mer passende sted å skrive om hvordan du kan gjøre 2023 til et prestasjonens år er det vel vanskelig å finne.

Vi har nettopp lagt bak oss Interimleders beste år noensinne i selskapets 21 år lange historie. Min datter blir 21 år i år, og har også hatt et fremgangsrikt år. Selv er jeg veldig takknemlig for å kunne jobbe med prestasjonsledelse både som bedriftsleder og trener, men én ting er sikkert: jeg kan alltid bli bedre (og godt er det!). Hvis du har samme mål, så les videre.

Hva mener jeg med prestasjonsledelse?

Prestasjonsledelse (performance leadership) handler om å lede og utvikle enkeltpersoner og team slik at de yter sitt beste og når sitt fulle potensial. Det innebærer å sette klare mål og forventninger, gi feedback og støtte, og skape en kultur for læring og personlig utvikling. Av og til må du utfordre folk, av og til må du be dem om å holde igjen. Skal du prestere i verdensklasse må du gjøre de riktige tingene hvert sekund, dag ut og dag inn. Det vil gradvis bygge resultater.

Fem tips til å bli en bedre prestasjonsleder i 2023

Å bli en bedre prestasjonsleder kan bidra til å øke motivasjon, produktivitet og arbeidsglede hos teamet ditt, noe som kan være et godt nyttårsforsett for å forbedre din egen ledelse og din organisasjons suksess.

Her er fem områder du kan jobbe med for å bli en bedre performance leader:

1. Sett klare, realistiske og bevegelige mål og forventninger (men husk at retningen er viktigere enn målet). Sørg for at alle vet hva som forventes av dem som enkeltpersoner og som team. Jeg liker å la folk sette sine egne mål selv. Det skaper en større eierskapsfølelse.

2. Mål fremdriften på aktivitets- og resultatmålene som er satt og gi regelmessig feedback på medarbeidernes prestasjoner. Belønn og anerkjenn god innsats og prestasjoner.

3. Skap et positivt miljø hvor alle kjenner at de jobber mot samme mål. De ansatte skal føle seg trygge nok til å uttrykke seg åpent og ærlig. Husk at det også er energi i mangfold. Oppmuntre til uenighet når det er nødvendig, men forsøk alltid å opprettholde harmonien i teamet.

4. Vær en god rollemodell og vis at du er engasjert i ditt eget arbeid og i arbeidet til medarbeiderne dine. Løft frem eksempler på god og dårlig atferd (gjerne fra din egen hverdag), så andre vet hvilken standard som forventes av dem. Det er viktig å vise ekte ydmykhet som leder. Å gjøre feil viser ganske enkelt at du er menneskelig (og lærevillig).

5. Vær proaktiv når du løser problemer i stedet for å vente på at ting skal skje organisk eller automatisk. Ta ansvar når noe går galt, analyser situasjonen og iverksett tiltak. Hvis noe MÅ GJØRES umiddelbart, så gjør det uten forsinkelser. Noen ganger må du bare ta beslutningen der og da uten å rådføre deg med andre. 

Og til slutt ... VÆR EN LEDER! Du har alt inni deg allerede – så slipp deg løs og gå på!

Fra trener til sparringspartner

De du leder er i ulike faser av sitt karrierelivsløp eller i den rollen de jobber i. I starten er du treneren (eller guruen) som forteller dem hva de skal gjøre og hvordan. Men ettersom kompetansen øker, går du over til å være en sparringspartner og coach. 

Grunnleggende sett handler prestasjonsledelse om å skape en god atmosfære hvor vekst kan skje. Din jobb er å skape gode tanker hos medarbeideren eller utøveren, som igjen er grunnlaget for handlinger, som til syvende og sist er det som skaper resultater. 

Jeg håper at 2023 skal bli et nytt steg på trappa i den sammenhengen for både meg selv, Interimleder, våre interimledere og ikke minst, deg, kjære leser.

Joda, vi skal unne oss å suge på karameller, enten det er i form av økonomiske resultater eller gullmedaljer. Men det ligger i idrettens og businessens natur å ikke bli for tilfreds. Vi jakter alltid utvikling. 

Med det håper jeg at 2023 blir et nytt godt jaktår i den sammenheng.

Godt nytt år!

Interimdagen 2023 - se video av foredragene - klikk her

Temaer: prestasjonsledelse


Vegard Rooth's photo

Av: Vegard Rooth

Vegard Rooth er Master of Management fra Handelshøyskolen BI, og har tilleggsutdanning fra Stanford University og University of Oxford. Han har hatt en rekke lederstillinger både som fast ansatt og innleid interimleder. Vegard har vært administrerende direktør i Interimleder siden januar 2015.

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

Interimdagen 2023 - se video av foredragene - klikk her

Siste innlegg

Temaer

Se alle