Bransjekunnskap og erfaring - eller lederkunnskap og erfaring?

Av Vegard Rooth 8. august 2017

Finne meg på

Hva veier tyngst ved ansettelse av leder: Lederegenskaper eller bransjeerfaring?
Hvis du må velge: Ansetter du den lederen som er tyngst på ledelse, eller den som har mest bransjeerfaring?

Ja takk, begge deler, ville Ole Brum svart. Men når virksomheten skal fylle en lederstilling vil det i mange tilfeller være nødvendig å gjøre et valg. Hvilken leder går du for når valget står mellom en kandidat med kunnskap, erfaring og egenskaper knyttet til ledelse - eller en med kunnskap om og erfaring fra bransje?

Interimleder AS har leid ut flere hundre ledere til små og store virksomheter gjennom mange år. Her deler vi noen av våre erfaringer om temaet.

Hva er en leder?

Vi definerer en leder som en person som har ansvar for en hel virksomhet (toppleder) eller deler av en virksomhet (mellomleder). Hun eller han har som regel klare mål på hva han eller hun skal oppnå, og ansvar for en eller flere medarbeidere som rapporterer til seg. Lederen skal få jobben gjort gjennom andre.

LES OGSÅ: Skal du lykkes som leder må medarbeiderne dine lykkes

Hvor viktig er bransjeerfaring?

Vi har leid ut dyktige, erfarne ledere siden 2001. Dette er ledere som blir satt inn i bedrifter på svært kort varsel (vi snakker om noen få dager) og som skal levere fra dag 1. Hvor mye teller bransjeerfaring for deres evne til å levere?

Dette har vi diskutert med mange av våre oppdragsgivere. Mange sier: "Jo, lederen må ha bransjeerfaring. Bedriften og bransjen vår er spesiell." Dersom oppdragsgiver står fast ved dette, finner vi selvsagt en interimleder med bransjeerfaring til oppdraget.

Våre erfaringer tilsier derimot at det ofte er smart å få inn en leder som ikke har bransjeerfaring eller bransjekunnskap. Hvorfor?

I bedriften finnes det allerede massevis av erfaring - og det er ikke bransjekunnskap det skorter på. Det virksomheten som regel mangler, er en dyktig leder!

LES OGSÅ: Medfødte lederegenskaper gjør ledere bransjeuavhengige

Vi ser at ledere som kommer fra én type bransje til en annen, har med seg erfaringer, metoder, synspunkter og et annet perspektiv som åpner nye muligheter for bedriften.

Mange av våre oppdragsgivere ser dette poenget når vi forklarer det slik, og fjerner bransjeerfaring som et kriterium for interimlederkandidaten.

Viktigere å forstå eierskap og struktur

To andre kriterier er imidlertid ofte er en stor fordel for å lykkes som interimleder eller ny leder i en virksomhet.

  1. Å forstå eierskapet i virksomheten. Det er nødvendig å bygge en «rød tråd» fra eierskapet og ned til det operative. Her er det store forskjeller om eierskapet er på børs, i et departement, på et kjøkkenbord, eller i et partnermøte i et PE-selskap.
  2. Å forstå strukturen og forretningsmodellen i virksomheten. Det er en fordel å kjenne til «lagoppsettet» i organisasjonen man skal inn i. Her finnes det likheter mellom bransjer. For eksempel er det mange bransjer som organiserer sine virksomheter i prosjekt og ettermarked, og andre som organiserer seg rundt en abonnementsbasert forretningsmodell.

LES OGSÅ: Ny leder i ny virksomhet? Slik blir du en "ringrev" på bare to uker!

Kan man være en god leder uansett bransje?

Vår erfaringsbaserte mening er at en dyktig leder vil lykkes i de aller fleste bransjer, uten bransjeerfaring. Det er lederkompetansen, erfaringen og egenskapene som er viktigst. Med disse på plass hjelper lederen sine medarbeidere til å hente ut sitt fulle potensiale, både i selvstendig arbeid og i team, slik at målene blir nådd. En god leder med den rette erfaring tilegner seg raskt det nivået av bransjekunnskap som er nødvendig i den aktuelle virksomheten.

Hva mener du? Del gjerne dine tanker om temaet i kommentarfeltet under.

Last ned gratis guide  Slik lykkes du med interimledelse

Temaer: Ansette leder


Vegard Rooth's photo

Av: Vegard Rooth

Vegard Rooth er Master of Management fra Handelshøyskolen BI, og har tilleggsutdanning fra Stanford University og University of Oxford. Han har hatt en rekke lederstillinger både som fast ansatt og innleid interimleder. Vegard har vært administrerende direktør i Interimleder siden januar 2015.

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

En blogg fra Interimleder

Interimleder AS er et ledende selskap i Norge som har spesialisert seg på interimledelse siden 2001. Vi har hatt en jevn økning i antall oppdrag og opplever en stadig høyere modenhet i markedet for bruk av spesialiserte leverandører av interimledelse.

Vårt renommé har gjort at vi har bygget opp en base på over 2600 erfarne ledere som ønsker å gjennomføre oppdrag sammen med oss. Dette setter oss i stand til å levere gode løsninger på kort tid.

Besøk interimleder.no

Få e-post om nye innlegg

Gratis guide - slik lykkes du med interimledelse

Siste innlegg

Temaer

Se alle