Trenger du ny leder raskt?

Av Vegard Rooth 26. mai 2020

Finne meg på

Skifte daglig leder rasktI Interimleder er vi ekstremt opptatt av hva kundene våre har behov for. Vi fikk i denne sammenheng en aha-opplevelse for noen uker siden. Hvis vi skreller bort lag på lag – så prestasjonsledelse, bærekraftsledelse, eierskifte, prosjektledelse og generasjonsskifte blir borte – kommer vi til slutt til kjernen av hva de fleste kundene våre trenger: «NY LEDER RASKT!», enten det er CEO, daglig leder, administrerende direktør, CFO, økonomidirektør, finansdirektør, HR-direktør, prosjektdirektør eller andre lederbetegnelser.

Kundereaksjoner opp gjennom årene

Våre kunder har siden starten i 2001 opplevd at vi leverer gode lederløsninger raskt. Typiske reaksjoner gjennom årene har vært:

 • «Imponerende raskt dere kommer med gode løsningsforslag.»
 • «Imponerende kvalitet på kandidatene, - her kunne alle løst jobben.»
 • Når prosjektet er i gang: «At vi ikke har gjort dette tidligere ...»
 • Når prosjektet er ferdig: «Vi har tjent inn kostnaden mangfoldig.»

Det beste beviset på at vi har levert er at vi hadde hele 45 % gjenkjøpsgrad i 2019, samtidig som vi vokste med 50 %. Og vi ser med glede at bloggartikler med raske lederskifter som tema er eviggrønne «bestselgere». Det vil si at de fremdeles leses av 20-100 lesere hver måned.

Hva er det så som er kjernen i våre kunders tilfredshet og lesernes interesse? Her et knippe av temaer:

Daglig leder slutter brått – hva er mulighetene?

I juni 2015 skrev Mr. Interimleder, Sverre Holen, dette blogginnlegget. Mulighetene han trakk frem var:

 1. Styreleder går inn som arbeidende styreleder
 2. Økonomisjefen rykker opp som konstituert daglig leder
 3. Leie inn en bekjent
 4. Hva med å gå til et search-selskap?
 5. Leie en interimleder

Ikke overraskende trakk han frem det siste som et attraktivt alternativ, og jeg vil si at det er enda mer attraktivt i dag, ettersom bransjen har utviklet seg.

Hvordan finne en handlekraftig leder raskt?

I Sverres bloggartikkel fra februar 2015 skriver han at en interimleder som kommer inn i bedriften «har erfaring og bakgrunn, nettopp til å være en beslutningssterk leder. Han vet hva som skal gjøres, og hvordan han skal angripe det. Han har gjort det før». Jeg vil kanskje i dag legge til at hun er like god! Det er utrolig hvor raskt en virksomhet kan få til ting de kanskje har prøvd å få til lenge, når de får inn en leder som har gjort tilsvarende før!

Hva koster det å leie en interimleder?

Det enkle svaret er at det kan koste mellom seks og tjue tusen kroner per dag, avhengig av en del andre faktorer som du kan lese om i artikkelen. Det er «No cure, no pay» frem til lederen starter, og kostnaden kan fjernes umiddelbart når det er behov for det.

Det aller viktigste du bør tenke på i denne sammenhengen er: «Hva koster det å la være?» og «hvor mye kan du tjene på å gjøre de?»

Finne ny daglig leder raskt? Unngå disse fellene

I 2017 skrev jeg om lederløsninger som KAN være feller.

 1. «CFO/økonomisjefen fikser det!»
 2. «Jeg kjenner noen.»
 3. «Konsulenten vet hvordan.»
 4. «Hodejegeren har et hode for hånden.»

Search-selskapene er best på å finne den langsiktige løsningen. De første tre alternativene kan gå raskt, men du får få og ender kanskje opp med dårligere alternativ. Vi kan virkelig dette med å komme opp med gode løsningsforslag raskt. Flere å velge mellom gir gode og raske løsninger, og vi følger opp underveis for å sikre at vi lykkes sammen.

Hva gjør du når nøkkelpersoner slutter brått?

I mai 2015 kom denne bloggartikkelen. Den trekker frem at det ofte tar 6-8 måneder å få en ny fast ansatt leder på plass, og hvor viktig det er å få til en rask løsning. Kombinasjonen kvalitet og hurtighet er ikke enkel. Det er derfor ISP-er (Interim Service Providers) finnes 😉, og vi blir stadig flere og bedre!

Hvor går veien videre?

Jeg er overbevist om at gullklokkeledere vil bli et sjeldent unntak i fremtiden. Det vil kreves lederdynamikk, og da er kostnaden med å ikke ha riktig leder på plass hurtig veldig stor. Rett kvinne på rett plass til rett tid!

Og tenk på mulighetene til å hente markedspotensial som ligger der og venter. Det er kostbart å vente. Kanskje kommer noen andre og snapper det?

Interimledelse er et uslåelig verktøy i denne sammenhengen. Derfor er vi store optimister på hele bransjens vegne!

Les mer om hva vi tilbyr eller kontakt oss

Temaer: Interimledelse, Ansette leder


Vegard Rooth's photo

Av: Vegard Rooth

Vegard Rooth er Master of Management fra Handelshøyskolen BI, og har tilleggsutdanning fra Stanford University og University of Oxford. Han har hatt en rekke lederstillinger både som fast ansatt og innleid interimleder. Vegard har vært administrerende direktør i Interimleder siden januar 2015.

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

New Call-to-action

Siste innlegg

Temaer

Se alle