Prosjektledelse kan være så mangt. Det vi vet er at mye i dag er organisert i form av prosjekter. Vår påstand er at når man velger en prosjektleder bør fokuset være mer på leder og mindre på prosjekt.
Dårlig prosjektstyring koster skjorta
Prosjekter er dessverre ikke alltid vellykkede. Vi ser alt for mange eksempler på overskridelser i både tidsbruk og kostnader - eller prosjekter som ikke resulterer i de endringene man ønsker eller de inntektene man forventet.
Det snakkes mye om god prosjektstyring, og prosjektledere utdannes i fleng. Likevel - hvorfor lykkes ikke flere prosjekter?
Dårlig prosjektledelse koster AS Norge dyrt, men god prosjektledelse gir ditto store besparelser. I følge en SINTEF Byggforsk-undersøkelse fra 2007 vil en årlig effektivitetsforbedring på bare én prosent bety en besparelse på to milliarder kroner per år.
Så hvordan kan vi sikre at vårt prosjekt lykkes? Hvilken profil har den ideelle prosjektleder?
Spesialkompetanse er ikke nok
Prosjektledelse er en spesialkompetanse. Det er ikke noe hvem som helst kan gjøre uten videre. Selv med denne spesialkompetansen hos en prosjektleder er det ikke alltid at prosjektet blir en suksess. Jeg tror hovedgrunnene er som følger:
- Manglende forankring: I mange tilfeller er ikke prosjektet godt nok forankret hos ledelsen fra starten av. Slike prosjekter har en tendens til å bli nedprioritert underveis når andre spennende og nødvendige saker og ting dukker opp, som legger beslag på viktige ressurser. Dette er spesielt fremtredende i bedrifter som har en høy prosjekthyppighet.
- Dårlig kommunikasjon: Gode prosjekter krever en meget god kommunikasjon på alle nivåer - fra overordnede målbeskrivelser til 1:1-kontakt med deltagerne i prosjektet. Selv om man er en dyktig prosjektstyrer er det ikke sikkert man er en like god kommunikator eller til å se behovet for hyppig og riktig kommunikasjon.
- Svake lederegenskaper: Dyktig prosjektledere er også dyktige ledere. Det er ikke nok å beherske prosjektstyringsverktøy og vite hvordan et prosjekt skal drives. For å få alt til å fungere må man evne å få folk til å trekke i samme retning mot en felles visjon. Dette krever meget dyktige lederevner. Man må ha nødvendig empati, se de enkeltes situasjon og vite hvordan man skal få folk med seg. Å være prosjektleder kan på mange områder være mer utfordrende enn å være linjeleder. Det er i alle fall min påstand.
- Mangel på merkantil kontroll: Prosjekter har ofte den tekniske ekspertisen som skal til, men det er ikke alltid den har den merkantile/økonomiske kompetansen. Å levere et godt gjennomført prosjekt er ikke nok - det er minstekravet. Jobber man prosjektstyrt mot kunder er det like viktig at man har full økonomisk styring på prosjektet. Dette kommersielle "genet" er noe vi har sett mangler i mange prosjekter, og jeg skal her la være å gå inn på offentlige prosjekter.
Hva må du gjøre for å lykkes?
Velg dyktige prosjektledere som kan faget prosjektledelse, men pass samtidig på at de også kan utføre faget ledelse!